設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 7356|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

博士常在節目中叫我地"咒"一些政府官員....

金牌會員

樓主
其實同博士常說的止惡行善既 "止惡" 有冇相衝突?
再者心入面常咀咒另一個人, 是否對自己既 "心" 都不好?
回復

金牌會員

沙發

wai_1430, 你行去寺廟門口望清楚, 間間都有四大金剛楝係度。

回復

金牌會員

板凳
呵呵 ..... 1430      

有問題即代表有進步啦。

咒 D 好人 就話 不該 啫!

咒 D 壞人 就係 活該 啦!

咒 D 衰人 得到 應得 懲罰,何罪之有?簡直係 好人好事 啦!

請 大家 合力 咒一咒 寓意得到大家 支持,將壞人 繩之於法!
回復

論壇元老

地板

樓主問題 !在下不會答 ,不過如果想咀咒人,不防認真去咒 !!

用西方红巫術角度 , 落咀咒有幾點要注意 :

1 要有條件達成前提 ,要咒 689 家破人亡 , 就要先給一個條件 ;例句 [689再做損害香港利益之事就家破人亡]

2 這個條件是雙對 ,即是咀咒者本身也不可以做條件所講 ,用之前例句做例 ,你也不可以做損害香港利益之事 ,否則無效 .

3 決心越大越有效,所以有些人會用自己生命作保證 ,另個咀咒更利害 。聽講可以咒足幾代人都有效 !

补充一点 ,当咀咒生效之后 , 会产生一定反向力 , 即你咒人家破人亡 ,多多少少你都都要承受一些 ........
回復

論壇元老

我都想知。照道理,因果律被講到咁分明,應該唔使任何人出手,啲壞人都會有報應㗎喎,咁落咒豈非多此一舉?
回復

論壇元老

陳柱民 發表於 2015-12-21 23:12
我都想知。照道理,因果律被講到咁分明,應該唔使任何人出手,啲壞人都會有報應㗎喎,咁落咒豈非多此一舉? ...

小弟都想知道答案

小弟觉得因果不是单线性思维 ,复杂好多,里面有多向 ;大家看到是现在这一刻的他 ,但之前他做过什么?
例 :tsa 對大多數港人有負面影響 ,吳克建做這個因影響了幾多人?有因果關系?另一方面 tsa一樣有人得益(小衆),又對他們發生因果關系 ?是好的因果關系?

隨便講講而已。。。。。
回復

金牌會員

感謝樓主出題,俾我哋思考呢個問題.

以下只是個人見解.
如果有錯,請各位網友指正.謝謝!

呢班以賣市民福祉嘅肥官員利用公職身份做公務以自肥,每個政策決定都影響到每個市民日常生活;例如高鐵超支事件,將來撘地鐵嘅車費一定要高番幾個%去填番佢哋落袋條數.
這個"立心不正"已經係一個惡因,惡因必有惡果,但不知這個惡果要到何年何月何時才出現? 同點樣出現?
"咒"呢班官,我諗係催谷個惡果快d出現,不是由無變有.
如果個惡果真係早出現咗,令到呢班官員早d退出個崗位,先令社會大眾出番一口氣.
佢哋嘅報應有可能令到補上嘅官員有所覺悟同警惕,而立心真正去幫助市民同社會發展,相信呢個算是善行吧.

在"咒"之先,個"立心"係為社會大眾嘅福址為前提,不是望某些人PK.

止(衰官員嘅)惡(行為令市民受害),(希望令到市民大眾有益處,而去)行善.

回復

1萬

論壇元老

四大金剛,  警惡悜奸, 對社會壞份子當要咒。
回復

金牌會員

為善而咒,何恶之有,真的很深奥嗎?
回復

論壇元老

如果祝福他們, 讓他們有智慧與勇氣悟今是而昨非, 卻又如何?

回復