設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... 1_-akuSX64&index=10
Tango "A Evaristo Carriego". Ayelen Sanchez y Walter Suquia with "Solo Tango" orchestra. Танго 2014.
整段舞,有如帶回二戰時代.女士的髮形和男仕那套西裝,女仕身形很高佻又白.
腳部的筋好像軟若無骨,有幾下繑到男仕上身,和徐徐的提到過肩都高難度.

背景音樂是現場伴奏,大家配合得好緊貼,沒有甩拍子等等.
留意了兩位跳時,他們的鞋,和地面接觸,是沒有擦出聲响.如果普通人是會聽到呯呯聲.
這個相當有功夫.

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... 76Vgc9x3r1_-akuSX64
Art and Beauty of Nude Dancing - Exquisite Images of Nude Dancers ( Janusz Lipowski )
今日去看了OCEAN,S 8.當中有幾位做配角的角色,和視頻中相比,
對比上來,我知道要有這線條美,得來不易.

要肌肉結實和脂肪分佈要平均,都幾有難度.
視頻當中的動件,筋要相當柔軟,先至做得到,就單單講自己肩膊推上推落,都唔係咁順滑就知.
視頻中,重有好多條腰可以向後拗,腳踝過到自己過頭,相當有難度.

城市人做一個V字企,都未必得.
能做到視頻中的姿勢,要下好多苦功.

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「52 Shades of Red (LIVE in NZ) with Original Soundtrack // Shin Lim」
https://youtu.be/17ba-bjZ43E

最近都係呢位shin lin魔術師,睇的都是佢一手啤牌魔術。尤其佢好有自術信拉起衫䄂。
佢變牌的技術就更樸朔迷離。

今次睇魔術的心態,多了一種警剔性,存在於眼前事物可以真得好緊要。但佢又有虛的部份在內。
魔術師盡量要令你注意力去到佢想你睇到的地方上,亦同時將佢唔想你睇到的地方穩藏。

想起了今集,郭博士講的顯密的意見。個人認為
很多人會看到顯的部份,而往往忽略了密的部份。

而密的部份,要在特定的相對條件下,先察覺得到。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「Dynamo Magician Impossible India (Mumbai) Tour HD」
https://youtu.be/TA2msGntLww

响今集花絮尾,郭博士做咗個好大提示,令到我要睇咗個魔術表演先。

响幾曰前同某哥仔傾開佢學魔術時的初體驗。
其實明眼人睇魔術好大鑊。
但如果睇返啲世界性大魔術,佢又真係攞你命。

講返段片,直至我睇到銀仔入銀仔,果部份,我就知魔術最精要,係魔術師身上。而且係一個好深奧的學問嚟。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「特級大師許銀川之砲兵對士象全」
https://youtu.be/TGvUFS45pok

琴晚再睇多次許生講呢盤棋,睇時都未睇得出有咩特別嘢。
因為上次某網友講得都算清楚。

頭先同某同學講起西洋棋自己輸到喊時,就知道呢盤棋嘅厲害之處。
利害在黑子係乜嘢攻擊性重子都無哂。
而紅子係兵炮象全,但都攻入唔入黑子,未能成功將佢軍。

係,雖然手頭上無哂符fit.但都唔等於一無是處,只要唔犯大處,死守到,一曰都未叫輸,至多都係和波。

但要死守得靚都係學問,呢個整體嚟講就係最嘅停著,停止咗對方所謂嘅優勢。
只要死守得到,就已叫贏一場靚仗。

向到搭兩句西洋棋的睇法,同電腦玩多咗,同睇下棋譜,先知西象棋果種一係唔殺,一殺就唔停,你唔明點解可以喪食哂你啲重子。直到尾就留返幾隻兵比你獻世。

另外向啲棋書中,編者都講到出口。在國內棋書都好渴市。又唔多人玩。雖然有比賽,但真係無乜人知道。
個人覺得,由記錄棋譜的格仔,反映咗呢種嘅遊戲野心,唔係向張枱咁間單。
重有王與王的擺位,似乎對中國人嚟講怪怪哋。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭博士-因明論點用論响日常生活中?(2018-06-22)」
https://youtu.be/gD98x8dg2-k

某哥仔唔知係咪食錯嘢,講到番人話過我聽。
佢話美國政府部電腦入數落去.係靠過去發生嘅事推斷將來發生嘅事。

但佢後面講多樣,就係某種理論就係可以自己掌握到,自己創造出來。故之然得名。

呢位哥仔平時講開都講下宿命論,突然講嘅咁嘅嘢。唔知係咪撞親個腦。

重有樣,就係剛才下課,有個瘦男人走過。
同學講左句佢身輕如燕。
我話佢點會係身輕如燕。首先佢雙腳柔靭度唔係好夠。
跑起來又唔得定。重要係砰砰聲。
身輕如燕點會咁嘅聲?
突然我明點解我講到呢啲嘢出嚟。

回復

8萬

論壇元老

頭先同某哥仔傾計
傾開佢話郭博士講果句,"共產國家有自由,係你無即嘛,我不知幾自由,我使乜你幫我爭取自由"果句。包括咗大乘小乘嘅教義在內。

重有,就佢頭先示範咗一次龍吐珠,個人個氣場唔同哂。同平時識嘅佢唔係好同。有格調。
佢都係先最近開始識用呢個方法。
哥仔講開花絮中的跳舞,知道真係正嘢,唔睇唔得咁話。

而棋局同魔術更不可不睇。學到唔少嘢。

另就一個十五曰月光的照片,即到想起了酒色財氣年代,郭博士講的眼前黑,"無人有能力直接望到自己"。即刻諗起呢句禪意。同本自具足有關。

今朝同一位印度人同巴西人走過兩盤棋,亦即好大啟發,知道自己仍有好大段距離。
要惡補一返棋藝。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「President Kirsan Ilyumzhinov tells of his Alien Abduction」
https://youtu.be/OnedpGJx3Yk

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士   通識   歐洲佛國  [繁體字幕]」
https://youtu.be/j0a3x5gBDeg

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭博士-因明論點用論响日常生活中?(2018-06-22)」
https://youtu.be/gD98x8dg2

某哥仔聽完郭博士講呢段話,佢話呢段好利害。
利害到佢唔講我都唔知。
回復