設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 7940|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

“郭博士金融風險問答遊戲”

金牌會員

樓主

郭博士問答遊戲:

如果美國在此刻宣佈加息,後果會如何?請評述結果。

回復

高級會員

沙發

人民幣外流 資金外逃 美匯升 中國銀行拆息拉高 中國股市下滑

美國投資者對美國加息有預期 短期有微震但跌幅不大
回復

論壇元老

板凳
资金会追逐美元资产,加速大陆股市爆破.
回復

論壇元老

地板
美國這幾年那麼辛苦量化寬鬆,為的是救美國經濟和股市,

現在這個希臘脫歐危機,已經足夠影響全球股市下跌,

美國沒有任何誘因,在這時候去加息,美國股市更不可能「獨善其身」,

再講之前美國已經表態,不想希臘脫歐。
回復

金牌會員

美國加息, 美國資金從新興市場包括中國撤走, 中央政府因應美國資金撤走, 大印銀紙托住個市,人民幣對美金貶值, 沽空人民幣的人可以大賺一筆了.

(段估而已, 不可當真....)
回復

金牌會員

甲)

識:  1) 依經濟學,第一,加息是增加借貸成本,也就是想節約槓桿交易意願;其次就是美債息趨升,亦即是債價會趨跌;接著是美元與其他主要貨幣息差擴闊,美元匯價趨升,也就是強美元預期。
   2) 因為共產黨係信馬克思,馬克思係唯物觀,而落到中國成為有中國特色嘅唯物觀,就係用結果去說明原因,先做成既定事實,再引導你去認同。即係夾硬嚟。現在共產黨玩死自己。在惡劣的中國經營及經濟下,你唔信A股牛市就一萬億成交兇到你信,你唔信香港升得穿二萬五就一日升千六點夾到你信,你唔信亞投行搞得成就五百億包底引到你信。

認清實際環境及問題核心:  美國加息幅度唔會多過6厘,所以真正威脅唔係加息,而係美元強勢。

乙)
時間:
1)        中國股市大跌。
2)        人民幣戰場快開始了,各位小心。
3)        現在人民幣國際化進行中。 時美元轉強,如果人民幣唔能夠保持強勢,外資就好容易流出中國。這會帶來社會不穩定,亡黨亡國。
4)        中國有金融危機,民企及國民借錢炒濃股票,影響實體經濟。

丙)
空間: (對應以上時空之事件,即結果)
1)        早前,中國股市大昇,因股民向證劵行借錢加大槓桿,若中國跟隨美國加息,又要加息頂人民幣沽壓,股票行比貴息,股市斬倉,中國上證續跌,2000點見!!

這會帶來社會不穩定,亡黨亡國。因為A股之前的升浪只不過是有動力而無價值,靠大媽一浪接一浪義無反顧地借孖展入場,完全看不到上市公司有任何脫胎換骨的條件,未能創造新價值,只是完成了財富大轉移到小撮人手上。這會加劇國內社會的貧富差距,再引起社會不穩定。

這是因為六四之後共產黨實行一壓一疏政策,政治上實行高壓禁住人民,但共產黨都知咁樣遲早爆煲,就實行一疏,將人民既價值觀同思想都引導去錢,乜野都只講經濟,只講錢,你d賤民就唔好學人講政治,講法治,講人權,搵錢就得喇,靠咁樣黎保持佢既統治地位穩定。

結果經過幾廿年培養,大陸一部分人變左畜生,為錢乜都得,呢點共產黨自己可能都估唔到!!!可想而知,當中國經濟有增長,平民既物質生活有改善時,平時遇到不公,甚或見到其他人遇到不公,都收爹算,忍撚住你先!! 但當中國經濟一慢落黎, 走下坡,人民廿幾年黎谷撚住度氣就好易爆渠咁飆出黎!! 這會帶來社會不穩定,亡黨亡國。

2)   A)人民幣戰場快開始了,人民幣可能貶值,各位小心。因為人民幣國際化時,因美國加息而美元轉強,人民幣若不能保持強勢,外資就好容易流出中國。可是,現在外資手上有大批現金,股市死,他們仲唔換錢走??  
      B)依家大陸鄉下佬都未知問題嚴重性,98年人仔140呀老友!! 7月7日盧溝橋事變,今年7月8日,人民幣戰場快開始了,各位小心。因若開始對戰, 人仔要死頂, 要加息頂人民幣沽壓,若再加上美息昇令美元強,早2年中國用美金計價                  的債可以爆!!! 一爆就亡國,鬼叫共產黨下下做到盡,無餘地比自己。
      C) 人民幣官價定6.0,現在黑市跌到6.3,那只要黑市收購官價沽,一星期大陸就破產,亡黨亡國。

3) 美國若加息,再加上中國經濟下滑,而且有錢離開中國,造成中國通縮壓力越來越大。

4)香港角色變成重中之重,香港前途變樂觀。
在歷史上,只有中國衰,香港才會好!!
在這個風聲鶴淚情況下,有兩壇嘢係中國睇在眼內,唔可以重蹈覆轍。一壇係蘇聯因硬通貨流失而衰落,直到今日,俄羅斯都仍然留喺為硬通貨煩惱階段;另一壇係日本因炒爆資產又同時推爆滙水,俾人空手入白刃。呢兩樣會係大思路,喺咁樣嘅情況下,人民幣國際化係重中之重。毫無疑問香港喺今次鬥大膽時代中扮演重要角色,呢個角色係一種防火牆加集資池。

人民幣要國際化,香港嘅角色非常重要而且係首位,因為人民幣唔可以自由兌換。外匯進入中國後要交畀央行,機構可以自己留部份,叫做「外匯留成」,一般可保留25至30%,部份如軍工部門可以留100%。冇上繳嘅外匯喺金融機構之間流傳,就叫銀行間外匯市場,中間要經過中國外匯交易中心交割。

一隻貨幣算唔算可自由兌換,《國際貨幣基金協定》有規定,港紙係其中一隻可自由兌換貨幣。於是出現一種情況,人民幣喺國際間唔可以自由兌換,但用嚟兌港紙香港要硬食,所以只要經過香港,人民幣可以去到全世界。喺咁樣嘅情況之下,香港嘅GDP雖然佔全國比例不斷下降,但對中國而言仍係重中之重。
回復

論壇元老

太深我唔識,我只知香港樓價會跌.
回復

金牌會員

博士開呢條題,我個人覺得唔係問我哋。

應該係問緊光明正確偉大黨。
問你地知死未?

如果唔係中咗人招,比人夾住。
今日點使惊人哋加息。

無咩睇法,相信要又有排挨,
因為我是個中國的香港人。
回復

論壇元老

好深吾識,全部斷估:

1)港息升,樓價趺 2)美金升,油價/商品趺, 有利工業生產國如中國 3) 美債息升,中國都有點利 4) 人民幣有下行壓力, 通漲, 不過商品趺底銷返, 而且中國都吾想佢趺. 5)消除埋呢個不明朗因素, 阿爺低位接哂, 大陸股票大反彈. 哈哈,發緊夢!
回復

註冊會員

大陸會藉著美國加息為理由,
指責美國加息係傷害世界經濟,
跟住大陸或會撩交打,
撩動中國人民同仇敵愾的心理,
掩飾中國經濟脆弱。
回復