設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3439|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

郭博士語錄分享,冀大家共沾法益

註冊會員

樓主

晚輩一直收聽博士節目,由香港人網的酒色財氣、至上床落床及現在之好人好事每集都拜看,既佩服博士對世事的通透見解,更從節目中吸收到博士教導的做人做事道理。

有幸於五年前參加博士於普光齋的時空識班,每天修習,家中設錢箱,每日唸祝福文,喝玉泉水,感到觀察力及做事的積極性提升。早前與內子共同參加了博士的口罩套制作工作坊,晚輩亦向家人及同輩朋友推介博士之電影,為善最樂錢箱及祝福文等,希望能為博士慈悲救世出一分力。

晚輩自問資質不高,不能過目不忘,故聴到博士於節目中有用的教導,均記錄在電腦中,有空時翻閱以提醒自己,日漸積累,成一郭博士的語錄,分為各種不同範疇如做事方法、健康資訊等。今和各位同修分享,共沾法益,感恩博士的工作,順頌祺祥!

郭博士語錄

世間做事方法︰
  • 做事不用人讚,無人彈你己經成功了
  • 唔做錯事己經慳好多功夫了
  • 英國人做事不是只看一步,是看下三步,對手會怎樣,有什麼副作用
  • 我們不會講理論,我們只講解決方法
  • 做事要埋尾
  • 生存在這個現實世界,要用現實的方法解決。
  • 睇唔清d 野你走去執?執左是禍是福未知架嘛。
  • 我篤人背脊有十單野我只講兩三單,暗示兩三單,等您去查,查到堅既。我其實知哂但我唔會講哂
  • 我講野知十樣只講一兩樣,你唔信呢我比d野你睇,
  • 英國人如果計到數會輸,佢地唔會硬來,佢地唔會輸才撒退,佢地要光榮撒退
  • 我地全部都講解決方法,冇咁多理論,我地同普京都係同一類人
  • 郭博士佩服曾國藩、李蓮英
  • 你要比人覺得佢有存在價值,得登漏,製造機會比人幫你
  • 我地以前想殺一條友,佢做d 野只值六十分,我地讚佢讚到九十分,全世界插佢
  • 俄羅斯埋尾最叻,你冇得問架,佢唔同你講襟多耶穌,日本仔北方四島瓜瓜嘈,佢第二日個總統己經企左向個島上面,你講多兩講佢d導彈調轉對住你歐洲,佢都費事哂時間同你講禁多,你地d 人就係學唔到佢,婆婆媽媽
  • 一個真正有功夫的人不會講比你聽,有功夫都搞掂自己先啦,除非有d 好慘的人,佢會幫幫左到唔會比你知
  • 要了解宇宙背後的運作,不只看眼前的現象
  • 你唔好選錯先,選錯老婆選錯層樓你都做乞兒啦,做人先搞掂自己,唔好撞板先
  • 我地做事要順緣,唔好逆緣,有d人對朋友好好但對自己父母唔好,呢d 係逆情,逆情的人點會有福氣呀
  • 做人最緊要搞掂自己先,其他唔關你事的野唔好理咁多
  • 同人傾完之後叫佢發封信過黎,拿你話要搞架咋
  • 幫完人人地反戈一口係正常的,幫完人就算,唔好諗住佢會回報,佢番轉頭請你食飯係多左。仲有幫完人唔好比人知你幫佢,佢要面架嘛。你周圍唱佢未冇面
  • 隻蠍子釘大師是牠的職責、蠍子天生是釘人,我大師放生佢亦係職責來的,因為我想做聖人,聖人不可以殺生,只可以救生護生。正如共產黨搞呢搞路,這是他的職責,佢想香港穏定,民選議員長毛向到哇哇嘈也是他的職責。佢地都係盡佢的責任而己
  • 我好曉幸,有咁多人肯教我野
  • 做事要想如何少勞多得

學習︰
  • 下棋可以學到好多野,可以靜觀棋局,可以學佈局,知道世間有什麼陷阱便不會中招,咁好有隻車比我食?
  • 美國人︰逄在圖書館內的知識都不要記,學野要超過個框框,知識記左放在倉庫到是無用。
  • 要培養Taste: 要看歌劇
  • 每種語言都學定常用的幾百句,要用時可以頂到

事業謀生︰
  • 老闆什麼都知道,自然安心
  • 年青人只要立定決心學一門技藝,花兩三年浸淫,必定可以學好,學好興趣也可以。要專精一技,一門深入
  • 要創業,要製造貴人出現,用行為去另人覺得這個人可信任及做得野的
  • 集中精神學一樣野,你一定會有成就,果個係你的本錢,人地整雞蛋仔都排哂隊啦。
  • 年輕人一定要有一技之長,因為個女朋友會欣賞你,你會帶俾比佢安全感
  • 是實際上的技能,不是知識上,一定要手作仔,裝修好,剪頭髮好,修甲好,您一行出去您有信心,您花一兩年,您日後的收獲是好大的
  • 因為依家d人懶,您比多少少心機迷贏人
  • 因為時間無得借,您冇咗就冇左,年輕人要攞時間盡可能做些有建設性的事,就是加強自己幾種技能
  • 要揾錢要扮唔識野,你識野邊個肯個野比你聽
  • 要肯蝕底
  • 你要保持爭取上進的能力

心靈︰
  • 要修福︰不要經常按手機,你見邊個大老闆成日按手機?
  • 現實世界是有酒色財氣,要接受個現實世界就是咁
  • 我地中立,任何的境象來當係個世情,即係你睇個海洋,潮起潮落,浪來浪去,睇雲采變幻,你不需驚喜也不需黯然,如果唔係你個心境比個世情拖住黎行,多數都衰向度。
  • 你幫人時人地比個機會你提升自己的能力
  • 我對世間的名利得失比一般人淡,比人淡並不是說我不鐘意錢不鐘意名,我是知道不可以強求,不是說你想要就有
  • 佢自動波,我又唔反對,但我又唔會去爭取
  • 我記性好是佛學的修為幫我好大,我對世界的事比較能放下,放下不是不要,是不會主動,不刻意去追,隨緣D, 水到渠成,
  • 因為我向佛學果度好受益,我知道做好自己的行為,能幫到人就幫,幫左人唔好唱,好多野呢唔好記
  • 修持個福氣,你果個量度有呢,你的福氣就會黎,你的福氣係會多左
  • 因為你無咁刻意去追求世間的利害,睇野會清楚,睇野清楚記憶力會比人強
  • 你放得低個世界咪冇壓力囉,你都冇野帶來,你有咩輸?
  • 飲食前先祝福,念止惡行善、慈悲平等、慧觀緣起,無常無我,感謝大自然賜這一頓飯,如有肉,感謝牠們獻出自己的生命為我們帶來食物,自己修行的功夫和牠一起分享
  • 有些殘障、自閉的人是來今世不希望作惡,他們過了今世後便不會再來人間。所以有些生來殘障自閉的人會帶來家運好
  • 慈心 - 我們替人解困與樂; 悲心 - 代人受痛苦; 喜心 - 隨喜,
  • 佛祖無教人打坐,打坐是道家避世的功夫
  • 您一有宗教信仰,您會以為有依靠,你會冇左自己,冇左自己你會冇智慧型看世界, 冇左自己的觀點看世界迷不清楚,恐懼來自無明
  • 無論乜野社會,你都要向逆境才能成長,你冇逆境你冇解決問題的能力,所以越多困難你就唔可以逃避,你要睇到困難的背後博命去思維去解決問題的話,你再遇到問題你加強左自己的功力。我地遇幾多解題問題,你諗唔到的問題都有。你可以當玩咪得羅,又冇帶黎又冇輸既,我盡量去解決,解決唔到咪天的事,上帝的事。最緊要係同自己交代,我真係努力過
  • 俗家人只引用不違反社會法規行事,以己所不欲,勿施於人為戒,恆持吃三淨肉,避免直接傷害生命。
  • 一定要有孝道,要有慈悲心,人先至會有福氣
  • 俗家人主修六度萬行,但最易落地獄,理由是例如我食素,你不吃,我會起瞋心,咁忟憎咪落地獄,你唔做唔洗落地獄喎,俗家人做好事人地唔做你會看不起人家,一係就受人供養稱讚起貪心,咁又落地獄
  • 現在將修法功德迴向所有生命。如不這樣做, 便像你有一杯水 ; 會給人家搶走 , 或用完便沒有 。 若你能將那杯水倒進大海 , 整個大海也有你那杯水存在 ; 沒有人可搶走 , 到你需要時就可取到 。 修行最重要是將所做的善事和任何功德迴向 。 希望大家每天拜佛或做過任何好事後 , 記得將功德迴向給世界所有生命 , 一定要這樣做。 如不這樣做你的功德很快便沒有 。 這是修行的重訣
  • 博士請教師父如何能使金錢來找自己,他答只要有「福氣」便行;一個人只要肯坐下用功修行,自會有福氣。他解釋說,一個忙碌的人能夠坐下來,便表示他開始有福氣,因為他能夠停下來。世間人通常越是忙碌,越是不會有好景,因為做錯事多,每次都要補救,因此並不是好事。若連停一下做功課的時間也捨不得,那何來福氣?
  • 在視頻上博士亦提及最簡單、最方便、最原始的修福積德且能练習精神意念專注的方法 : 比如在乘地鐡時; 心裡亦可唸數十遍的祝福話語 :我願所有人都健康、富贵;有智慧
  • 我點解睇唔起佢地? 因為佢地淨係為自己的名利奮鬥,都不是為人類做事? 為中華民族奮鬥
  • 鬥窮係好難,我有幾間跑車我唔揸都得,一樣可以大熱天時坐電車。我窮又得富又得,食又得,唔食又得,呢D 就係釋迦牟尼教我地的野,唔好比任何野縛住

財富︰
  • 自己的謀生技能一定要精益求精日日進步的,人亦要有兩三套謀生技能才能定
  • 年輕人學野要先集中學一樣
  • 要保持對賺錢的敏感
  • 將自己的收入三分一買股票,不賣出的
  • 我只會做單邊,做到己經富貴,萬里長空
  • 你只需要睇住一兩隻自己熟的商品投機,比如石油、糖、白銀,
  • 你真係有錢的,你唔好自己用,你當同世間保管住d 錢,最好就做好事,用社會世間公益的工作,佢一定留番向世界,冇搶左你的,點會搶左你啫? 好似起左八萬幾間圖書館,佢永遠都係到運作架,咁你又帶唔走, 所以你善用金錢就是咁解
  • 吾人心得作任何投資都以「保本第一」為原則,贏多少都是嬴。投資是生命終點前的長跑,故盡量將每次收益 70% 放在下次投資上出擊,否則難見成果。若每年選中數隻上市股票是最理想,緊記最後勝利者是最有耐力的人。
  • 要有心力你要識揾錢先,你冇錢or尿都冇力呀。
  • 黃金唔好掂,因為冇生意
  • 賺錢時走一半,留一半再睇
  • 你當d 股票係雞,賺到錢就走,唔好同佢談戀愛
  • 賺10000,攞3000投資好公司,唔聽唔睇,十年後計數
  • 㨂一間好公司,我當係夾分做生意
  • 你買親股票都有可能輸哂,今次你冇輸仲有賺錢,咁你未開心囉,唔中係正常既,冇得失的心

健康︰
  • 食咖哩可以抗癌,印度癌症相對比較低
  • 用萬金油揉手,每日早午晚三次,觀想,可防傷風感冒或新冠肺炎
  • 如有撞瘀,用無名指按壓,和細胞傾談
  • 出門︰帶龍井茶葉+甘草, 甘草解毒
  • 拍腳功、飲泉水、曬太陽、温水刷牙、素食
  • 少吃豬肉,因為豬有百多種菌
  • 如果身體不好︰茹素一個月、飲靚水、一兩個禮拜在公園散步曬太陽
  • 搭巴士地鐡練功, 企住腳踝微微離地
  • 飲水急會青光眼
  • 豆漿功效等如燕窩
  • 三種草不宜食=冬蟲草,夏枯草,雞骨草
  • 邵逸夫也有練拍腳功
  • 水最高加熱到八十多度,不要滾,一滾水就死了
  • 胃酸倒流因打邊爐,治法睡前三小時不要吃
  • 飯後果會打亂消化,飲湯要吃飯前
  • 自閉症可以遊水及練單輪單車治好
  • 大便不正常可常按手三里及足三里
  • 肺氣不夠可按合谷穴及百會穴按二分鐘
  • 曬太陽一定要兩手要曬
  • 撙低起身五十下 - 練下行氣
  • 懷孕食魚個仔會蠢,因為魚在自然界是最低等的生物,希臘人也知道
  • 女人手心熱-一握手,代表有性病
  • 休頓草防癌
  • 麒麟菓可治便秘,剛開始先吃四分一

政治社會︰
  • 果D人唔單只無言論自由,連唔講野的自由都冇
  • 中國是沒有婚姻文化、神話文化、懺悔文化、童話文化、沒宗教文化,
  • 中國是沒文化,也沒有歷史,只有紀錄,歷史是發展的
  • 中國沒宗教文化,人地外來宗教是對造物主的崇敬,但到中國後全部求保祐呢樣求果樣,佢係一種功利的信仰

男女關係︰
  • 男人係要保護女人
  • 男人出黎玩口疏係識唔到好女人既
  • 做愛是本能要做,是宇宙神聖的過程,是生命的來源
  • 依家d 男仔無大氣,樣樣同你計數呀嘛
  • 個女人令到個男人覺得佢同你搏命,挨世界的,咁個男人迷黎唔開您囉
  • 中國人的愛情是面對面的,是沒有肩並肩的

回復

金牌會員

沙發
多謝分享
回復

論壇元老

板凳

謝謝分享........
好有用
回復

論壇元老