設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒

20190716郭信差之閒話家常:好似呢個剝光豬局一樣!

8萬

論壇元老

容燥兒 發表於 2019-7-16 07:23
DR.K:晒氣
諗到百威點解取消上市?
已夠資格做保安司了

DR.K:這是最深奧的政治決定

點解?
便不可說了!
自己估啦
回復

8萬

論壇元老

容燥兒 發表於 2019-7-16 07:24
DR.K:這是最深奧的政治決定

點解?

DR.K:有七百幾億都唔要。
未計炒多幾轉香

DR.K:港人只會上班下班!
開會食飯瞓覺!
講政治?
早抖啦
回復

8萬

論壇元老

彔水青山枉自多
华伦無奈小虫何荔村僻荔人遗矢
萬戶蕭疏鬼唱歌

DR.K:不要無病呻吟!
去馬交搵件烏妹子嘆下
回復

8萬

論壇元老

可看看孔明先生,怎樣談笑用兵 把甩……

DR.K:孔明未夠班!
惟鬼谷子可用
回復

8萬

論壇元老

建議 : 前線警員應該發動和平遊行

你上頭推你地去死
用你地條命去挑釁攪事
企圖製造民意

佢地最樂見係有手足送命
因為佢地認為有幾個義士自殺攪到民意轉向
如果警方有人送命,一定大肆宣傳平衡番
我都敢預言再係咁落去一定照劇本做野

因為警察係一個團體,少數唔敢反抗
但電視見到有手足失控追打,總有同事拉住佢
呢d可能自己有良知,但因為團體唔敢獨自表態
但如果有人帶頭攪以下活動,我好相信唔少同事會 join

你地出黎遊行就可以拆局
呢個係近期唯一可行的方法

你地可以軍裝又好便服又好,
1.蒙面
2. 委任證貼label 放出黎證明你係前線,又唔怕抽後算帳
3.如實投訴只係上頭故意落挑釁巿民

成果 :
1.即時舒解部份民憤同前線同事壓力
2.贏番社會聲音
3.上頭都頭痕,因為落order 攪鳩你地,只會令分化加大
4. 日後大sir 都唔敢再推你地去死,因為揚左。

banner :
抗議上頭故意挑釁巿民,罔故前線人員安危

回應 media 及取態 :
記住你地係以「自己友」生命安危出發,出發點係正義
唔係支持示威者,所以你地係正義唔需要怕
你地訪問表態都可以反示威者暴力,但重點係高層處理失當,令警員心理壓力崩潰,失去社會信任

唔係沿地踏步的話,你地係社會地位只有越黎越賤,而且危險越黎越大,示威者成長緊。
回復

8萬

論壇元老

還前線警員一個公道

致林鄭月娥,盧偉聰,警察高層

我喺一名香港前線警務人員。
最近發生嘅事唔多講,我知道好多香港人好憎我地,我唔會為我哋部份嘅警務人員失控行為作任何抗辯,成件事係無絕對嘅對於錯,職責就係職責。
但係直接到尋晚,我真係動搖,我唔知應唔應該講我好彩,我唔使去沙田支援。

返到屋企兩點幾,一直有睇手機知道又有衝突發生,我哋已經知道每次和平示威完之後都一定會有衝突,成件事變咗好似例局一樣....我覺得好辛苦壓力好大,無論係隨時爆發衝突嘅精神緊張定係俾人指住塊面嚟鬧。我都依然相信我哋維護緊嘅係社會治安,即使中間有爭拗點

直至到尋晚見到有同袍受重傷,比居民係高空擲物掉中,喺樓梯俾人踢咗落嚟俾人圍毆,一腳踢落個頭到不省人事.....跟住上網見到同袍受傷嘅照片...係半隻手指冇咗.....講緊係永久殘廢啊。

去到呢一刻我真係忍唔住流淚,
12/6發生衝突嘅時候見到網上鋪天蓋地嘅辱罵同指責,我忍。
喺條街度當值比人扮lur口水,我忍。
喺公園巡邏都有人係咁扮狗吠,我忍。
我而家淨係想問一句,我哋前線受盡侮辱嘅時候,請問警察班高層喺度做緊咩?
我想問尋日個指揮官究竟諗乜嘢?點會淨係叫兩隊人入去商場驅散示威者?你哋就企喺後面落order
我好肯定啲警察高層肯定未見過示威者眼神,佢哋真係想置我哋於死地。
唔係所有警察想做你哋想做嘅嘢。

2014年已經經歷過一次,但係今次嘅情況更加崩潰恐怖,再咁落去我唔知幾時會出人命,可能係警察先可能係示威者先。我係一個香港前線警務人員,我懇請林鄭月娥同盧偉聰唔好再利用警察去解決政治問題。香港已經唔可以再承受落去。

我唔知道前線仲可以忍耐幾耐,我好驚我哋有人俾人殺死,我好驚我哋有人失控殺死示威者。我仲有屋企人,我同你地班坐係冷氣房嘅唔一樣,我地面對嘅事想殺死我地嘅示威者,唔好再開記者會話有咩支持我哋前線。呢個社會需要嘅係政府高層所有人出嚟面對呢個問題。

我再懇請多次希望高層人員唔好再利用我哋警察去完成你哋想要嘅政治任務,政治問題利用警察係解決唔到,時間已經證明左武力壓制只會造成更大嘅反撲。我哋前線已經承受唔起任何一個同袍再受傷。希望你哋可以慎重考慮你哋自己喺度做緊啲乜嘢。同希望你哋係真正為香港着想,而唔係為咗自己嘅政治利益。

天佑香港

一名前線香港警察上
7月15日2019年

回復

8萬

論壇元老

【逆權運動】最新民調 林鄭民望沉底 鄭若驊得分再插水
http://s.nextmedia.com/realtime/ ... =6996647&a=59826093

她們根本不在乎民意,何況民心?

她們只忠心於其英國主子。
回復

8萬

論壇元老

下午茶時間
一壼清茗!
細賞輕歌曼舞。
一樂也!
Dr郭

真唸唔到,咁樣享受下午茶……!犀利、巴閉、好嘢!
回復

8萬

論壇元老

DR.K:茗茶與餅共十個大洋!
不算平宜

DR.K:支雪茄會貴左少少
回復

高級會員

容燥兒 發表於 2019-7-16 07:15
https://mp.weixin.qq.com/s/p0Z1iRiZ1omuctAFjB1GdA

港独暴徒钳断香港警察手指,这是CIA惯用手段原创:  ...

有人說,我們大部分都像生存在一個一開始就滿街是屋和酒店的大富翁遊戲,怎樣戰勝這個困局呢?
大部分都是日做夜做捱生捱死,努力很多,回報很少,差不多要做到四大皆空,物我兩忘,空即是色既境界才能有絲溫飽,當去到極致一個點,就會反,香港某程度就是這樣,屋變得更像一個囚室,前途是沒有前途,某程度,香港少年人的反抗在於此,這責任是誰呢?
某程度上,沒人說過的是,富商,不是仇富,而是大富翁這遊戲只是教人如何處理金錢和財務,教你如何成為一個富翁,而沒有教授做了富翁後應該做什麼,我以為,雖然我不是富翁,但超有錢的人,應該成立第二個大富翁的遊戲,讓年青的人有機會和希望來個重新開始,這是香港的富翁所缺少的智慧,現在中國也出現很多富翁,希望不要步向香港富翁的後塵,外國也越來越多裸捐,我不相信他們真的明白這一點,但他們較之香港的更有遠見
回復