設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 9986|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

20190611郭信差之閒話家常:這句口號內有幾張刀!

8萬

論壇元老

樓主

DR.K:侵哥好野❗
盡量剝Q班低幹光豬。
一剤打殘為止。
等班友唔敢蒲出來;
認屎認屁!
公然話"做假好過真"。
不知所謂X100❗
回復

中級會員

容燥兒 發表於 2019-6-11 09:54
DR.K:這句口號內有幾張刀!
你看到嗎⁉

中國人呢三個字係跨越咗:階層,年齡,國籍,政見同埋宗教
驕傲來自於某程度上被人認同嘅往績而帶來嘅自信,一種比悲傷同埋憤怒更加正面持久嘅心靈力量
中國人的驕傲
第一把刀係放射一個calling 所有華人DNA嘅訊息,等於招兵
第二把刀係大家放低Difference,咁先至可以團結, 劍指一方
第三把刀係俾啲鬼佬睇,殺到埋身嘅時候一個地方細如香港都可以有七分之一嘅人係咁短嘅時間,咁小嘅策劃之下結集,等佢哋唔好玩咁盡,如果唔係全世界咁多華人就真係會變產生黃禍⋯⋯千里之堤崩於蟻穴
第四把刀當然叫共產黨入邊嗰啲唔係惠民謀福咪玩咁盡囉,就算你係裸官,都可以千里追殺遺禍子孫.
回復

中級會員

容燥兒 發表於 2019-6-11 09:55
DR.K:看看公開篤背脊(批判)內容。也是人民大學研究員做先鋒。點名去批判中宣部。
跟吾人相互配合了!
這 ...

自古以來有啲言官係專門直柬皇上或者大臣平時有啲咩做得唔妥, 無論幾唔啱聽個皇帝最多係叫佢養豬幾年之後都要起用返佢以示自己係眀君,同埋平衡朝野嘅力量...
学生淺見,唔知啱唔啱,望老師指正……
回復

無效樓層,該帖已經被刪除

註冊會員

如果口號是"中國人的驕傲",就是說如果說遊行是人是反中亂港的,首先即是說百萬香港人不是中國人,是搞港獨,把香港人從中國分裂出去,香港人和平盡展中國人的驕傲,這榮譽是所有中國人,不只是香港人,是廣大同胞的榮譽,怎能說成是外國勢力影響
回復

高級會員

中國人的驕傲

7俄係咪想反攻大陸,叫我地全國十幾億同胞一齊造反

香港得幾百萬人,就算係地球上消失都冇咩人可憐,話自己中國人起碼全球都會關注,依加共產黨關人隱事理得你班友衝照上2讀通過,依加改個口號出下口術用停著等共產黨行棋,習大大夠唔夠膽當香港新彊咁先

一陣D反習分子係某D大城市搞返幾個大遊行真係唔知點算好呢
回復

論壇元老

1. 純粹話俾阿爺聽係內鬥,冇外國勢力介入,驚人治港定定驚先。
2. 話明內鬥,就係籠裡雞作犯,好清理門戶。
3. 內地報章都係寫"外國勢力",順理成章查埋假情報。
4. 用中國人為題,證明香港係關心國家,全力對外,係一小部份為權利嘅人搞事。
5. 反思一下,香港嘅金融地位,冇左,人民幣係邊度流通。
6. 一個小城市得到各個國家嘅高度關注,外交部要唔要檢討一下對外關係。
回復

論壇元老

第一刀是號召香港市民的力量
第二刀是號召中國人民的力量
第三刀是號召台灣民眾的力量
第四刀是號召全球海外華人伸出援手的力量
第五刀是團結全球中國人的力量
什麼力量?是追求自由民主、司法公義的力量

回復

8萬

論壇元老

http://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2818260

港政府強推《逃犯條例》美國務院嚴正關切!

[url=][/url][url=][/url][url=][/url]
[url=][/url]

美國務院發言人奧特加斯(Morgan Ortagus)。(法新社)

〔即時新聞/綜合報導〕香港百萬人發起「反送中」大遊行,但香港政府仍然強推「逃犯條例」修正案,對此美國國務院發表看法,認為香港政府強修條例,恐破壞香港自治。

《美國之音》報導,美國務院發言人奧特加斯(Morgan Ortagus)表示,美國對香港政府以及逃犯條例修正案表示嚴正關切,若通過,中國政府將可要求將人引渡至中國,港人示威顯示了公眾對該條例的反對。

奧特加斯指出,美國國務院認為條例可能會破壞香港自治,並對香港人權、基本自由、民主造成負面影響,另外美方也關切,條例可能破壞香港的商業環境,使得在港美國公民「受制於中國反覆無常的司法制度」。

奧特加斯建議,對逃犯條例的修定要慎重,並與相關方面進行廣泛的協商,美方憂心,對一國兩制框架的侵蝕,讓香港在國際間長期存在的特殊地位面臨風險。

回復

8萬

論壇元老

特朗普批評中國讓人民幣貶值,斥聯儲局抗拒減息
http://www.etnet.com.hk/www/tc/n ... newsid=ETN290611232
全新【etnet健康】專頁登場喇!立即成為Fans獲得最貼身實用嘅健康資訊! http://fb.me/health.etnet.com.hk
【立即下載】
iOS版: http://goo.gl/5qT9Op
Android版: http://goo.gl/nc3xAn

《經濟通通訊社11日專訊》美國總統特朗普再次批評中國故意讓人民幣貶值,目的是在貿
易上創造不公平的優勢,同時更斥聯儲局的政策加劇這種情況。
  特朗普表示,中國這麼多年來讓人民幣貶值,令中國處於巨大的競爭優勢,相反聯儲局拒絕
減息,令美國失去這種優勢,認為聯儲局的政策對美國經濟帶來非常大的破壞性。(mn)

回復