設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 4155|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

培養佛學智慧

註冊會員

樓主
本人孩子六歲。如何培養孩子佛學的智慧?
請求方法?
回復

無效樓層,該帖已經被刪除

論壇元老

板凳
wu_peace回覆:

不知何故 ?  總是無法在 "新手出帖區'' 發文 !

現惟有於這裡試答盧網友的提問 :

** 可由 ''佈施" 開始,
     不管是財佈施、法布施、力佈施 ...... 等等,
     父母都應身體力行,以身作則,示範佛家慈悲喜捨的精神。
回復

論壇元老

地板
佛學 得閒揀啲 南傳三藏十二部的經文,用講故事形式演繹俾佢聽。如:教授尸迦羅越經、吉祥經等..... 處世嘅經文。
作為父母自己揀飲上、中、下流嘅水緊加重要,又要分清南傳、北傳和藏傳,自己又要睇三藏十二部,又要睇印度佛教歷史,佛學真係一大堆野。
屋企就擺幅佛教藝術畫,營造一下氣氛,放啲南傳佛教嘅書籍,搭好個棚。但佛學或學佛好,係好個人,佢唔叩頭敲門你都幫佢唔到,只能堆砌"佛學"嘅知識和氛圍俾佢。最後都係要靠自己努力做功課修行,用身教嘅方式,等後輩可以選條正確嘅路,係一條"學佛"嘅路,一條征服嘅路,當然首要條件係正確知識同自己搞掂自己先。但諗諗下佛學嘅究竟智慧係乜? 係了生脫死,不受後有。我就諗起 中部107經 "算術師摩嘎藍經"。反問一下自己係咪一個好嘅指路人。共勉之。
回復