設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3597|回復: 4

苦海獨釣

論壇元老

我曾經認識過一啲朋友,患癌症到末期。明知西醫話唔會醫好,只有三個月命,又明知有啲人唔醫都好番,又有啲人因為另類療法康復。但佢地仍然去揾西醫,點解?

第一個原因,但凡患癌症嘅病人,都有好重死亡意識,不過佢表意識未必會知道或承認。佢哋往往話俾自己知,自己好努力「抗」癌,做哂所有可以做嘅嘢,重要承受好多痛苦,然後悲劇地死去。冇辦法啦,條命就係咁。
但係如果有人話有方法真係會醫好,而且唔痛苦。就算未必好番,起碼可以唔使咁辛苦而又長命啲,佢哋就會潛意識抗拒,話冇根據,啲方法唔得。

內裏其實係諗:點解我要唔辛苦同長命啲?呢個境況唔啱feel。悲劇地死去,先至符合內心深處嗰個mood。
第二個原因,如果係「人地」醫我醫唔好,責任就响「人地」度!

我「唔知道」點解會病,亦「唔會想」自己病呀,而且我已經為自己「做咗嘢」,重想點?冇辦法呀。
但係如果我要脫離西醫,用身心靈以及其他另類療法醫自己,就要將我個生命嘅責任揹哂上身。醫唔好,係自己責任,冇得賴。我要承認係我令自己病,係我對自己唔好;係我响人生裡面有好多嘢唔識處理,選擇逃避;原來我有好多陰暗面,唔想去承認。重有最重要一點,就係要答自己:既然一直都唔開心,點解要生存落去?

有啲人會覺得:如果要面對咁多一直都唔想面對嘅嘢,不如死咗好過。

點解要生存落去?係第一個要解決嘅問題。

網絡文章 : 身心靈平台

回復

金牌會員

回復

金牌會員

回復

金牌會員

回復

金牌會員

回復