設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 13124|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

20181212郭信差之閒話家常:色不異空

金牌會員

樓主
假既, 假既. 曲中一切天隔一方,愁對月華,愁深似海,情同宋玉, 干戈玉帛, 日落魂歸, 同埋白骨, 直到人影一近, 曲者都是疑為月下魂.

但若果月下的不是鬼魂, 而是真係秋娟.而且佢走埋嚟同曲者講: 好呀. 既然你咁情深義重, 為解你相思之苦, 不如我地做對同命煙央, 一齊共赴黃泉!

你話呢個時候曲者制唔制呢? 制是一個什麼說法? 唔制又是一個什麼說法呢?

若果曲者肯, 但呢個時候輪到阿姐反口唔制又點算呢? 又有無第四種解決方法, 他們都有所共識! 大家都唔使死!但這又是如何說法呢!?

希望各位網友為小第解謎, 解謎!

謝謝!
回復

金牌會員

沙發

對! 小弟正正是從一座"飛機"中暼見色空不異的道理。

話說小弟少年十五二十時、一日腰痛、不能策馬翻雲。逐以手觸代之。 但見伊人雙手並施、然無所出!

情急之下、竟以瓶口代劳! 立時軟弱無力。唼時間亦得見男女之事之穢相、身水身汗、唯"摩擦"二字而耳。推而廣之、只是心有執取、本為虛幻。故立刻著衫走人。
自此以體育運動代之、樂而不淫也!

回復

金牌會員

板凳
回復

金牌會員

地板

在《客途秋恨》中看破男女之事、體會色空不異相信是比較容易的。尤其對於有初步禪定體驗會較容易放得低。

但若果將巜客途秋恨》换成《滿江红》、三十功名麈與土、世間人就一定空唔到! 首先世間人有三十功名的絕生無僅有。若三十功名最终換来莫須有、就更加是罕有到無有愎加! 試問世間有誰人空到?
回復