設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

金牌會員

呢一集博士又問到,三聖人條問題

所以傻傻地試下答。

三位聖人於成就的過程中,身上會散發一種正能量,而呢種正能量,係可以為眾生減輕罪孽。

三位聖人踏遍咁多地方,與咁多眾生結緣,當中低下啲動物昆蟲,有幸吸到部份正能量,可以轉生為人,甚至乎成為三位聖人的門下。

奈何,他們只係去到轉生為人部份,但無機會修行,所以習氣差同根器低,所以就產生咗几幾千年鬧爭不斷的局面。
回復

金牌會員

https://www.youtube.com/watch?v=Ow9bxnk8xoY

郭兆明博士 - 佛學 - 慧觀緣起

在找資料的同時.重温了以上博士講過的慧觀緣起.
由以往自己幻想的觀察力,到現在開始意會到咩叫宇宙本體的觀察力.

另外就係,慧觀無我.
一路睇,就一路思考返,
現在的想法同以往有大不同.

值得網友再睇一次,尤其有修讀時空識班的,
更要細味一下.
回復

金牌會員

話說果日坐向萬褔聽講.
當博士講到話,唔鐘意做生意,
但買玉石放向到愈黎愈貴的時侯,

特然個腦海中,出現一個好清晣的畫面,
係一把玉石做的刀,當時唔夠膽講出黎,
如果問攞玉石做刀,好似好浪費又好戇居.

諗來諗去,都唔明做咩個腦會彈個咁架訊號出黎,
點知剛剛睇客途秋恨就發現到以下連結,\
兩年前真係得個聽字,完全唔明,
家下聽返,完全係嚇到彈起.
其中提及的劍不離身,我長時間係有一把短劍跟手的.

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 談「形意拳」、「玉女劍法」」 - https://youtu.be/FYdiAhxemHg

大過cutter少少大細

大過cutter少少大細

回復

金牌會員

好多集之前.博士講到空海大師的傳奇.

在網上找到段視頻https://www.youtube.com/watch?v=4hrJWR6ZulM
空 海入唐.

莫論有無貶法的問題存在.
但寫呢首曲的作者,或多或少都有佛學根底先.
開頭聽以為佢亂寫.
但聽落一個作家又要有戲曲底.又要通曉佛學.
真係未必有咁多人識,值得一聽.

首曲係為東華籌款唱.但唱曲的兩位.
做手,唱腔聽得出係行內人.

回復

金牌會員

對於今次博士的有趣答案題。

令自己意識到,自己仍是未能做到無我的情況。
因為問題中的主角是黃子華,分數當然比高返好多好多。

真誠同假意都難分了,未能做到直觀的効果。
相反,如主角換了梁錦松的話,我會一口咬定佢唔會做好事。

今次這個問題,表面問得有趣,暗底先知邊度大鑊。

回復