設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: bonbonfufu
打印 上一主題 下一主題

龜兔賽跑點解兔子跑輸比龜

高級會員

在世界上,有種龜四隻腳長到人手咁長.行起上黎,快過蛇躝

而有免仔係唔識跳.係用爬.食草的.

點解會七次都輸,唔使多講啦.

回復

註冊會員

小弟發現,其實兔子係唔識跑,只識跳.....佢一郁,後面果兩隻腳點都會一齊離地的.有片為證

https://www.youtube.com/watch?v=3iKQqYCBQPs

無論龜同兔比實幾多次, 兔子一郁就犯規, 唔郁就睇住龜慢慢前進.

所以佢哋賽跑, 龜係必嬴的, 兔子係必輸的.

最後, 大家可以睇吓龜點樣跑法 (都跑得幾快,幾得意㗎)

https://www.youtube.com/watch?v=DorOEvwzxO8
回復

金牌會員

兔仔習性跑幾步就停,龜就一直咁爬。

龜是慢,邊個話的?
https://www.youtube.com/watch?v=fHWXNriwsok

最後個個都要輸,無人贏,兔仔在內。
回復

中級會員

試答如下:

因為在問題中已經決定了兔子輸比龜七次,當我看到問題時,就已經由此開始想像,製造如何輸的過程。事實上,世上沒有發生過真實的龜兔賽跑,龜兔自己也不會如人般賽跑。由一個基於虛構寓言的問題,只會引導出一些虛構非事實的答案。我可以為此想像無窮盡「輸」的方法,始終不是一個絕對的答案,這可以觀察網友們曾經嘗試回答的各種方法而明白。如果問題是:龜兔賽跑,龜再輸七次,我們的答案就會因問題而引導到另一些答案。因此,這是劇情結局需要,而我們就是其中的編劇。
回復

金牌會員

因為第一次比赛之後,隻龜從來在終點沒有動作過
回復

論壇元老

依家尼個要改名
以為嬴在起跑線上, 原來有排輸
近排返聽網友剪輯博士嘅講話
多謝個幾位網友, 唔係就大海撈針有排搵
學大醫精誠部分觀念, 會有機會成功, 但慢D
家境差就比機會你資源短缺揸枝鉛筆嬴人地衣食無憂用幾十蚊靚筆
學做人好過跟風搞十項全能入名校, 破壞大腦發展
好似會嬴但一定輸嘅象棋老千局
雖然未答到
但係d觀點好有啟發性, 追求對實際事理明瞭嘅精神, 冇咁容易鑽牛角尖
回復