設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 6527|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

20190124 - 对话:第19世Kushok Bakula仁波切

高級會員

樓主
对话:第19世Kushok Bakula仁波切
https://mp.weixin.qq.com/s/1bprnq-Gh4oVKoyMDvTPgQ

可以說仍未說得清!
想去攪不可説。
是何心態?
你懂的⁉

回復

論壇元老

沙發
回復

論壇元老

板凳
非常有意思的一段對話!
睇頭幾句就知係高手過招,由一句"歪曲正法的因果報應?"的提問,揭露披著宗教包袱及權位,好似有種騎虎難下嘅感覺,好似電影"印度暴徒" 主角不貪戀權位或捨棄得到權位嘅機會,才可有空間幫得到更多嘅人,令更多人獲益。巴古拉仁波切,上到哩個位,明知係錯,都要繼續兜大圈咁教,其實都幾無奈,真係啞口食黃蓮。
不可說? 係咪即係睇到條因果鏈,覺得因緣未具足或果報正在成熟不能干擾宇宙法則呢?
正如 香港唔係佛地,因為很多人巴拉蜜唔夠強或二因結身居多,所以提倡多行布施,守下五戒,練下佛隨念,保住人身,下輪再黎過。
想不受後有,但未夠料,又係另一種無奈。
回復

金牌會員

地板
無論國家或者宗教,都要實事求是,簡單就是美,切忌講一套做一套想又另一套,空花無果,行動最實際,只要有正確思想心態,世界就會變好了。
回復

論壇元老

有一事跟你印证,佛言不可说,这个不可说是没有办法说出来,而是到你明白释迦说法的心意时,是不应该说出来。是不是?

呢番説話可以為自相矛盾慨因果論背書,因果之前嘅因果就係不可説,巧妙地將所有信徒嘅難題解決,走入玄之又玄嘅神秘學。
回復

論壇元老

坦白講,佛陀並非不想説,而係有d人提出一d錯誤認識下不存在嘅問題,例如世界有邊無邊,人死後存在否
回復

論壇元老

http://mp.weixin.qq.com/profile?src=3&timestamp=1548484647&ver=1&signature=l3eTEnHNRDTZKIw9MgN7cu*lvXf5ARDtEIhFMDyZ9jrWU4BlsRwfK6XBSoJG510CRSYqGvU3WszfEW7G1cyrTQ==

善知識
微信號: farflunginfo

功能介紹
本公眾號為轉發郭兆明博士之生活開示。願聞者共沾法益。「止惡行善 慈悲平等 慧觀緣起 無常無我」

帳號主體
本公眾號為轉發郭兆明博士之生活開示。願聞者共沾法益。「止惡行善 慈悲平等 慧觀緣起 無常無我」

帳號主體
本公眾號為轉發郭兆明博士之生活開示。願聞者共沾法益。「止惡行善 慈悲平等 慧觀
回復

金牌會員

是何心態?咪就係可以鳩up當秘笈,有無人可以肯肯定恐龍係咩顏色。
少勞多得屌到九十九
回復

論壇元老

Rondey 發表於 2019-1-26 14:38
http://mp.weixin.qq.com/profile?src=3&timestamp=1548484647&ver=1&signature=l3eTEnHNRDTZKIw9MgN7cu*lv ...

死 LINK。
回復

金牌會員

現今世界的人,自以為自己好叻,因資訊發達,知道了,以為應也知怎實行,偶而做到一次,就擁有全部。目空一切。
回復