設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2148|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

傑出人物: 劉培基自傳《舉頭望明月》廣州發布會

1萬

論壇元老

樓主

【歷史上的今天】今天是物理學家吳健雄女士 ( 1912-1997 )的生日,她被喻為「物理研究的第一女士」、「核子研究的女王」、「世界最傑出女性實驗物理學家」。

吳健雄在實驗物理方面成就非凡,她1936年到美國念書,1944年以仍是外國人的身分參與「曼哈頓計畫」,解決核分裂的連鎖反應問題。1956年李政道與楊振寧提出弱⋯⋯交互作用時宇稱不守恒的猜想,主張只有左旋粒子參與弱交互作用,右旋粒子則否。此理論違背了科學家一直深信不疑的「物理定律具有對稱性」,當然備受質疑。幸而吳健雄在半年內就完成極為困難而精確的實驗,證實此理論,李、楊二人也於次年立刻榮獲物理諾貝爾獎。

對於吳健雄未能同獲諾貝爾獎,許多物理學大師紛紛大抱不平。雖然她日後獲得許多殊榮,但這終究是個遺憾。她於1989年寫給有長時間同事情誼的史坦伯格信中說:『......,盡管我從來沒有為了得獎而去做研究工作,但是,當我的工作因為某種原因而被人忽視,依然是深深地傷害了我。』

回復

1萬

論壇元老

沙發
Google CEO讀書時已膽識過人

Google行政總裁佩奇,學生時代已經膽識同創意十足。(資料圖片)

Google嘅行政總裁佩奇(Larry Page)由二○一一年起帶領呢間國際大企業發展各式各樣嘅業務。坐得呢個位,大家都知道佢幾有實力喇,但原來佢早喺大學時期已經有異於常人嘅創意同諗法,令佢嘅大學教授至今都記得佢嘅反斗作風,仲對佢讚譽有加。

大學生做專題研習,諗題目都諗到頭痛,但佩奇竟然諗到一個風險又高、又難做嘅意念──入侵人哋嘅Palm Pilot電子手帳,做一啲「唔應該做嘅事」。當時佢嘅教授索羅威(Soloway)同佢自己都冇百分百信心會成功,而且畢竟呢個行為都有法律風險,佩奇要承受畀人捉到嘅危機。不過,教授並冇阻止佢去做,索羅威更加話,無論佢成唔成功,呢份功課都唔會唔合格,因為佢呢份膽識同創意十足嘅諗法唔係一般人可以相比咁話。

最後,佩奇搞掂計劃之餘仲功成身退,教授更加係畀咗A+佢。學生時代已經有咁嘅膽量同智慧,唔怪得佢依家都有非凡嘅成就嘞!
回復

1萬

論壇元老

板凳

20131019 文化倾程 服装设计师刘培基
http://www.youtube.com/watch?v=jAlRwNh_-54

劉培基:創作需要有愛 (11.8.2013)

http://www.youtube.com/watch?v=A_gJejRuFVo

劉培基自傳《舉頭望明月》廣州發布會(足本)
對顧主真誠. 靈感來自感受生活. Great!

http://www.youtube.com/watch?v=lr25IsXBikI
回復