設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 12231|回復: 50
打印 上一主題 下一主題

政情: 1) 美國摸底 2) 世代之爭,世界是誰的?

1萬

論壇元老

樓主

千福BB嗒明哥燒腩仔

美國駐香港及澳門總領事夏千福自上任以來,好鍾意落區「睇察民情」,今次夏千福唔只自己落區,仲安排成班外國駐香港總領事,包括英國代總領事貝凱倫在內,同佢一齊去深水埗「惜食堂」,除咗同「惜食堂」團隊一齊煮派畀需要食物援助嘅基層人士飯餐,之後仲走去派免費飯盒嘅北河燒臘飯店,探訪老闆明哥(圖),成班總領事仲係門口大合照,而一向鍾意試香港美食嘅夏千福仲忍唔到口,即場試試明哥嘅燒腩仔有幾好味。

回復

1萬

論壇元老

沙發
千福BB第一杯廿四味   

■夏千福噚日肥彭上身去飲涼茶。  

近日天氣潮濕,美國駐香港總領事夏千福又出動搵食。佢上星期先同老細美國助理國務卿Daniel Russel去志蓮淨苑食齋,老細走咗,千福BB自然一身鬆晒。佢噚日就走咗去中環一間老字號涼茶舖,品嚐咗佢人生第一杯廿四味。佢對中國涼茶嘅歷史同功效都好有興趣。廿四味主要係清熱毒,唔通佢近排都好熱氣?有網民就覺得,夏千福今次呢個舉動,拍得住肥彭當年落區飲涼茶。但係呢,夏千福無論食乜嘢都好,每次網民最關心嘅始終都係,究竟佢幾時會去幫襯明將壽司,挑戰吓裏面嘅人間美食。千福BB,好多香港網民睇住你幾時會走入明將「打大佬」㗎!  

回復

1萬

論壇元老

板凳
千福BB請老細食齋   

■千福BB(右)請佢老細Daniel Russel去志蓮淨苑食齋。  

「你有冇見過Buddha California?一草一世界,一土一極樂」。早排《罪與彿》紅爆網絡,一曲Buddha California更加係體現咗中美文化交流,今日係一年一度嘅佛誕,除咗有網民喺尖沙嘴倒數慶祝外,美國駐香港及澳門總領事夏千福亦提早出動,噚晚喺領事館個官方facebook上載一張貼片,話佢上司兼國務院東亞及亞太事務助理國務卿Daniel Russel剛抵達香港,兩人趁佛誕前夕,一齊去志蓮淨苑食齋,認真入鄉隨俗。Daniel Russel今日會見記者,佢曾經支持台灣馬英九政府簽訂兩岸服貿協議,呼籲過反服貿學生應避免暴力抗爭,唔知佢今日會唔會就香港嘅佔中運動發表吓意見呢?  

回復

1萬

論壇元老

地板

中外官員,在港表現,高下立見.
回復

金牌會員

沉了底的帖, 樓主會再灌水去置頂嗎?

但還有IDEA嗎?

我幫你一把
回復

1萬

論壇元老

Kevin 發表於 2014-5-16 13:30
沉了底的帖, 樓主會再灌水去置頂嗎?

但還有IDEA嗎?

外國官員深入民間,了解民情;不像中方官員,只會埋堆,吃鮑心翅肚,向中央隱瞞港民情,弄至中央對港收錯風.

只想表達政治手腕,中外官員,高下立見.
回復

1萬

論壇元老

奧巴馬「微服出巡」 與遊客握手聊天

【本報綜合報道】美國總統奧巴馬日前突然「微服出巡」,在幾名保鏢護送下,由白宮步行到幾條街外的內政部。首都華盛頓不少遊客意外遇見總統,都感到非常驚喜,奧巴馬本人亦表現興奮,俏皮地說:「熊逃出來了!」

奧巴馬出巡時親切地與遊客握手。白宮步行往返內政部
奧巴馬前日「微服出巡」期間,花了點時間和一些華人及以色列遊客聊天,並稱「走出來真好」。他在內政部完成簡短演說後,還是選擇步行回白宮,回程時再跟多名遊客握手,又大聲向另一群遊客問好。奧巴馬更向民眾說笑:「我們可以握個手,我不會咬人。」

另美國政治新聞網站報道,前年曾任美國共和黨總統參選人羅姆尼副手的眾議員瑞安,上周在紐約一場籌款餐會上,被問到二○一六年競逐總統的意向時,清楚表示要支持者做好準備,是首次明確暗示有可能參選總統。

回復

1萬

論壇元老

中聯辦官員被促「周圍貢」

我哋尋日報道過美國駐港總領事夏千福上任後,作風高調兼頻頻落區大搞親民騷,明剃港府高官眼眉,中央對呢類「外國勢力」介入國家事務耿耿於懷亦正常不過。

「多啲搵泛民收料」
立法會主席曾鈺成前日出席座談會嘅時候就踢爆,曾經聽聞有中聯辦或外交部人士認為美國領事館人員好活躍,並批評對方「又去茶餐廳」。

不過,曾鈺成就將矛頭反指中聯辦,認為中聯辦唔應該怨人哋去茶餐廳、周圍去,中聯辦都好應該「周圍貢」喎!

曾鈺成解釋,外國駐港領事「去茶餐廳」了解民情係佢哋嘅責任,因為佢哋特別想搵親北京人士「收料」,相反中聯辦只係識得搵建制派「自己友」溝通,作用相當有限,寄語中聯辦應該多啲搵泛民主派中人收料喎!佢仲自爆,曾應前美國駐港總領事楊甦棣邀約見面,令對方相當訝異。

講係咁講啫,中聯辦官員都唔係未試過「周圍貢」約泛民人士會面,但泛民連見面地點、係咪單獨會晤都要拗餐懵,一味扭扭擰擰,反應係點,大家都睇到喇。

回復

1萬

論壇元老

【奇奧:支聯會、中共和西方社會一起扭曲六四史實】

香港支聯會和西方社會的維權組織一樣,多年來一直只歌頌「六四慘案」中學生的部份,並高呼「六四民運」、「天安門學生運動」等的命相,卻忽略「六四工運」的重要性和淡化工人受害的情況。

舉個例子,先烈李旺洋先生於2012年「被自殺」後,支聯會號召群眾上街抗議,帶領群眾歌頌李旺洋先生對追求民主的堅定,並指責中共泯滅人性的惡行。然而,支聯會並未透過這件事情來教育市民「工運」在「六四」中的重要性。李旺洋先生在1989年組織「邵陽工自聯」,從湖南前往北京參加工運的。

為何支聯會不好好趁這個機會來還香港大眾一個更全面的六四真相?2012年職工盟的李卓人接任支聯會主席,李主席竟然向傳媒表示他的專長是搞工運,民運不比司徒華具感染力。2014年李主席再對傳媒表示他的強項仍然是負責工運,這才是我的主要任務,支聯會必須有年青人接班。

「六四慘案」被完全去工運化,支聯會將六四去工運化自1989年支聯會剛成立時便已經開始。當年,司徒華自恃擁有「教協」的資源而搵奪支聯會主席一職,隨即踢走本地工運領袖黃偉雄。每年再號召群眾針對「六四學運、民運」部份來作悼念。

原因有二:根據黎則奮先生接受《奇奧研究社》節目訪問時表示,司徒華本身就是個小資產階級,根本看不起工人階級;

其次,我認為還主要是因為支聯會根本就是一個用作籌款和為民主黨拉票的機器:要籌款就必須設立一個悲天憫人的形象,感動大眾從錢包中捐獻錢財;而民主黨選舉時的票源主要來自教師和追求在建制中進行政治改革的市民,因此倡議「六四學運、民運」對為民主黨拉票有絕對的作用。全文︰http://www.passiontimes.hk/article/06-04-2014/15903

回復

1萬

論壇元老

六四集會後 七千人光復廣東道

昨晚集會後,各人向應大會指示,在廣東道自由遊行將警察剎過措手不及,是其他傳媒看不到的震撼場面.萬勿錯過.

大香港早晨   
第59集:七千人光復廣東道/尖沙咀六四集會總結/本土論述有待發展/從何佐芝病逝看商台前景

http://www.passiontimes.hk/?view=prog85&ep=59
回復