設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3345|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

網上睇到呢張圖, 真係覺得幾唏噓 ~

金牌會員

樓主

反修例事件, 示威者堵路, 縱火, 破壞交通燈, 以市民生活之不便為籌碼, 向政府爭取訴求.
武漢肺炎事件, 部份醫護以病人為籌碼, 罷工逼令政府封關.
究竟香港教育在那一層面出左問題呢?! 教育局局長? 教協主席? 還是直接向年輕一代灌輸知識的老師們?
利申: 本人支持封關, 但絶不應以罷工行動 (病人性命) 去威脅政府.

回復

論壇元老

甘想幫手你去吧!左膠。你條命系系,人地醫護條命唔系命呀!老奉架?你負出過D咩呀!七頭
回復

金牌會員

小心Fake news提防左膠!
少勞多得屌到九十九
回復

論壇元老

謠言最愛懶人系列(求驗傳媒):

這是一個有Live直播的時代,看圖作故抹黑是很容易被破解的。

左圖:專頁「聲討教協」(還有「向香港警察致敬」、「試圖解密」及李力持)拿了幾幅網上圖片,
好像「識破」了其中兩位出席醫管局員工陣線記者會的是吳敏兒及施安娜,說她們「扮護士」、
「唔夠演員」之類。

其實,施安娜及吳敏兒是代表自己所屬工會出席記者會,他們的身分及發言內容全部是在
直播中公開的。

當日NOW直播的視頻_(的確有交代真正
身分):

https://www.facebook.com/now.comNews/videos/171556924168688/?vh=e

回復

金牌會員

轉載:係香港人就幫我傳出去:
我係一個公立醫院護士,服務左公立醫院20 年,沙士場扙我有份打,我諗我有少少資格去為呢次抗炎戰伇講番幾句。
首先想反駁一d 冒充我地醫護界人士嘅講法:
1. 我相信保護裝備係足夠,資深少少同事都知道無論有無肺炎,物流處一向準備左幾個月既防護裝備儲備,所以果班文宣派/扮醫護界人士話唔夠裝備,係錯!
2. 果2千幾票話要罷工,我都唔知啲票從何以來,至少我身邊好多同事或者下屬冇投過罷工,反而大家都有心理準備去打呢場仗。香港地醫護有7萬幾前線後勤同事,絕大部份都會堅守我地承諾,提供醫療服務,請大家市民唔好俾果2千幾唔知咩票打擊到。
3. 近日更加有人不斷放假消息,例如拍假片扮暈去製造恐慌。沙士果役嚴重得多,當年政府不及宜加咁多措施,因為當時無經驗。相反今時今日有心人不斷造謠情況之下,令到好多人自亂陣腳驚慌,真係好無恥。
我想同香港人講,我哋暫時士氣好好,冇打算罷工。希望大家祝福我地,為我地打氣,唔好再俾咁多怨念呢個社會,就係幫到我地同大家!
最後,勤洗手,少去人多地方!
快樂小護士

回復

金牌會員

我始終信相, 香港絶大部份醫護仍然會緊守崗位, 不會參與罷工的 ~

(轉載)

回復

金牌會員

林鄭為咗班高幹子女,借香港作跳板去外地,遲遲唔封關!
點解要醫護人員送死!wei_1430 你明知每日內地人入境多,
一但社區爆發,醫護人員高危,於心何忍?封關有專家出聲,
你口不對心支持封關而已!!

回復

論壇元老

地板
wwongs 發表於 2020-2-2 14:56
國家沉疴,地方政府不作為,竟然推勢單力薄、五勞七傷的香港醫護出來承擔,是以卵擊石、同歸於盡的行為。
...

中共政權當吸取台灣選舉的教訓,不能重蹈覆轍,在港留出空子被外來勢力入位,不要忘記轉眼間立會選舉日子迫在眉睫。

回復

論壇元老

板凳

國家沉疴,地方政府不作為,竟然推勢單力薄、五勞七傷的香港醫護出來承擔,是以卵擊石、同歸於盡的行為。
政府大可將罷工的醫護全部收監,然後向人強馬壯的祖國伸手求援,派來醫療團隊增援,咁就一天都光晒啦。
最後,香港一直唔封關,是習包子的面子問題,與當初隱瞞疫情如出一轍。

回復

金牌會員

沙發
大陸醫護為佢哋相信既偉大光明正確既黨效忠,呢d係佢哋既事。

香港醫護為保護全香港人罷工而向麻木不仁既港共政權爭取封關,先行止蝕,免全香港人包括醫護本身受越嚟越多既外來人感染,等香港疫情好轉先諗吓點做。要救人,先要保護好自己。
到時口罩需求亦唔會好似而家咁緊張,亦都無須同大陸係全球爭口罩同醫護保護裝備。

如果唔罷工唔封關,全香港醫護all in既話,係第一波社區暴發,隨時有好多醫護中招(包括唔係dirty team工作既醫護),佢哋無法係戰線上面做嘢,亦需要醫治,亦無後援。所以現階段罷工亦算係第二手準備。但係唔封關既話,有幾多後援都唔夠用。

所以問題焦點係應該集中如何令港共政權封關,個人認為罷工係呢次事件上面唔係道德或者天職問題,只係工具或者手段去保護全香港人。

從經濟角度睇,封關後起碼香港人會多番d信心出街買吓嘢,只要香港唔俾全世界封關,照舊有生意做既話,亦可以作為大陸經濟上既後盾同支援。
回復