設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 1524|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

共產黨官員「依法」掛嘴邊 石永泰:呢個「法」佢講哂!

論壇元老

樓主
大律師公會前主席石永泰上月在2015年法律年度開啟典禮,指出香港官員公開發言有特別強調「法治」的趨勢,擔心官員「開口依法埋口依法」,或會誤導公眾對有關「法治」的意義。

石永泰接受《有線新聞》專訪時,再度質疑當權者過份強調「依法」,可能因為「佢知呢個法佢講哂」,因為在一國兩制下如人大釋法,或中央就政改作出決定時,香港信奉的司法機構「做唔到嘢」,所以當權者可以滿有信心地叫人「依法」,質疑「係咪你好有信心咁,法律一定係歸你邊呢?係咪有呢個咁樣嘅潛台詞呢?」

他對自己點出當權者過份強調「依法」的言論造成強烈迴響感到詫異,反問「係咪因為呢個年代講『阿媽係女人』比較困難?」,指可能大家對這個議題較避忌。

石永泰指出,如果有人想以法律「大」香港,香港要「反大佢」企硬反擊,強調內地眼中「不違反法律就是法治」這個概念,不是香港恆久以來所認知的法治概念,而石永泰覺得香港的一套更有權威,因為香港法治行之以久都是有效。

回復

論壇元老

沙發

垃圾中國共產黨,永遠都是「垃圾」,佢同你講法律,會唔會多鳩如咗啲呢!

「全宇宙」都知道,共產黨只有他們自己利益,自私自利,無法無天,永遠歪理當真理,滿口語言偽術,自以為事,只會「自欺欺人」,不撚知所謂!!!

共產黨做什麼都是對的,其他任何人都是錯,就算耶穌也好,如來佛祖也好,沒有共產黨個地球就會停,太陽就會不在升起了,咁樣大家話共產黨是不是

天下無敵呢?
回復

高級會員

板凳
的確天下無敵 !

教出班週圍痾屎放尿的國民 , 目中無人 , 自私橫行 , 坐飛機就嘹事鬥非 ,

機場係私人胸圍晾曬區 ........

政府唔教 , 重要縱容 . 官媒評你香港人唔抵得佢地生活好 .妒忌佢地富裕 .

呢啲低劣卑污 , 無恥的國家機器 , 真係忙黨亡國的助手 . .
回復