設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

20180408郭博士開示:時空識互動課程的主旨

無效樓層,該帖已經被刪除
無效樓層,該帖已經被刪除

論壇元老

wongs 發表於 2018-4-8 20:12
字裡行間透露你是個大學生哥,學識教人稱羡。

我諗依家入大學嘅人, 好多都同我一樣, 係趨吉避凶成精嘅人
入唔到大學怕父母朋輩壓力, 大家都驚死蝕底
我大學最後半年刻意全部試唔考全部堂走晒唔上, 整完全零分, 幾乎唔畢業
激都老母發晒癲, 跟住再讀返咪畢業, 畢業好易, 一個月讀完半年野, 應該好多人可以咁
我個陣好奇自己頂唔頂到, 求學時期可以搞尼D, 出到嚟做野就唔得咁玩野法

回復

論壇元老

呢招叫做留前鬥後,最緊要係還有大把時間,加上擁有時空識的奇妙幻化功力,前途無限好。

回復

論壇元老

空性本體就是物質,時間和空間都是物質的存在屬性和形式
哦 !全部皆是物質,物質動起來就有時間,物質不動就沒有時間;
甚麼情況下物質就會動起來?應該是需要能量吧。能量的來源是甚麼?
人的意識有沒有存在能量? 都 算了罷。 博士告誡胡思亂想不會飽肚。
最慘個電腦無啦啦失左聲好多日,現在變成失聰人士,博士的講話完全聽唔到。
遲的要去圖書館霸位。

回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2018-4-8 13:01
Dr.k:因爲時間、空性本體就是物質,如何掌控?
則是吾人開辦的時空識互動課程的主旨,只招收具有大學畢業資 ...

空性本體就是物質
物質動起來就有時間  物質不動就沒有時間
物質動起來成就了空性本體的幻化
我們的身體只是幻化身 ?
感謝博士開示。

回復

論壇元老

甚麼是時間,空間,物質的真正關系?

現代人成日話忙到唔夠時間, 但當你無啦啦, 突然得到一個星期, 甚至乎一個月的額外假期,  度日如年的時間真是嚇死人, 平時好想做的時情, 打機上網傾閒計等等做得一兩日之後都好似變得了無意義, 大家都可能係經歷同一個廿四小時, 但一個覺得時間好慢, 另一個忙到死覺得時間覺得真係快......

空間, 香港地少人多, 現在樓價最平都要萬幾蚊一呎, 現在一家四, 五住在四, 五百呎的單位已是不錯了, 空間在香港仿佛十分短缺, 每個人都想有更大的空間. 但當你去到外國, 或者鄉下, 空間多的是, 起初是十分過癮, 因為有些鄉下地方的屋郁下都幾千呎, 淨係間房都大過香港個廳, 但當你住了一頭半個月之後, 感覺又回復平常了, 尤其是當你睡覺的時候, 會發覺不論你是身處香港, 加拿大, 或者大陸, 晚上睡的也不過六呎床鋪.

物質我就無資格講啦, 因為我仲未發達, 但我認為原理都是一樣的, 當你還是窮光蛋的時候, 總會對別人有車有樓, 出入豪華餐廳有一種酸溜溜的感覺. 但當你一朝腰纏萬貫, 日日魚翅朗口的時候, 你又會發覺其實人一天需要的也無非一日三餐, 夜宿一鋪而已. 在這個原則下, 一個普通人和李嘉誠的分別原來也不是很大.

其他深奧學問我不知道, 知道我就發左達了. 只知道若果立心不良, 心術不正, 讀左時空識班反而有害, 此所以博士用心良苦去物色學生.........
回復