設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: man_zeta
打印 上一主題 下一主題

【健康】源自潔淨空氣,瑞士室内空氣淨化機

高級會員

其實D綜援家庭真係買唔起部機,郭博士從這門生意賺到的利錢,拿一部份出來買機送贈給貧窮家庭。都好合理姐!
回復

高級會員

E度D人心地唔好吖,郁D就好棺材比人,又同人打理齋。
日日念祝福文心地都仲咁毒!
我會質疑念黎有咩用囉!
回復

高級會員

GoingUp168 :

唔唔屌到你以為自己好能型 屌那星
U know what the fuck I'm saying 冚家拎 冚家拎
U know what the fuck I'm saying 冚家拎

喂喂喂你話你係邊個邊個 我唔能識
係 我係覺得你好型 不過係無賓周隻型
我唔理你話你有幾能矜貴 係邊度出 又有幾能巴能閉
我淨係睇你做得D乜出俾我睇
你唔能駛大吹大擂又話係邊個個仔
正屎忽鬼 住張記者証就以為自己好能有計
又做乜能乜做人你又要分上中下等
我諗我都識分 你唔能係人就係一條懵能
要扮某種階層 要落蘭桂坊滾 一能靠昆 正一神棍

睇見你條友 真係隔夜飯都嘔
男人老狗到姣婆咁周圍走
咁大個人乜叫做醜 你都唔知
貪錢貪到出晒面就係人都知
煲老藕 做牛油狗
鍾意帶住班狗仔隊周圍咁走
影下大頭影下你班豬朋狗友
回復

高級會員

你叫博士送部機比貧窮人士! 點解你自己唔出錢送部機比貧窮人士? 或你可以叫其他網友一齊出錢送都得
唔係咁你同敲詐有乜分別? 你當人地係銀行 識自己印銀紙
就算送比貧窮人士 你估佢地識欣賞? 日常生活都維持唔到 仲要用高科技產品 比人拎去抄或變賣換返錢最尾
就算你要送 得既  咁要定義乜野叫做貧窮 同埋香港好多人都活在貧窮線以下 你幫得幾多? 你點揀個100個家庭?
不知幾多人冇申報其它戶口係到扮窮厄綜援 津貼
雖然博士有錢 但我覺得咁做=扔錢落海 完全無謂
回復

中級會員

觀惡言。是功德,此則成吾善知識。
不因訕謗起怨親。何表無生慈忍力。

「觀惡言」:觀,觀察、視聽,也就是聽的意思,為甚麼不叫聽?而要說觀惡言?觀是迴光返照,返觀自性,反求諸己,也就是迴光返照的功夫。有惡言來相加,你就要迴光返照,用妙觀察智來觀察觀察,這個觀就是妙觀,就是分析。證得聖果就具足四智,不證得聖果,有沒有四智呢?有,但是很普通的,不是徹底的。誰都有一點妙觀察智,都會觀,都有觀察的力量,觀了以後,就察一察,察甚麼?觀甚麼?就是惡言。口有四惡:綺語、妄言、惡口、兩舌。惡言也就是惡口的別名,出言對人不客氣,不合理,無理取鬧。

「是功德」:你要想:這是給我加肥料,給我吃維他命,吃補品,對我的身體有好處。本來我身上維他命不足,他罵罵我,就是給我維他命;我沒有功德,他一罵,我就有功德;我身上沒有福報,他一罵,我就有福了。還有你信佛,有點功德了,可是他還要來考驗你,看看你受得住考驗?還是受不住?所以說「一切是考驗,看爾怎麼辦?覿面若不識,須再從頭煉。」,若能這樣想,則觀惡言是功德。

「此則成吾善知識」:這個人用惡言來罵我,就是想成就我,是對我有好處,我應該逆來順受,他就是成就我的善知識。本來我修道不能成就,他來成就我;我做功德不能成就,他成就我;我所求不能滿願,他現在滿我的願,供給我一切所需要的。

「不因訕謗起怨親」:不要因為他訕笑我、毀謗我而起怨恨,我對他的毀謗、訕笑,一點也沒仇恨心,一點也沒有不滿之心,一點也沒憎恨之心,不但沒有,還要感激他。我還是怨親平等,也不和他生怨恨之心,也不和他起親近之心,因為我有慈忍心,沒有貪瞋癡三毒在裏面,我聽見人家罵我,不生怨恨心、憎惡心,也不生歡喜心,就是生一種平等心,像沒有聽見這話一樣。

「何表無生慈忍力」:要是還未達到這種程度,這種境界,那怎麼表達無生法忍,慈悲忍耐的力量?所以各位要逆來順受,要反面找好處。對你的敵人要和解他,不應該豎立敵人,不應該有仇恨的對象,明白這個道理,才叫真正的明白佛法。
回復

金牌會員

感謝分享
回復

金牌會員

TO: HAPPY 168

相信你到迴光返照果日都觀唔掂乜嘢係佛法, 走去同啲佔中人士講啦! 唔好執人哋口水尾亂义咁噏, 而家感唔感覺成就緊你呀?

回復

中級會員

從他謗。任他非。把火燒天徒自疲。

我聞恰似飲甘露。銷融頓入不思議。
回復

金牌會員

TO: HAPPY 168

地溝油當甘露, 你慢慢「飲住先」.

回復

金牌會員

想問有買到呢部機既師兄, 在這幾個月間有冇感受到這部機既威力?
回復