設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

論壇元老

提升欣賞能力的啟示
郭生曾言做好事不是交易來往, 不可有求回報之心
我一直心底不自覺想有回報
只是後知後覺抑壓/提醒自己不可有這種想法
同自己對抗
到上星期六2/4
經過屯門大會堂, 想起郭生只需提升對方欣賞分辨事物的能力
他/她自然會去尋找欣賞以前不以為然的好事物
與佛陀教學方式類似
不講解涅槃而諸阿羅漢自作證
到現在流行的分別說部南傳佛教都是提升人的心力與決擇分別觀察力
自覺做好事都有類似模式
就是提升自己心理質素, 自己知道舒服而傾向欣賞親近做好事的人
其他人自然都會知道好而找你
有種不言而喻的互相感應
不同付出與回報的模式
難得又可以同自已少一分對抗多一分悠閒
對上一次內心有這樣的平靜而又眼前一亮是前年聽瑪欣德尊者開示究竟法與世俗法的取捨
回復

論壇元老

隔了好幾年
今集聽到博士重覆講一次借用貪心作為提昇自己的工具
同以對抗突破自己弱點的方向找工作
忌順從自己個性找工作
漸漸變得劃地自限發展機會愈收窄
我讀大學時聽到博士說這個觀點, 覺得幾有道理可以一試
本身說話能力不好
所以一直找的工作每日都有較多時間對人講解/對話
其實都仍然不好
但應比找實驗室等靜態少說話的工作好
回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2016-5-18 18:35
https://www.youtube.com/watch?v=633vV2tjKI4
郭兆明博士 - 行門 - 天台止觀
再翻到這段的時候.除咗食之外 ...

今集講食叉燒飯
我未係福記食過
但個個禮拜可以諗下係唔係嘉麟樓食
本身好憎飲茶, 食到幾靚嘅酒樓都唔鐘意
但老母去飲茶我話唔去會隨時比人話不孝
去到度飲茶都唔多覺有人好似郭生講咁揸碗
https://www.youtube.com/watch?v=oSYbaQNMUx8
真係咁難學?

同埋今集講睇粵劇學中文
對我講係麻煩, 好憎睇粵劇, 但又想中文進步
回復

論壇元老

無人監住自己好難同自己鬥嘅
依家由元曲三百首注釋典故睇起, 唔洗鬥真係好睇
以前聽郭博士講斯里蘭卡泰緬個邊嘅佛學, 再自行睇一次清淨道論對佛教改觀個時就鬥
大學時代好得閒好辛苦睇一次清淨道論(中文睇葉均, 英文睇髻智尊者)之後
到聽瑪欣德尊者講阿毗達磨就好好聽, 聽晒都冇部分人覺得辛苦沈悶嘅感覺
個時睇得好辛苦, 日日手抄中文本, 睇自己筆跡先睇得舒服

回復

論壇元老

Are you sure?
吹水怪
回復

論壇元老

alexwush 發表於 2016-5-29 17:47
楊癟三,你咁交叉叻,費事教精你,等你贛鳩鳩,扒龍舟

你唔好咁易惱羞成怒住
你真係吹水怪嚟嫁, 唔係講笑
解釋如下

第一
「發趣論,要知道這是阿毗達磨嘅精髓所在」
尼D上網一SEARCH即有嘅ABC層面野, 簡介阿毗達磨/南傳七論實要講
想問點樣教精? 不如你用心慢慢聽下瑪欣德尊者介紹阿毗達磨

第二
「瑪欣德尊者都唔夠膽講發趣論」
你肯定佢冇係僧團內講過? 網上有一篇廣釋公開左咩人都睇得

給孤獨長者到死個日都冇聽佛公開講過究竟法
即係佛都唔夠膽講究竟法,要知道這是精髓所在,佢講嘅只係皮毛而已?
我教精你不如自己睇下舍利弗當時點樣解釋
回復