設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: dipa

2021 年度〈時空識及木方班〉正在接受報名

金牌會員

人!頭頂天,腳踏地。睇吾到有乜嘢係吾受力嘅束縛喎,如果有的話,請你指佢出黎。   
回復

8萬

論壇元老

似乎無所住心都要用力。

但唔去著相的話,力細但效大。

回復

論壇元老

alexwush 發表於 2017-4-5 16:16
無所住使唔使力

有正負力相加等於零嘅時候,好似博士咁呢頭冚家剷果頭講止惡行善,一邊講慈悲平等,一邊講人以群分
回復

8萬

論壇元老

Alexwush網友:

唔知郭博士見到你咁樣講無所住心。

唔會唔會响節目開示下。

,,,,,,,你咁具體的講法,哈

回復

金牌會員

一正一負 既磁石會相吸在一起,證明吾係等於零,如果係零 應該分開至啱架,係咪? 善 與 惡 都是如此!    
回復

論壇元老

計我話真係搵掂兩餐,又或者執博士口水尾,有三五七層洋樓收租,食飽無憂米才追求佛學及其他智慧好過。呢個最實際。
回復

金牌會員

江大居士解佛意云先降伏,

咁多分别心, 生什麼心?

如果有個頼咗尿兩小時的行動緩慢獨居老人站在馬路旁,
要求你用車送佢番佢屋企,
你即時生了個什麼心?
回復

論壇元老

erict 發表於 2017-4-5 23:11
  計我話真係搵掂兩餐,又或者執博士口水尾,有三五七層洋樓收租,食飽無憂米才追求佛學及其他智慧好過。 ...

請唔好用放諸四海皆準嘅搵食文化打完場,依家講嘅係煩惱嘅止息,並非周身銅溴可解決
回復

金牌會員

問世間有無兩全其美,搞定兩餐,又可達到煩惱止息呢?莫非在佛學智慧中追尋?

修道學佛吾等於兩袖清風架,搞到形象插哂水,大家睇博士吾係撈到風生水起嗎?

回復

論壇元老

記憶中,博士講一般人做得到食好餐飯,瞓個好覺,做一次wonderful sex,打好份工,聽一首好歌,睇一套好電影(最後呢幾個我自己加的),已經非常不錯。如果無記錯,係戒定慧(如有錯,多謝指正)。我估計係如果做得到以上幾點,你會少好多煩惱。個人見解,因為今天的商業社會跟千幾年甚至幾千前的世界唔同,起碼以前生活及工作偏向簡單,而現時生活有好多引誘,分散你注意力,例如手機。所以,做齊以上各點,可能已經係修行入門。再強調一次,只是個人猜測。

商業世界,九成九的事情同錢有關,所以,搞掂自己,已經非常不錯。搞掂自己,撈得掂,搵到兩餐,以整體看,起碼少一個人的持份為顧慮。再計條來回數,又多一個人有餘力做好工作,甚至有餘力幫助下別人,起碼有銀兩行先,力都大D。成盤數計,可能係功德之一。例如近年香港日日原則上有150個單程證來,假設個個都係伸手牌,如果少一個單程證,又或者150個之中的一個不甘願接受綜援,自食其力,已對社會減少負擔,絕對係好事。

個心一定,知分寸,我可以非常大膽講,你睇事物,處事等等,非常唔同,會可能睇到別人睇唔到的大好處。如果個人一定,真係好處多到你唔信。

雖然我佛學知識係零,但做得到搵掂兩餐,搞得掂自己,又如果上面講的戒定慧(如有錯,請指正),已經非常大收穫,對人對已對社會都係一件大好事。
回復