設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒

20180310那些年第14集之賭博的迷思

8萬

論壇元老

今集較深刻的是郭博士講一訓醒起就high咗六千萬。

以往其實聽時唔太大感覺,今次郭博士講多咗一句,就即係感覺唔同哂。
明白坐地鐵搭巴士,將自己生活貼地化,係一種訓練。係防禦衝擊。

今次聽的時候,多了重"住菩提心"的味道。
回復

高級會員

認同博士的當作投資的心態處理手上的賭場籌碼,但也應同時預備放出街的錢財籌碼,隨時無曬,
才埋台玩。

玩之前,都應再brief 自己,賭場有無限注碼,荷官,時間精神跟你玩;還沒提他們
隨時千你,見你贏多就請你離場,如果你賭大D,記下你的所有投注模式和習慣,設計套餐招呼你。
面對這些種種不利因素,如果都有信心長賭而贏到錢的,就抵你贏。
回復

論壇元老

如果叫啲賭仔唔好賭, 賭仔就可以即刻聽話以後唔賭, 咁我相信博士基本上唔會講呢個題目。

問題係, 如博士所言, 人就百零磅, 你抬佢唔走啊, 佢會走番入去喎。博士唔走入佢哋嘅世界, 又點導佢哋返出嚟呢?

是以博士授與心法, 教賭徒要自己Set好規矩, 只玩三舖……(跟住俾毓民哥仔殺停咗……),此所謂戒!最後無非要得到智慧,識得離開個賭場。
回復

論壇元老

那些年驃叔的賽馬結果, 非常精彩.

賽馬結果 - 大信封https://www.youtube.com/watch?v=yWyi7G9tf1Y

賽馬結果 - 最後的晚餐https://www.youtube.com/watch?v=yu3rzgLhLPI
回復

中級會員

想賭仔唔賭,一係等佢輸到驚輸到怕,...怕之前有機會跳樓燒碳。
一係等佢學曉甚麼是賭博。這個有兩個方向:
一是用科學方法看賭博學賭,了解之後有可能對賭失去興趣,或者做了優勢玩家。
二是用玄用錯誤數學去看賭博學賭,這類賭仔最多,一般都是輸身家收場。

只賭三口。。。賭仔開始時或者可以做到,時間長了,因為輸多贏少,輸時要追,就會著火,收不了手,攞數賣樓賣廠,跳樓燒碳。
回復

論壇元老

任何嗜好都有機會上癮和沉迷,現時玩手機、打機等現象都是一樣。
問題係當事人究竟何年何月突然一朝醒覺原來失去了自我,做了自己喜好事物的奴隸,自發性地去尋回自己珍貴的自由為止。

自我覺醒是容易的事嗎?回想博士每天苦口婆心想盡辦法透過網絡點醒我們各種生命的迷思,就會明白是一宗何等艱巨的事兒。

回復

金牌會員

希望博士在自己節目再論術一次 × 3
回復

論壇元老

alexwush 發表於 2018-3-12 17:06
二串一屁屎過關勝出機會率4.5%,十四隻馬計,點保本

你用generalization計,梗係十四分之一啦。人有肥廋高矮,馬有強弱高低,十四分之一之說係萬能key,用邊度都得,犀利呀哥哥仔!
回復

論壇元老

強馬得1·1倍,冷馬唔敢博,㸃保本
回復

論壇元老

兩場屁屎都要賠$18先可以講攞三分一賭注保本
回復