設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 4830|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

家居問題~家中有蚤同蚊患

中級會員

樓主
請問用哪種產品或方法可以有效消滅蚤同蚊? 試過用滅蚊燈, 蚊香效用不大; 而蚤, 聽聞滅蚤蛋效用大但使用後有毒害性物質殘留, 而家夏天開始, 手手腳腳開始又成日被咬~痕癢影響睡眠, 很苦惱~
回復

金牌會員

沙發

係未俾木蚤咬呢?我前幾年都受木蚤困擾了好耐。

我用火酒(係五金鋪買),[不需加水],放入噴霧容器(噴花果D),向櫃la、床la、梳化底、各Lone lone la la係咁噴。
早晚各噴一次,keep住噴。

如果有成效,都要keep住噴多3,4個月,聞說木蚤的卵可以生存半年 (木蚤怕火酒,但其卵有保護,不怕火酒).

木蚤最常lay係床玉la,木櫃la,如有發現床玉已成木蚤的温床,最好丟棄床玉。

希望可幫到你。
回復

中級會員

板凳
Thx~ 會試下,以前屋企無的,我係前年開始有蚤患,係咪木蚤唔清楚,事緣係前年公司裝修,地氈據其他同事說超過十年未洗過,裝修完都係鋪返果塊。。。之後唔知係咪揚起左d 蚤,同事同我陸續手腳出現蚤咬,公司買咗支biokill, 但效果不大,及後大家都發覺返屋企後都keep住有蚤咬情況,懷疑係果時開始惹蚤入屋。

另外,唔知係咪心理影響,公司裝修到冷氣槽時,飛左大量一舊舊黃色唔知係咪玻璃棉既野出嚟,就咁嚮個位隔離圍塊垃圾袋我哋就照嚮隔離做野,到而家有幾個同事都覺得無以前咁好,據知玻璃棉對人體有害,如果真係吸入左係咪無法排出?
回復

中級會員

地板

感謝分享

印刷易一直都有更新廣告筆的款式,務求讓客戶的宣傳 贈品廣告筆能從中突圍而出

回復