設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

20181212郭信差之閒話家常:色不異空

論壇元老

樓主
麻甩佬刻舟求劍, 141網大把沈船野睇
睇返依家d人好過, 實在D, 有「人」嘅感覺

比佢攬住條女, 延續四十年多數瀨野, 由條女四十過外, 變師奶, 變呀嬸佢一定後悔
回復

論壇元老

沙發
wwkin 發表於 2018-12-17 01:00
準確來說不是無色空是無色空之别,色不異空,空不異色,色即是空,空即是色。
...

其實心經講d五蘊十八界, 全部究竟法嚟
即係廣東話, "實際野"
一定要接近實際先見識到無常
一隻杯輪迴變碟, 就唔夠現實, 杯碟都係冇實際存在嘅概念
概念係永恆性而無實際存在
做杯嘅物料循環再用做碟, 物料先係實際存在

但之後講完究竟法空, 由空嘅角度睇究竟法,
暫時都係覺得莫名其妙
究竟法同無常性根本兩樣野性質唔同, 冇理由攞嚟比較

回復

論壇元老

板凳
alexwush 發表於 2018-12-17 15:02
你俾心經老點就係咁簡單,明明係有就話冇。錢即是空,空即是錢。你銀包空空如也睇你點生存。空即是色,色 ...

錢嘅價值會變
銀包空空如也只可以講, 貶值到乜都買唔到

回復

論壇元老

地板
alexwush 發表於 2018-12-17 15:02
你俾心經老點就係咁簡單,明明係有就話冇。錢即是空,空即是錢。你銀包空空如也睇你點生存。空即是色,色 ...

大般若經第一會(上品般若):第1卷至第400卷/卷004

諸色空,彼非變礙相;諸受空,彼非領納相;諸想空,彼非取像相;諸行空,彼非造作相;諸識空,彼非了別相。何以故?舍利子!色不異空,空不異色,色即是空,空即是色;受、想、行、識不異空,空不異受、想、行、識,受、想、行、識即是空,空即是受、想、行、識。何以故?舍利子!是諸法空相,不生不滅、不染不淨、不增不減、非過去非未來非現在。

「舍利子!如是空中無色,無受、想、行、識

我夜晚得閒睇完整版, 我解決左問題喇
回復

論壇元老

alexwush 發表於 2018-12-18 07:41
心經講照見五藴皆空,度一切苦厄。
即係話我哋嘅苦係當乜嘢都真,只要調整心態,當乜都冇。從而度苦困。點 ...

大般若經第一會(上品般若):第1卷至第400卷/卷363
欲行般若波羅蜜多甚深義趣,應行無常義、苦義、空義、無我義
睇嚟唔係唸咒

回復

論壇元老

chrisX9 發表於 2018-12-22 18:57
呵呵 。。。。。 

精神係色,現實也是色,其實當想扑嘢一刻,個腦已經有了個影像,微細到發現吾到。 ...

佛教特別之處, 除左物質, 仲將受想行識視作真實存在嘅分析研究對象
而唔止於研究複合嘅情緒同思想
回復