設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: alexwush
打印 上一主題 下一主題

唔明博士點解捨近取遠救斯理蘭卡

金牌會員

祝願世界和平,有識之士善用科技知識化解天災人禍。

穌俄都是無我性的緣起幻相即眾生,如醫生救病人故。

諸如殺虫,越殺越多。比如中華文化只會更強大深厚。

時空識改變了,往日條件不復全在,要拋開歷史包袱。
回復

金牌會員

chrisX9 發表於 2016-2-18 10:01
祝願世界和平,有識之士善用科技知識化解天災人禍。

穌俄都是無我性的緣起幻相即眾生,如醫生救病人故。

歷史 不是包袱,是 緣起……。
第一段 講 國家(5重要點會放第1),哩個 國 5系講 俄國 wor,非無我性 wor
1)祝願世界和平,有識之士善用科技知識化解天災人禍。祝願所有 中國同胞們在有生之年有殊勝的機緣福氣和能力參與支援祖國建設發展的事業

睇翻 主持 自述時序:
1.主持 1989 入 中共國 工作

期後 中俄 之間 發生左 1連串 不平等條約:
2.1991年5月16日江泽民与戈尔巴乔夫在克里姆林宫出席中苏东段边界协定签署仪式
......................
n.
2008年7月21日,中共外交部長楊潔篪和俄羅斯外長拉夫羅夫在北京釣魚台正式簽定了《中國俄羅斯國界線東段的補充敘述議定書及其附圖》。.................
使中國永遠喪失了約344萬平方公里的土地。

至近期
2014年05月22日02中俄签30年天然气购销合同 总价值4000亿美元
穌俄 1直系搵 中國 笨7

祝福文 末祝福到 中國 前(重要越泥越大鑊、簡直系全方位腐爛),先祝福左 俄國 同 布丁,這就是"無我性"…嗎?咁先難明麻…。

回復

論壇元老

hklam007

Hugeland : 停一停 靜一靜
你的字時大時細 時紅時黑 已經有的混亂
停一停 靜一靜.

ChrisX9 : 能識字寫文章, 已經不錯.
學豬狗羊人生軌跡的人是愚蠢
用蟲自比更不應該
要守戒.
回復

論壇元老

博士做事 可能跟時空識的學問有關 至於先後次序 或許會有異曲同工效用
時空識班的學員 可以就貼文抒發從博士處得到的學識 加以闡釋 我等將會受益
回復

論壇元老

睇野睇整體
人地長時間持續係內地社會農村做工作
郭生曾言用錢解決到的是比較容易的問題
同埋做好事唔可以算得太微細

回復

高級會員

救了香港 又問點解唔救九龍先
咁樣分無意思 一定有問題問
而且博士救誰有他的自由吧 不用向你交代
回復

論壇元老

神輝 發表於 2016-2-18 22:19
救了香港 又問點解唔救九龍先
咁樣分無意思 一定有問題問

博士救邊個有佢嘅自由,但祝福文你同我都有念,當博士不按本子辦事,你同我都可講,九龍香港是地區問題,當然問極都有,但博士係中國人唔蘭卡人係親疏問題,請不要混淆視聽,偷換概念
回復

金牌會員

alexwush 發表於 2016-2-18 23:24
博士救邊個有佢嘅自由,但祝福文你同我都有念,當博士不按本子辦事,你同我都可講,九龍香港是地區問題, ...

"緣起" 不是 "自由"

"自助" 不是 "助人"
回復

金牌會員

alexwush 發表於 2016-2-18 23:24
博士救邊個有佢嘅自由,但祝福文你同我都有念,當博士不按本子辦事,你同我都可講,九龍香港是地區問題, ...

"緣起" 不是 "自由"

"自助" 不是 "助人"
回復

金牌會員

hklam007 發表於 2016-2-18 13:08
Hugeland : 停一停 靜一靜
你的字時大時細 時紅時黑 已經有的混亂
停一停 靜一靜.

hklam007 Ching:
點解用 哩種 style,目的 只有1個:
色盲(選擇性),祝福文 有6點,好多人 都會 基於 自己 既 情況,選擇性 只 見到 某1(些)點:
有D人 話 "無我性" 但 第1段就講"有我性-中國"
有D人 話 拋開 歷史 但 5睇 歷史是緣起
有D人 話 因緣 時序 5重要 可以 到果為因 TVB
………
哩D就系 選擇性 色盲…
顏色(色盲)、大小(見"小" 失 "大"/見"大" 失 "小") 是 隱語,有緣 人 會明 我用意
回復