設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

腦筋急轉彎 (6/2/2015)

論壇元老

約對方飲茶商量做生意,突然被兩個商業罪案調查科嘅人拘捕(做戲),話我同一單詐騙案有關,債仔見此情此景,心諗如果牽涉到自已監都有得坐,即刻還錢,仲要立字為據。
回復

中級會員

找他問批貨係咪有事, 或者收到貨未,
聽下有咩解晰或問題, 若不是自己的問題, 是他的, 就問他什樣打算和給他建議, 拉近關係, 不時問他的情況什樣, 直至找左全數
未找數不要再出貨給他, 貨未散點會入貨; 若他以後要跟你入貨就要過這關
不過他不領情, 或借了錢的朋友跟你絕交, 潛水走佬, 這真係冇符
請博士開示"好敏感又有效"的方法
回復

論壇元老

对朋友,请佢打工!直接扣起佢薪金。
善護念
回復

論壇元老

你的朋友或客戶借了錢不還,又或者拿了貨不找數,很大可能因為他們遇過同樣的經歷: 同樣試過被人賴賬。

打聽一下朋友或客戶有沒有什麼壞賬或陳年舊賬係收極都收唔到既。洗一筆錢以他們的名義還錢給你的朋友或客戶,若果做戲做全套,加一個生果籃,再加一張感謝卡,寫上當時因週轉不靈,而被迫拖數的困境,感謝朋友的寬容。

不要到處跟別人說朋友或客戶欠你的錢,因為這樣即使人家有錢亦不會還比你!

當然,以上辦法對於平時不用撞口撞面的朋友,又或者純粹生意上的客戶,可能有效。但對於朝見口晚見面的朋友,甚至乎親戚,要克服的心理壓力可能十分大,因為雙方可能因錢銀問題早有積怨,更有甚者欠錢一方先發制人,到處說債主的壞話,更不用說有一大班姨媽姑姐在旁邊扇風點火。

所以杜月笙說得對: 生虎尤可近,熟人不可親。對於處理自己家人或好朋友的錢銀問題,要更加小心,更加不可恃熟賣熟,否則在未來緊急關頭中了招也不知發生咩事。
回復

中級會員

再借錢給他,叫他承諾解決財困後,慢慢還錢
回復

論壇元老

捧佢個女做女主角,拍三级片.
回復

金牌會員

你話比佢知本人近期週轉不靈,想向財務公司借一筆同佢雙倍所借的錢,希望欠債人朋友或客戶做擔保人,條件就是不要欠債人朋友或客戶還錢
回復

論壇元老

智慧不足,冇完美辧法。但有經驗,十多年前左右有個大陸朋友借了2萬多,還寫了欠單加利息說好分期還,還了2個月就借口多多不還了,始終朋友一場,沒搵收數佬。最後只能搵他認識的朋友拿樣品及印單張等等,叫他朋友搵他找數,這樣又還了一點點。
回復

註冊會員

朋友有急難借錢,佢有錢咪還,唔還咪算囉。提都唔洗提,當冇是發生過。
至於話放貨俾個客,對方唔找數又如何呢?
個人認為放貨之前,認真地評估個客是否值得信任,比事後去追數更重要。
如果覺得個客信唔過,一係一手交錢一手交貨,如果對方唔肯,做少單生意算啦,
回復

註冊會員

試答:如果是有能力而唔還即表示對方有障礙,千萬不要咀咒佢,要用最大成意祝福佢,如每天裝香啲話都要裝多幾支保佑佢早D富貴,然後順頭順路還錢。
回復