設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

對郭博士推介棋局的小小分享

論壇元老

李天興 發表於 2018-7-5 00:49
https://www.youtube.com/watch?v=EgpbIjyJ6_c&list=PL5Y6U8rRKls1SrlgucnK3jX3ABhgGV8mf&index=5

thanks for sharing
回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2018-7-28 22:54
https://youtu.be/IeSyQJTviEo

回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2018-7-28 22:47
在 YouTube 上觀看「双兵战豪强,到底是你强还是我强,精美象棋残局破解,不服来辩」
https://youtu.be/6HF ...

回復

論壇元老

wu_peace 發表於 2018-7-27 04:04
小妹棋藝不精,但透過閱覽此主題,令眼界大開,獲益不少 !

感謝 郭博士及各位網友的不吝分享 !

回復

論壇元老

陳柱民 發表於 2018-7-26 20:47
這一步棄車,棄遲啲都無命。如果懶懶閒,退下車﹑篤吓兵,即刻死得。黑方伏住嗰條底兵,唔聲唔聲,取你小命 ...

回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2018-7-23 11:17
在 YouTube 上觀看「双兵战豪强,到底是你强还是我强,精美象棋残局破解,不服来辩」
https://youtu.be/6HF ...

回復

論壇元老

wu_peace 發表於 2018-7-27 04:04
小妹棋藝不精,但透過閱覽此主題,令眼界大開,獲益不少 !

感謝 郭博士及各位網友的不吝分享 !

回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2018-7-23 13:55
在 YouTube 上觀看「江湖象棋残局破解龙潭虎穴,江湖客摆的街头象棋残局,十分少见」
https://youtu.be/duM ...

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「深谋远虑的象棋残局,红棋思考深远,着眼于全局,不计较子力得失」
https://youtu.be/X7gNH-KDhww

今集呢盤棋睇咗4,5次,因為對自己來說,唔太依正路嚟行。成曰跟甩咗。
在畫面右邊,有黑方前卒後卒,在後面有一隻紅炮。紅炮先行,第一吓就食咗黑方的前卒,點知咁就出事。
打後後卒就成了高卒,無任何棋子可以擋住佢嘅攻勢,比佢殺到落尾,
所以旁述話呢個第一步就要放生佢。
放生佢都唔緊要,點知紅炮改行第一步,係要走去左邊邊線。原來作用就係要封死後卒過河。呢著相當利害。原因紅炮控控咗河頭的橫線。
一來擋住咗後卒前進。二來令到紅兵就可以安全地去到後卒位置,展開一個殺局。

當封咗條河頭之後,黑方其實無乜棋可以行,只能利用雙士行閒著。直到紅兵移動到後卒嘅位置時,紅炮就來過炮九平三。炮三進三。炮三平一。較靚個炮位。一個角度射兩個位。對住老將同後卒兩條戰線。

與此同時紅兵嚟過兵二進一,黑方後卒在要保住子力底下,就要前一步。誰不知呢步棋,就大
件事。
黑方見到咁巳經即刻士4退1。留位比老將移動。

在此紅兵開始就發揮過河卒威力,黑方又要顧住隻兵又要防住隻炮。在此有一刻我作為黑子的想法,是想讓雙士比炮食哂佢。但睇返因為有一隻紅兵在此。當無雙士在的話,同樣是死緊。會無力抵抗。
到最後就黑方比紅方閹死。

此鋪個人睇法,重點在第一步,如果未睇清局面,唔用腦食咗黑方的前卒,就跟本無後來的炮兵夾攻優勢。
而紅炮由左至右與紅兵的封鎖線亦做得很好,但對香港人這種走法,沒有想過,亦不會採用。因為基於基因問題。相信會寧可搏食咗隻卒,輸咗個大局,咁樣會係最穩陣的做法。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「想当年,金戈铁马,驰骋疆场,象棋残局,着法太精彩了,真是佩服」
https://youtu.be/iWM8hqnzsUY

在結尾講咗頓挫,開初唔識解,要查找資料意思我會補貼出資料出來。
呢盤棋果真難睇,原因在不同時間,就有變數,眼訓啲都聽漏。

開局時,黑子只有老將單象單士,揸紅子有單兵單炮單相同紅帥。睇牌頭食硬人。因為黑方無哂攻擊力嘅棋子向手。
但旁述講咗係實用殘局,即係多多都殺得起,輸死無命賠。

旁述一開始就示範普通人會點死,首先紅方炮二進六,諗住射人隻士,就可以比隻兵之後將人軍。
但咁樣完全係一個假象,跟本唔存在贏呢回事。

旁述示範第一步棋,係炮二進七,停咗向老將對出位置,畫面會呈現紅炮射紅兵咁嘅樣,但原來佢係要控制咗黑士退到花心的一步。

向旁述講到,中間大部份時間,講點樣爭持黑方的花心,不讓士退回花心位置。因為黑方有隻黑象頂住哂,令黑方有兩個閘一樣,行咗都會比閘閘中。

突破位是底線炮二平八,之後炮八又去到對方底線。
然後旁述示範了不同的可能性。
可以在此時見到,你第一步想食的士,在你放生他之後的改變,就成了黑方的攞命滕,在這個時候任何炮的走位.都是這個士把勝利送到對方手上。當然旁述這時示範了如果把黑士吃會有什麼後果,但都巳經太遲。改變不了殺棋的命運。

當然,不能忽視了對面紅帥的控制中線和肋道上的低兵,由開步到結尾,是一步也沒有走過。封死了黑士和老將的走位。

感覺這盤棋很複雜和深奧,尤其是開局,是一種誘人的手法,是不會想到自己會輸的局面。
不禁讓我想起了。在南華會吃咗餐大餐的緣起。

老實說,自己都必然中招,破解方法亦不會諗到。
因為沒有人會開炮去射自己隻兵咁違反常性。
呢一著嚇親唔少人。

回復