設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

20190228郭信差之閒話家常:內外皆是無明作怪❗

論壇元老

但佛學又如何呢? 是的佛學也會承認個體, 但只在世間法的範疇. 而在出世間法當中, 根本就無所謂的個體, 施與者和被施與者, 觀察者和被觀察者這些二元對立存在! 在出世間的部份, 一切都只是緣起法則. 有因緣就存在, 沒有因緣就不存在.

而最重要的是, 這些因緣是沒有自性的. 正如你成為資本家, 我成為無產階級, 都是因為因緣和合而發生. 在究竟意義當中, 根本沒有所謂: 你令自己成為了資本家; 我令自己成為了無產階級的自我意識存在!

唔信你問下當年土改被鬥的地主, 問佢地邊個自己想做地主?! 無計, 阿爺留低, 一出世就係地主! 呢啲咪因緣囉! 邊有自性可言!
回復

論壇元老

所以在馬克思理論中, 唔係自己人就係敵人, 而敵人的敵人就係自己人. 一係敵人, 一係自己人. 唔會有第三種人存在. 你想沉默唔表態都唔得, 因為唔係自己人就係敵人, 所以你無得唔表態.

所以縱觀最後, 馬克思主義衰啲乜? 就係衰沒有佛言不可說的智慧了!!!
回復

金牌會員

所以點解香港以前的英國官員會講:no comment。就係因為不可說嘛!

點似得共產黨幹部,乜都嗡一餐, 荒死無得講。
回復