設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 5327|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

郭兆明博士:建議大學生暫時撤退,要求與政府對話

版主

#
回復

註冊會員

又清場了(雖然政府話這個唔係清埸,叫做清除障礙物) ......學埋 689 的語言術  

其實現在阿爺已表態,唔可以開槍......
我唔理得咁多野,689 你自己搞掂佢

所以政府每次講會對話,跟著就會清一個場,然後比你地D 市民假期又一次上街,試下你地會點.......

但689唔會真對話,因為佢唔再玩野,唔搞野,就真係無得玩架喇,所以佢點都會頂下去   

現在是真正香港人要自己救自己的時候了    

回復

金牌會員

支持,同意。
回復

中級會員

難  學生要求既野政府難做到  政府要學生走, 學生又難做到

撤退不是退縮 只係嘗試用另一方法也不是壞事
回復

金牌會員

現在是時候撤退嗎?香港人真的好欺負嗎?

若無發生
旺角事件及警借用黑勢力打壓示威者的事情, 現在撤退是合適的. 但現實又是另一回事.

雖然話政治要妥協, 但都要看對手是誰, 香港人被中共逼到現階段, 我們還要妥協?我們之前的妥協還不夠嗎?

如果問港人有無諗過中央的感受, 咁中央在港進行以下暴行時, 又有顧過港人的感受嗎?

面對中共極權的一步步進逼, 打壓自由、核心價值、人權等不斷變本加厲, 又扭曲基本法, 出白皮書, 一個兩制變一個一制, 法治也被中共動搖, 港人的高度自治已變成中聯辦亂港, 更出動黑社會, 在港進行文革批鬥, 執法部門也被赤代, 港警變公安, 又搞警黑合作, 新移民地位顯赫港人也快要變二等市民, 又動員大陸人來港扮民意及打示威者, 現在只係要求中央履行承諾比港人有真普選, 忍無可忍才被逼走上街頭抗爭還要被妥協?還要顧中央感受?

雖然今次街頭抗爭表面上係追求真普選, 但心底裡也是對中共在港的暴政進行抗議, 也表示港人有決心要保護自己的權利及尊嚴, 免再被侵蝕.

講真, 無真普選, 個天不會塌下來, 但重點係若果妥協袋住先, 就等同明明不公平不公正的事情, 我們都要妥協接受, 不單強要你接受, 還不讓你講半句反對的說話, 咁日後還有更多不公義的事情要我們硬食.

說簡單一點, 即是要你向不講道理的極權屈服, 你會屈服嗎?
中國是皇權社會, 即使中國人偏向向皇權屈服, 但不代表會向不講道理的極權皇權屈服.

自學運發生後, 警包庇愛字頭黑社會、濫打、執法不公, 還有黑勢力打壓表露無遺, 現在在豪無成果的情況下撤退, 不單是向不講道理的政府屈服, 也是向這些惡勢力的打壓屈服(妥協), 及撤退後政府及中共打壓只會更利害, 皆因為我們認輸撤退了.

現在政府提出不對話顯示根本政府無誠意, 撤退後政府又點會再對話?

即使撤退後政府肯對話, 也只是充滿語言偽術, 馬虎了事罷了, 因為政府已不能信任. 中共更加絶對不能信.(淨係我的上一代已經身受其害證實了這點)

回復

高級會員

江派人馬, 曾慶紅等人或者想香港動亂. 用共產黨嘅機器檢討習近平處理不當, 以黨之力將習近平鬥下台.
要恢復左傾線路再加固家天下, 確保貪污可以繼續嘅現有利益者亦希望習近平能夠被鬥垮.
所以佔中是劍指習近平, 而唔喺香港嘅地區別事務.
習先生現在可謂命懸一線....
回復

金牌會員

初初唔明,但日子長,覺得博士此說係好有智慧。

家下好似係D政棍扯蠅,泛民就係金鐘扯票,班黑社會就收維穩費,學生就做左磨心,市民就苦緊。

政府跟本就夾埋D黑底,特登唔清場,仲要攪興D人出黎,越多人出黎,維穩費越多。人一多,大家唔做野,真係會造成嚴重經濟後果,對香港社會無好處。對CY就無影響,再唔係返英國。張曉明就更高興。

希望博士教下學生點退唔會比人抽後算帳,退都要好有技巧同智慧。
回復

金牌會員

共產黨內搞維穩和反習近平班友不想香港和平
搞維穩班友: 和平 = NO 維穩 = NO 著數 $$
反習近平班友: 香港公民運動蔓延至內地其他城市 = 做一個革命做犯的機會拉下習近平
回復

金牌會員

共產黨內搞維穩班友不想香港和平
少勞多得屌到九十九
回復

金牌會員

共產黨內失勢班友不想香港和平
少勞多得屌到九十九
回復

高級會員

但公道講句,佢地肯行出黎,係中國人㗎光榮。因為照大陸規則玩,係應該走哂外國。有無普選,關佢地咩事。

回復