設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒

20180310那些年第14集之賭博的迷思

論壇元老

比喻係當而家有六個賭客,每個人買一個號碼,剛好1-6各一人買,每人落注$100,假如結果當開"1,1,2"點細,莊係呢局會賠$200+$100比其中2個人,殺台面$400.....即係贏$100.......甘正好指出開雙骰時暗水所在........如開圍,派$300,殺其餘$500.....賺$200(賭台)..........
回復

論壇元老

peterlee 發表於 2018-3-17 00:35
簡單的骰寶機率計算,應該屬于中小學范圍吧。

很多人都對賭博的基本觀念錯誤

唔係計機率
係計機率之前, 先知道機率嘅根據,
再睇下自己嘅情況夠唔夠條件用尼個結果去計算機率

人地D機率要大量重覆先有, 重要只係一個好可能出現嘅傾向, 唔係必然
你重覆開大細十萬次, 只係好大機會出現50%大50%細
一般人賭得幾多舖, 實際係搏一舖
又咁啱, 郭生介紹嘅高級賭徒, 未見有人依靠計算機率, 個個都計算更加實際嘅數
計算機率通常都係一般賭徒先會做
回復

中級會員

楊灝貽 發表於 2018-3-16 21:48
你聽返郭生講高手計嘅野
追牌,記牌,算人點執牌,計骰每面重量,計潮水漲退,比較確實精準
班友唔會計機率 ...

【追牌,記牌,算人點執牌,計骰每面重量,計潮水漲退,比較確實精準
班友唔會計機率,計機率就黃生結論,冇得贏】

當贏面大過面好多時,你可以唔理機會率,因為幾乎是怎樣也會贏的。

但是如果講的是好似賭三口這樣的方法,能否打敗賭場,關鍵就是那兩三個%的分別。

玩大細,賭客就是蝕水2.8%,而家澳門賭場,冇人可以破解。

廿一點算牌,用蝸牛機,打基本期望值是-0.2%,利用騎士策略,算枱面牌等等,可以將期望值提升到+0.1%,算牌客然後在唔蝕水的情況下賺取績分優惠。這是而家澳門搵食幫在做的事。賭場在這兩年也開始"做野"對付搵食幫。
講的,也只是千份之二的分別,這0.2%的分別也是能否在賭場賺利的關鍵。

而那些用纜法睇路玄法的,幾十年來,來一個死一個。
回復

中級會員

楊灝貽 發表於 2018-3-17 10:02
唔係計機率

【唔係計機率
再睇下自己嘅情況夠唔夠條件用尼個結果去計算機率】
機會率,可以用統計來收集數據做分析。也可以用邏輯推理的方法去估計。
例如有一個新游戲新賭具,一粒10面體(1~10)的骰仔(假設以前未出現過),想知道擲骰後開【1】的機會率,這時不一定需要先收集數據,也可以知道開1的機會率。

醫生告訴病人,如果唔開刀,就30%死。如果開刀做手術,就5%死。...
這是機會率,病人不需要做好多次手術,或者唔做手術睇佢死幾多次才可以估計。

以前電視有個報導,直播,一個人用全副身家,大約值100萬港幣,去賭一口輪盤紅黑,他只會賭一手,贏輸都以後唔賭,他的贏面是48.6%。就算他只賭一手,這個機會率仍然有效地作出預算。
回復

中級會員

唔係計機率

【人地D機率要大量重覆先有, 重要只係一個好可能出現嘅傾向, 唔係必然
你重覆開大細十萬次, 只係好大機會出現50%大50%細
一般人賭得幾多舖, 實際係搏一舖】

【大量重覆】... 或者叫蒙地卡羅法(Monte Carlo Methods),是計算機會率的其中一個方法。
另外的方法有組合計算,例如計六合彩頭獎的機會率,在未加到49個號碼之前,已經可以知道用49個號碼,中頭獎的機會率。
回復

中級會員

唔係計機率

【計算機率通常都係一般賭徒先會做】

我唔知你講的【一般賭徒】是哪一類/
行入澳門賭場的賭客,99%唔會理會準確機會率的。
以你為例,你只重復說買大細50/50,我講出/計出的比較準確數字,你不會理會。
回復

中級會員

唔係計機率

【又咁啱, 郭生介紹嘅高級賭徒, 未見有人依靠計算機率, 個個都計算更加實際嘅數】

正如我上面講過,【當贏面大過面好多時,你可以唔理機會率,因為幾乎是怎樣也會贏的。】
贏面大就可以唔計,要計佢地也唔識點計。所以一些贏面不那么大,只賺些微的,他們是玩不了的。

假設四個技術相約的在打麻雀,Mr.A可以追蹤36隻牌的位置,他的贏面就很大。
如果只追到12隻,又如何?只追到4隻,又如何?只追到1隻又如何,0隻就肯定冇著數,蝕水蝕時間了。
這個情況在廿一點的算牌客也有發生的。我們的用語,是得到額外的資訊,這些資訊可以給帶來幾多著數?

多年前,MGM新開時,有個電子百家樂,每隔20手就會開頭一張牌給你看,然後可以加注,這是額外資訊,懂得利用,就變成了漏洞。被搵食幫圍攻,賭場輸了百多萬。後來賭場需要將電腦機全部換"肉",改變設計。
回復

論壇元老

peterlee 發表於 2018-3-17 11:11
【又咁啱, 郭生介紹嘅高級賭徒, 未見有人依靠計算機率, 個個都計算更加實際嘅數】

正如我上面講過,【當 ...

既然賭場設下天羅地網;有何妙計破之,
回復

中級會員

alexwush 發表於 2018-3-17 17:08
既然賭場設下天羅地網;有何妙計破之,

有人有贏錢方法,賭場當然會想辦法停止,堵塞漏洞,改例,黑名單...等。
搵食幫也只可以想辦法尋找新的贏錢方法,盡量不被賭場發現,延長那游戲的賭博壽命。
被黑名單,隔一段時間可能又可以再玩。也有人不斷教新人團隊運作,黑一個又教一個新人。
或者全世界周圍走,搵未黑名單的賭場。
電影決戰21,是真人真事改編,講MIT教授,教學生算牌,進攻拉斯維加斯。真人版的John Chang,美籍華人,團隊最多人時超過300人。電影裡講了很多賭場黑行動的情節。

一些不是贏賭場錢的游戲,德州撲克,賭場不會黑你名單。
電腦計馬,雖然贏的是馬迷的錢,馬會也因為投注額多了抽水更多,但是馬會覺得對馬迷不公平,隻眼開隻眼閉,也試過將電腦馬集團的戶口取消。

回復

論壇元老

賭仔對賭場,憑漏洞,可以揾度食,但漏洞隨時唔同,一本通書唔可以睇到老
賭仔對賭仔,可技術取勝,如賽馬,竹館等場所。
普通馬迷,又如何同練馬師,馬伕,馬主對賭呢。而竹館又有高手長駐候教
如果冇背景無人脈,揀唔賭都係上策。

回復