設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 4195|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

** 法 律 常 識 自 學 手 冊 ~~~ 正 視 你 的 權 利

1萬

論壇元老

樓主
回復

1萬

論壇元老

沙發

轉貼 CarmenNg 之帖文 ~~~

請好好保護自己的權利 !

小心警察陷阱!請廣傳!

陳玉峰律師 口述 :

清晨在警署接更當值,見到有個被捕人被釋放出來開門走。我追上去,問佢詳情,問佢你有無落口供。
佢話無呀,我同阿Sir傾計吹水之嘛。(我心諗,大鑊啦)
咁你有無簽任何野?佢話有呀。佢話阿Sir話唔係要告佢,請佢協助調查啫。所以佢就簽左份野,認自己有在現場,認自己有情緒激動,認自己有叫囂。份野--後來我睇到--⋯⋯佢仲認自己無受傷,認自己唔會向警察追究責任。
咁我好緊張,問你有無攞到份野既副本呀?佢話,無呀。
警察有無警戒你?「有呀,佢係街上禁低我係地下時有講,返到來警署就無講」。
(咁你仲同佢講野?都叫左唔係事必要你講咯)
我解釋佢聽點解我咁緊張,因為佢已經係警戒之下講左,可能不利於自己既野,而家唔拉你,亦隨時可翻兜。
佢話:我頭先仲講左D政治哲學教訓佢tim,我地雙方都好坦誠。如果你話佢呃我,我真係唔信有人咁好戲囉。
我即時同佢去counter要求攞份野既副本。
counter警員話:咁你個報案編號呢?
佢當然唔知,因為佢空手行出來,並沒有副本。
counter警員再查電腦:我地呢度無啦過你喎?
邊個阿Sir同你錄口供呀?
佢:好似叫Alvin
counter警員:我地呢度無Alvin喎
佢就面色開始青,問我「下,點解會咁」
我攤攤手話,其實一直都係咁。

補充片段 :

https://www.youtube.com/watch?v=9nMrqcOZkkw

.

回復

1萬

論壇元老

板凳

* 謹記 :  

1. 不要跟警察交談 ;  因為你所講的都會作為口供記錄。
2. 堅持要打電話去聯絡律師。
3. 警察給你簽任何文件,要先看清楚內容,核對清楚才簽名,最好諮詢律師後才簽。
4.
律師未到達前 , 警察問你什麼 , 都只需回答 :「我無野講 。」
5. 簽了口供或文件後,一定要取回副本。   

請續看 :

http://youtu.be/hU1jMfVGx74

.
回復