設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: peterau
打印 上一主題 下一主題

2016.3.15 郭博士通識題:美人魚收近三十億.原因何在?

8萬

論壇元老

有跟網友討論。

其論點因為是周星馳三個字關係。
第二個論點就係套戲無周星馳。

第一,個論點,
周星馳個名值呢三十一億,佢舉例話。
如果網友佢拍賭城風雲,但對外講,係周星馳作品。
都有大收的機會。

第二,換轉另一個講法,如果掛周星馳個名,
一啲周星馳味未無,睇完氣會話周星馳突破咗都未定。
(同埋周星馳唔出現戲中,係有個空位走盞,衰唔會衰佢,掂就入佢數。
長江7號時,其實佢巳經知道有此危機。)
情況如lv,Gucci一樣。佢又貴功能又差。
但佢係名牌。佢就係有咁㗎魅力响到。

而大家不約而同諗法,打大陸市場,絕不能响大陸起步,要由外面反攻入去。
最好開初啲戲,係大陸同胞,係無機會從正常渠道睇到,要左挖右挖,捐窿捐隙先睇得到。

咁就可以為以後爆到上三十億鋪路。

回復

金牌會員

華人的集體回憶 華人的共同話題 變成周星馳品牌
周星馳的電影充滿黑色幽默 黑色幽默通常基於 死亡 恐懼 不辛
但周星馳的黑色幽默是基於無奈 香港人在生活中經常用生活或工作上的無奈開玩笑
請求這部電影實在太沉重 人總會想在放假看電影得到開心 輕鬆和共鳴
美人魚預告
https://www.youtube.com/watch?v=PWOJLh9yVqc
https://www.youtube.com/watch?v=ypduZwXg7ss
博物館一段 是對中國政府的 語無倫次 九唔搭八 雙重標準 有我講無你講的無奈幽默  
報案一段 是對中國政府處理人民投訴的無奈幽默  
少勞多得屌到九十九
回復

金牌會員

可能同政經環境有關掛,夜場失色,正行得益,睇下戲囉,又係新年檔期谷起左個勢頭,

起個有幻想既戲名,最好用戲曲人物或童話故事做主題買點,全國地區宣傳及網上吹水,

周先生個名都值租,主角搵兩件二打六再撘件猪頭骨得架啦,吾洗咁醒目,玩低級趣味,

預左醜化佢地,內容係將日常生小事用浮誇直接低智手法表達人性,一於當觀眾係儍仔,

跟住觀眾又當戲入面演員係儍仔,之後大家自我感覺良好,哈哈哈 ..... 三十億。   

回復

金牌會員

三十億是假數
低水準作品, 卻又非常適合膚淺的中國人睇,
要把這麼淺白而又重要的環保意識,傳播到每一個中國心中,非常不容易。
搞笑到家傳戶曉的周星馳, 利用了他的名氣帶來的方便,作了一次很大型的法佈施。

空氣和水給污染了, 赚了錢有什麼用?

中國要靠笑匠教環保都好過無,最重要是深入民心!

小弟膚淺,睇整片都被張雨绮對波吸引著..…
回復

8萬

論壇元老

講到女人呢樣呢,周星馳選女角唔知大家點睇?
呢個都係一個幾大題目。

佢揀親都唔可用好靚形容,但又唔可以話唔得?
係有一陣徐。

就如,一碗車仔面裏面的個汁一樣。
個人有個人口味,就算你唔鐘意食果種汁。
但都唔會話唔好味。

但你就肯定佢唔係食腩汁或咖哩汁。
佢係鐘意用冬菇汁去食車仔面。
係有少少怪過人咁既。

搞大賽揀女角,呢樣就有啲唔鐘意佢份人,無咩口齒。就算嬴咗,都係响套戲度做個幾秒大茄。
呢個就唔太對。至少比返10分鐘出下場。

不過佢搞啲比賽做勢,又唔可以話唔成功,
成廿萬人參賽。如果報名費有得收。
肥過肥仔。可以攞哂去一部份做制作費。
就無本生利囉。

回復

金牌會員

孫悟空頑劣, 卻有大能力, 才能護唐三藏取西經。
如果周星馳是郭博士朋友,學生或徒弟……
教一人如教億人
回復

註冊會員

整個故事的橋段不是什麼新橋段,不過正正乎合國情,尤其是大陸人有很大的共鳴,劇中的鄧超正正是大陸那些土豪的典型,小時候很窮,一朝發達就目空一切,極度揮霍,事事向錢看,常常覺得自己是無敵是最寂寞,其實是心靈空虛,甚至是虛怯,將這個土豪典型放諸中國的處境也是同樣,任何電影的主角是生活上經常見到的必然引起觀眾共鳴,而且戲中用軟性的手法去表達環境污染的問題,也是引起國內觀眾的共鳴的,主角鄧超最後的改變也是很多中國人對國家心底裡的期望,周星馳用他的無厘頭完素及接近荷里活電影的排場固然娛樂性十分豐富,但深層次地反映國情及對國家的期望,這是難能可貴
回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/XUvc6xUOfAg

這套是去年7月台灣上畫的印度片。
譯名我不想說。

就是一套懸疑片,未知是否印度太多風化案關係。
所以有此題材。如果大家對(暗戰)重有記憶的話。

佢就係呢種方向的戲種。
回復

註冊會員

猶記過住,前為超越人體科學"少林足球",中來自天上"長江X號",
後來自海闊天高之"美人魚". 上天下海,無所不用其極,
真是天人合一,任老周行.
"美人魚"戲,老歌舊橋, 欠缺新意.不過在下有點好奇,選好歌曲及童話,
,識時識地互相呼應,分寸拿捏有序,捕捉觀眾趣點,總令人拍案叫絕.
例如:"少林足球"戲內有埸街舞,主角發現a new idea,
於是由內功運到外勁,表演一場勁舞,令活在沽澡無味的城市人引起共鳴
(struck a responsive chord in the hearts of its readers),一起翩翩跳舞,
同時深深印在觀眾腦內,更加投入於戲內.

此外,中國觀眾及戲院之多,收入話近30億,打過5拆,總算收入15億.

歌曲及其他未足,今次分享住今多,下次再講.
回復