設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: GoingUp168
打印 上一主題 下一主題

佛陀的金錢觀和郭博士的金錢觀

高級會員

修正:因殺業招致宇宙因果法則的不良沖撃
回復

中級會員

為何人會有痛苦...生..離..死..別....病..痛..苦...富..貧...因為通過苦痛不安..令自己面對..克服...變得更強.

GT6...GoingUp 168..
好多現在..什麼大師...股票大師...
都是由最初..聽NO. 買股票...最後必大輸..
之後..痛定思痛...努力學習,..投資..
最後..必會成功..

放低仇恨...憤怒,..放過別人..就是放過自己..
克服..心魔....令自己變得更強..日後..多作善事...為自己積福..。
回復

金牌會員

TO: GOING UP 168

猪人! 從軍都要殺敵啦, 搵表率就去陳日君, 咪執人口水尾講業. 我哋大把人跟足指示贏錢, 無受沖擊, 你啲無運兼心不正之徒就會受沖擊啦! 呢啲業就係佛學中嘅別業, 明未呀? 唔明就查下書, 盲毛.

回復

論壇元老

江兄言辭另人想起盲人看畫的故事
回復

高級會員

江兄十足十網絡,面目猙獰就真
回復

高級會員

江上月 發表於 2014-8-15 11:05
TO: GOING UP 168

猪人! 從軍都要殺敵啦, 搵表率就去搵陳日君, 咪執人口水尾講業. 我哋大把人跟足指示贏錢 ...

咁講都有錯??? 證明GT6有時講得好啱, 大部份人都係臭四加傻嘅

回復

中級會員

零付出得番來的貼士,跟左輸左,有咩資格怨呢。
炒股真係咁易咩? 就連你老公係莊家,都唔可以輕信。
回復

高級會員

佛祖傳道49年,到最後都話他並沒有說甚麼!他說的只是道理,他原意不想成為宗教!看你懂的只是表面!放下"我執"吧!
回復

論壇元老

呢個就係"佛學"同"學佛"既分別,博士講過,在家人有"出世"和"入世"之便利,學佛係睇你學到幾多,唔係要學到成佛咁高境界,都唔知要修幾多世,先學到百分之零點一,但都不得了。
戒係修集之捷徑,但路多的是,不一定走捷徑,人體本身無時無刻都在殺生。
金錢等身外物是被創造出來運用的,如何運用就睇有冇智慧,例如用一蚊做到一千蚊既效果。如果金錢本身在沙漠中當然唔重要,但在人類社會中則可起多重相應效果,影響極大,所以當然重要。人天福報乃富貴之坦途。
另外尊重妻子方面就簡單,你學博士咁,攞到免死金牌咪攪掂囉,你情我願就冇問題,當然係有福氣先得啦,係簡單但唔容易。
回復

註冊會員

GoingUp168 發表於 2014-8-13 16:16
以我有限的佛學知識,戒殺生是佛陀對出家人和在家人的共同要求,點解郭博士身為佛學博士,會自己買和介紹別 ...

謝謝 GoingUp168 先生提出疑問, 刺激我思考

我咁諗, 就假設你質疑得對, 即使郭博士是錯了...
咁只說明你找到了別人錯處,
但咁你無咩好處, 你唔會有咩得着

但反過來, 如果你可以找到郭博士說對的地方, 找到郭博士對你有幫助的說話
咁會否令你多吸收到一些智慧?

找對似乎比找錯有著數喎
回復