設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: dipa

2021 年度〈時空識及木方班〉正在接受報名

論壇元老

「搵食啫,犯法呀」,是一源自黃子華棟篤笑《搵食篇》的金句,廣受網民借用。意指一些人,以「搵食」(糊口)作藉口,做出違反道德的事,但只要遊走在法律邊緣,仍會理直氣壯。
回復

論壇元老

但天網都有咁嘅文化,三句唔埋兩句就攪掂兩餐先講,將人變成動物,好似除咗物質生活,乜都唔使講
回復

論壇元老

alexwush 發表於 2017-4-6 13:35
「搵食啫,犯法呀」,是一源自黃子華棟篤笑《搵食篇》的金句,廣受網民借用。意指一些人,以「搵食」(糊口 ...

指教下上面我所講嘅有邊一樣嘢係犯法?
回復

金牌會員

節目回顧:將世界用力提起,再用更大力放低,未嘗富貴就話可以放低,只不過係吹水而已。

照上面咁睇,搞定兩餐係必須嘅事,人都未定?心又點會定呢?無定力又何來智慧觀察力呢?
回復

論壇元老

我唔明你嘅揾掂兩餐係乜嘢意思,如果要打果電話揾幾百萬先有發言權嘅,我無嘢講,天網都可以收檔
回復

金牌會員

你呢招叫做,手臂延伸,網友行過都比你毆一嘢,怕鬼左你大哥。

是次學術討論純粹吹水,並非實事求是嘅做法,網友們引以為戒。
回復

論壇元老

alexwush 發表於 2017-4-6 17:32
我唔明你嘅揾掂兩餐係乜嘢意思,如果要打果電話揾幾百萬先有發言權嘅,我無嘢講,天網都可以收檔 ...

搵兩餐的意思係先做好自己。因為,以個人,家庭一分子,公司一分子,社會一分子而言,都係一樣。做好自己,食餐好飯,瞓一個靚覺,看一場好電影,都係做好自己。如做到可以先照顧好自己,就是幫助自己,幫助自己也就是幫助別人。假如我不好好照料自己,例如有重病,至少會令家庭成員擔心,或需要特意看顧,甚至大有機會使用公共醫療等等,不論是家人,朋友,公司,社會,都構成極大負擔,由心靈及社會成本,都大大增加。所以,搵到兩餐,搞掂自己,不但為你自己好,亦為家人,朋友,公司及社會好。  

我相信世上好多好多學習都可以應用在生活層面,最重要係學習某事而可以應用到,至最實際。如果將學到的學問真正應用到,會少咗好多煩惱。因為,你我生活在商業社會。打一句問一句,生活最大問題係咩?係咪生存?包括衣食住行健康各樣,原則上如缺少任何一樣,都增添煩惱,係咪?如果解決到,人係咪減少起碼六七成煩惱?不妨想一想,你我生活在現實世界,一起身樣樣都要錢,香港地唔講錢講咩?你買包檸檬汁要六蚊,你試下比五個九,人哋買唔買比你?當然或者有10%機會肯買比你,但換來一個看扁你的眼神,呢個都係你的成本,因為你無多一毫子,看扁你的眼神就係成本之一,仲要係人哋豪比你,唔買比你天公地道,係咪?

我認為,搞掂兩餐已經係好好我自我修正行為,起碼,搞得掂,你有選擇。更何況,人生,從來都由你選擇,行東定行西,你完全可以話事。講打工,一個唔LIKE,你係咪可以拍拍籮柚行人(當然,事後你的生活成本及將來生活如何面對仍然由你承擔)?有銀兩,亦係一種力,呢種力,令你有選擇,可以選擇做一個咩人,做你喜歡的事。起碼,你唔使為五斗米折腰,亦唔使因為銀兩做你不甘願的事,係咪?為了錢做不甘願的事,本身就係一種煩惱,因為你心不甘,情不願。

我無講過要打電話賺幾百萬至有發言權,我亦只係代表我自己講嘢,千萬不要誤會。老兄你似乎由一個問題,跳去另一個問題,再跳另一個問題,沒完沒了。例如:我之前問你我對上的留言有邊一個位係講做犯法的事,你無答。
回復

論壇元老

就以我近期看過的韓國電影隧道為例。因為戲中不說之說是,有建築公司起隧道偷工減料,搞到隧道倒塌。係咁意圍下條數,韓國約有五千萬人口,韓國地大,好多時要使用車輛,當有一百萬架。而韓國生活指數約是香港七八成左右,假設薪金是香港七八成,而香港一般時薪為50元。倒塌事件後,可能全國心慌慌,每次過隧道都杯弓蛇影,或會花三幾分鐘看看隧道上面有沒有裂痕之類。如果日日都有一百萬駕駛者做同一動作,即是說,每天韓國全國都浪費四百萬分鐘(約66,666小時)看隧道,即是(66,666 x HKD35)/7.8 = 約 USD299,000。假設呢套電影係真,仲未計救男主角時所需的成本,電視台air time,公務員人工,伙食,帳幕,起重機等等架生,呢D全部都係用錢買。

因為一個人的貪婪,令韓國全國日日浪費近三十萬美元。這就是非常好的典型例子,幫助不了自己也就是幫助不了別人。

原則上,倒塌可以避免發生。試想想,如果根據電影,有一百個貪婪的人令韓國出事,打五折,事後,韓國係咪日日唔見1,500萬美元?
回復

論壇元老

erict 發表於 2017-4-6 18:48
  就以我近期看過的韓國電影隧道為例。因為戲中不說之說是,有建築公司起隧道偷工減料,搞到隧道倒塌。係 ...

你冇犯法,因為香港最大嘅黨係溫食黨,一講到搵食乜嘢都係假,追求乜嘢文化藝術,精神生活,都可以收檔,因為搵食行先,你冇錯。不過我提醒你,九十嘅李嘉誠仲要做,點解?因為佢嘅煩惱末能止息,繼續追求財富,好明顯財富末能解決煩惱
回復

論壇元老

你個邏輯一係就唔食飯,一食就要一次過食三十斤飯。一講搵食,即刻跳到李生。即係一講跨欄,九成九係劉翔;一講騎馬,必定是莫雷拉;一講打手機公司工,一定要去到Steve Jobs。喂,唔係掛?彈到咁遠???
  李嘉誠到呢一刻都仲要撈,從佢上次開記招眼濕濕都估到一二。佢今日追求係權力,可以影響別人的權力,有點指兵兵的權力,仲要係一招幾式,有名有利果隻。到今日,你估李生仲要唔要為五斗米折腰?相信唔使。但點解仲要撈?其中一樣我相信係權力慾。因為,權力慾最恐怖之處係,成果唔會在紅簿仔見到,唔係一堆數字,而係感覺。咁抽象,至有無限追逐感。
  納粹德國戰敗,爭人好多錢;日本戰敗由Mac Arthur接管日本。兩者皆為戰敗國,果一刻,最重要係咩?係咪要企番起身?係咪要至少還清債務先?一個人如果無基本生活條件或者剩低兩個錢唔使愁,痾尿都無力呀大佬。我信博士講,力從錢來,特別係商業社會,我選擇面對現實世界,搵到銀先講其他嘢,當然係正途同埋取之有道。
  日本同德國唔係之前本身有D本事,鬼蘇你呀。呢兩個國家可以企番起身,都係搵食行先,然後再講其他嘢。自己三餐都搞唔掂,分散精神搞其他嘢而唔係集中火力,想盡辦法改善生活,什麼文化藝術精郎文明即係空談,簡稱9up。
  煩惱與否,好睇你心境,你可以飲十萬一支紅酒,亦可以去百佳六條草搞掂。個人建議,先搞掂你今日可唔可以獨立生活,可唔可以不再為口奔馳,係咪可以不再為五斗米折腰為先。搵到食,即係你有選擇權,即係你有籌碼,再講其他嘢,好似而家呢一刻,街上仲有大把人因為搵嘢,從事街邊小食,電訊寬頻,打冷等等。我做人非常實際,亦深信己所不欲,勿施於人。至於文化藝術,精神生活,用一個已故德國股神一句話最好:大意是如果我父親有三個仔,屬意第一個是藝術家,第二個油畫家,第三個必須是股票投資好手。
回復