設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: River
打印 上一主題 下一主題

有關博士對王維基的言論, 對博士徹底失望

註冊會員

To: River 一個出錢出力支持香港創意工業的企業家如一個行運的人在買屋, 買不到住不到香港呢一間凶宅, 係行運的表現

郭博士話過香港人應當此却. 因為香港人自私, 現實勢利, 短視膚淺井底, 漠不關心身邊及社會不公平現象, 燒到自己才有少許醒覺.行出來為他人爭取公正的人又有幾多個, 十二萬人中為他人抗議但自己又亳無利益的數目不太多

旦丁: 地獄中最熱的地方係留比黑白是非分明時但仍默不作聲明節保身的人=香港人

共業
回復

高級會員

Mcmankenneth 發表於 2013-10-21 08:41
To: River 一個出錢出力支持香港創意工業的企業家如一個行運的人在買屋, 買不到住不到香港呢一間凶宅, 係行 ...

禁即係個個自私自利LA!  

禁HK仲搞咩春野.....所有野只有錢,利益

普選<<< 自私自利<<< 你窮你既事.話之你訓街,餓死,病死...

法治<<< 自私自利<<< 學大陸??  收你樓,強姦你,車死你......關9我事???

雞蛋仔阿伯比人迫死.......WHO CARES??

你係未想HK變成禁先.................係就冇野講....."共業"...

回復

註冊會員

一個出錢出力支持香港創意工業的企業家, 在一個黑箱作業的制度下死得不明不白 --其實大師父都出錢出力係到攪個私人網站  發表一D個人睇法 卻招來你閣下謾駡  都不明不白ga   
Wiki 出錢出力  又唔係為公益  點解硬捧成人民英雄
大C 父話佢on居 只係措詞上  你閣下回應他人貼也一樣破口大駡他人  ( 用一隻手指指人  卻有4隻手指指着自己啊)

一切都是講有冇後台中共喜唔喜歡---每個國家都有自己遊戲規則  難到閣下覺得美國就不以自身利益為大前題嘛!!  政治黑幕  外人有幾個真能知道實情
Wiki今次攞唔到牌  晴仁夠可以話係梁派被敵對派有心過一憧    HK就係有太多衝動派不問細情 為反而反  日反夜反  咁樣一個環境 點進步!!

晴仁相信大C父所言  不論對與否  一定比你閣下知多很多   要進步  還是虛心的多聽聽  多思考  (晴人無意駡戰  若閣下覺得冒犯  深感遺憾)

很喜歡聽大C父議 國事政事家庭事  談古說今 只是太多粗言  心靈凈土難免受罪  望大C父少用點粗言
回復

高級會員

每個國家都有自己遊戲規則......現在係阻住市場競爭問題....

同一標準用返博士身上.....日日話自己D 土地改變用途比人阻撓...

禁只係你唔夠4大財雄勢大JE!  話咩地政署/TOWN PLAN D 人 玩野 ????  官字兩個口.....大L哂 LOGIC....

你有本事未搞得掂LAW!  點解4大得.....

唔好DOUBLE STANDARD .....

得罪都要講.....
回復

註冊會員

我祗想知道在深水堔露宿者遭食環迫害事件中, 點解香港大眾市民咁冷感?
生命無常, 追求拈花微笑的境界.
回復

高級會員

Lifeisdrama 發表於 2013-10-21 11:49
我祗想知道在深水堔露宿者遭食環迫害事件中, 點解香港大眾市民咁冷感?

人之常情............本身利益出發

當利益影響多數人,就變左公眾利益......

正如PHILIPPINES 人質事件...FREE TV LICENSE ...奶粉,郊野公園用地 <<<  就多人關注

深水堔露宿者,雞蛋仔阿伯<<<  只有同情心.....

自私自利係正常,問題程度去到邊.....
回復

金牌會員

TO:RIVER

不平人,你唔駛咁灰心,雖然你做唔到寵物被人收養,又做唔到超人個仔,你重有權揀去大陸同北朝鮮嘅共產社會生活,真係無計就去問吓十九才子點樣先可解決。

請問吓,好多人特登唔做嘢,碌爆卡玩破產後再攞綜援,侵蝕別人辛勞嘅成果,咁又算係邊一類嘅公平?

回復

River 該用戶已被刪除
回復

高級 會員

道理簡單到無可再簡單,牌照數量有限定,一定有人得到又有人出局,唔係阿甲就係阿乙,偷步投資係佢自己商業決定,自作聰明做埋D唔按常規o既出位決策,風險當然要自己承受,關政府咩事,唔通提早請人開工就一定要發牌俾你?如果呢個做法都計入考慮發牌條件,阿戊都識咁做啦,佢自己諗野黐線啫,憑咩以為政府要跟你想法。
唔發牌俾佢就唔合理咩?咁如果掉轉結果佢得左而對手失敗,咁又合唔合理?撐佢d人思想都係犯左呢個不當預設o既謬誤。

麻煩樓上下次開貼開一邊.

回復

高級會員

牌照數量有限定 ???? 邊份文件講過???  你搵出離...........

無上限發牌既報告就有....

現在係政府搬龍門....  居然有人認為合理.....

政府都冇信義, 仲話官字兩個口??? 連解釋都話行會保密???

hk想學大陸d文化.....要你生就生,死就死??

有日行政會議通過加你稅/差餉....你地都認為合理???? 因為官字兩個口. 連交代都唔洗...

回復