設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3952|回復: 3

郭氏影院-二戰生死 El Jugador de Ajedrez後感

8萬

論壇元老

睇呢套戲的時候直到到結局,不期然要感謝該名納綷德軍長官,

由佢一句對白帶出了,咩係好?咩係懷?真係自己都唔知.
向普通人角度睇,比人拉入德軍營,與世隔絕,日日比人折磨.與老婆音訊斷絕.
竟然係好事?真係講都無咩人信.

主角重有一個記者朋友,都要多謝佢,多謝佢的好關照.
係真心多謝佢,好好照顧主角太太.

主角係一個象棋冠軍,响戲裏面指導兩個成人下棋,在睇的同時,搞到心癢癢都希望比佢指點一二.
雖然戲中下棋場口唔多,但果一場,可以為自己保命的棋局,相當精彩.

故事雖然簡單,無咩花巧,但整個恐佈氣氛濃罩著死亡氣息,下一分鐘又唔知幾時有人死.
令到我不其然睇的時候,亦將自己代入其中.
相信自己向咁既環境底下,都只能比人打餐勁,咩都做唔到.
重想有尊嚴地死都好難,希望自己唔好投身响呢啲戰亂時代.

整套戲,大部時間都講法文,但發覺納綷德軍講德文,你就會驚,
真係唔知佢想點?有諗過向呢度咁既環境,自己重有無本事安住心中,不受干擾,
我的結論係...無咩可能.

或者從原點來講,主角無娶個靚老婆,就乜事都無都未定。

回復

論壇元老

農曆新年假期都差唔多睇晒郭氏影院的精選電影,只剩柬埔寨女兒的記憶及戰爭機器未睇。
柬埔寨女兒的記憶的好似只播到半齣要向管理員反映下。
其他電影都非常精彩,我都要抽時間寫下影評。

感謝觀後感分享!
回復

8萬

論壇元老

頭先靈光一閃,原來自己一直忽略睇事件的多角度性。

尤其是郭博士成曰問到的一句:係你會點解決?

雖然呢套戲講捉棋嘅場口唔多,但主角保命果盤放返响諸世界,係何其利害。
回復

論壇元老

其實哩套戲最令我印象深刻嘅係最後重逢果幕。
因為一個女人,令佢係監獄受盡折磨,反而主角到最後見面時也無怨無恨,果一念就有餘將80哩江河一下閘斷嘅力,亦將棋盤內嘅應對進退活用在生活中,真係唔容易。果種慈悲、心量、無我盡在哩個場口內發生。
回復