設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒

對郭博士推介棋局的小小分享

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... EcJV3rkUwWO&index=6
大力金剛手,敵首甘拜下風​​,絕美象棋殘局,不鳴則已,一鳴驚人!

這盤棋看了五次左右,感覺上是一盤打狗陣法.黑方的老將好像某一位哥仔,
以為有雙士保護,而且有多少權力向手,就諗住可以拖得一時得一時.重有機會反撲.

殊不知,對方透過不斷上炮落炮,左炮右炮,逼到有氣無掟透,
而且都唔係使行到埋身,只是透過條線的壓力,就逼使自己走入困斃的局面.
雙士由保護,變到係催命符.

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... EcJV3rkUwWO&index=5
再来一波街头象棋残局,招法精彩还非常隐蔽,高手就是这样练成的

看到尾段,介紹人說出了這盤棋的名字,由心笑了出來.作為一個時空識學生,是最希望對世界的局面.
誰先進攻誰先敗.

這盤棋局的精神適用於各地,例如中台,南北韓等等,打算統一的各國.
維持原狀,大家咪郁,各就各位,咪搞咁多嘢.行先死先.

唯有大家飛下象,做下樣算數.

回復

8萬

論壇元老

補充上面雙字單炮那盤的諗法。

早兩集郭博士講的,找人做炮台。
剛靈光一閃。想到自己可以做炮。亦可以找人做炮,自己做炮台。成就人發炮。在這組合上。

可以因時因地,組合角色不同。
務求要將對方老將鎖死。
如果每次都是自己做炮的位置,自己又夠累,又未必有成效。

但這盤棋上,有重炮殺,不特只。
還有對家的雙士友情客串,這樣就造成了四面圍攻的局面。

回復

論壇元老

作為一個排局設計者,他是先設計出一個結果,然後倒過來推導出各種花樣出來迷惑棋手,讓棋手雙方都跌入他的設計當中,否則就不成戲了。

既然步法都定了,那就可稱劇本,或憲章了。

或曰:「那麼,如果盤棋我是由頭足嘅呢?」

那麼,你便應該做排局者,雖然你也是其中一邊的棋手,局還是邊行邊佈的。

不過,我還是隱隱覺得,世界上有凌空而降的隱形第三排局者,而且不止一個。
回復

8萬

論壇元老

剛跟某位同學討論完,大家都認同人有種僥倖心理,就算觀察到有異狀,都會搏好彩,覺得中招唔係自己。

反而:現在學睇到郭博士推介的棋局,明白了睇少一步棋,都可以將成個局勢扭轉,向心態上,會多了認真對待自己觀察到的現象。

反而會正視返自己本身問題,因為會知道自己周身死穴。盡量唔好留有一手比人捉到正。

當然唔會話自己好叻,但心態上,大家明顯多了微妙的變化。

回復

8萬

論壇元老

真係要分享以下棋局,我捉了兩個多月都解不開的棋局。玩的次數超過二百盤。

誰不知剛才無心之下就破局,而突破位是我想也沒想過的。解開了,有說不出的喜悅。

雖然在人眼中,可能是很低水平的層次,但能靠自己解開謎團,原來是有種有錢買不到的滿足感。
回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭博士-對大陸記錄片,厲害了!我的國下架的評論(2018-04-27)」
https://youtu.be/7Xa8OJ_e_E4

回復

8萬

論壇元老

上星期聽郭博士講,中國偷人技術,同比人裝佢偷芯片技術的時候感覺唔太太。可能司空見慣,覺得人之常情,大媽國唔死就有鬼。

今日再翻聽呢段,萍果手機設廠你地方製造,賺你錢,重要裝你彈弓。我突然腦彈出呢盤著數十足,食硬人嘅布局。殊不知係進退兩難的局面。

巳拆解4。50次,都未拆解到謎團。
可想而知,我哋大媽國人材濟濟,睇怕呢次咁樣比人一芯奪命。真係超級重傷。
回復

8萬

論壇元老

今日巧撞位哥仔同學,一齊食飯吹水。
言談間,我展示以下棋局比佢。

誰不知一鋪比佢解到。我就玩咗三,四十局。
我都好驚奇。

同呢位同學傾談中,問到對郭博士覺得邊盤棋局難捉。佢將果盤九五至尊嘅五步殺棋,同道士同宋太祖的一段故事講到津津有味。

搞到我要專心留意果盤棋。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「象棋江湖殘局 五步定華山(九五之尊)」
https://youtu.be/4b4-oVx-V6c

最近手頭捉過幾盤車炮馬都齊的局,一輪搶攻都吹人唔脹之後,比人將死,無救駕之力。

睇到呢盤一隻馬可以單天保至尊,真係嘖嘖稱奇。黑子9隻棋,又有炮又有雙仕。重要有雙卒。
紅子稍等多陣,都係比人絕殺。

誰不知,可以在特定範圍中,控制全局,全部咪郁。
當今時局,暫時揾唔到對應局面,可以咁樣做到。

而且聽返個故事,老人同宋太祖由平局開始捉,捉到呢個局面先講賭注。即係老人本身將棋術用到應世都揮灑自如。

今日先諗緊處理一件事情,都重係十五十六,舉棋不定。而自己仍係見步行步之中。
對呢種布局,知道自己仍相差十萬八千里。

回復