設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 4274|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

網上穿膠花

論壇元老

樓主

小時候穿過膠花,老媽子買紅毛泥溝水加入汽水罐,楝起筷子篤袋鼠布公仔套,又在二坡坊見過婆仔剪牛仔褲線頭。那時候,香港正在起飛......

今天,不少美國及跨國公司不斷狀大,好多後勤工作(back office),外判所謂第三世界國家,例如印度。由前台服務員到產品設計,應有盡有。其實,說穿了就係網上穿膠花。

但如果穿膠花穿得出色,分分鐘變巨人。在美國,有不少南美州移民及印度人乘勢而起,自家發展。有不少公司今天舉足輕重。我相信,曾幾何時,他們都係網上穿膠花。

曾受郭博士教導,強調一門深入。或者,因為,今天,不少南美州去美國的新移民或印度無根無依靠,走在美國這個民族大溶爐,原則上美國好多行業只講能力,不問出身。他們憑自己打拼,一步一步走到今天,其實比我現時的難度高十倍有多。以我觀察,美國是競爭性極大的社會,能者居之為先,的確是所謂淘金者的天堂。歐洲有些同類公司因為相對保守,發展其實不如美國一般快,但穩重,拾級而上,仍佔世界網上穿膠花一大席位。

感謝郭博士的祝福文之助,令我打開眼睛看世界。我到目前為止有沒有一丁點功夫?唔敢講有。但可以肯定的是,多角度看世情。純以搵食層面,比以前在較短時間內就判斷到那些公司可以合作,那些公司是搞笑,那些公司九成九做完個job唔找數,感覺上在判斷他們時避開咗好多潛在陷阱。

心念一轉,再打開眼睛,其實,何止網上穿膠花?以搵食嚟講,有好多層面係有搵銀機會,特別在網上,再配合現實生活碰到的事,因為,終歸結底都是人與人相處,接觸。冇錯,萬事起頭難,係好辛苦,但唔辛苦又點得世間財?更何況我目前冇咩功夫,也釋懷接受,唯有人家十個小時做完嘅我做夠十五個鐘,將勤補拙。其實,做十五小時也不見得係蝕底。如果你在那十五個小時當中邊做邊諗,邊做邊學,說不定找到當中那行業的要點。因為,好多新產品之所以成功,源於用家覺得舊產品好戇居,又不好用,不如自己試下整,及後,整整下整出彩虹,成為上市公司的例子如數家珍。又或者可以在工作時跟人家建立初步互信基礎,或可以為將來奠下更上一層樓的基石。其實,做多五小時你一定有著數,只不過好處不會在眼前馬上見到。

在日常生活,你要人家信任你,好多時都好難;但如果做到在網上人家相信你,不斷給你工作,難度之高我認為係日常生活的一百倍。要多人信你,例如一家公司給你一百美元一個月的散件工作為先。日子有功,你有1,000家公司相信你,你的收入就係天文數字。貫穿這過程的精要,就係誠信。在此再一次多謝郭博士不斷強調做人要有誠信。誠信就係最重要的個人資產,摸唔到聞唔到,但偏偏人哋就係信你,給你的工作數以千計也不為過。前兩天說的Google就係好例子。有咗個朵,正如有一網友說,無往而不利。

由天將解大任於斯人到好事多磨,我一直告訴自己,這就是磨練,這就是對自己的考試。留下一字一句。不時翻看,就係要不斷督促自己,非常感謝有天羅地網呢個平台。要有好功夫,才可以像關羽一樣過五關斬六將,為自己打天下。過程肯定好辛苦(其實玩得辛苦都係好玩,人生,何嘗不是一場遊戲?玩得出色玩得開心玩得辛苦仍要繼續玩,等於做得出色做得開心做得辛苦,人哋對你欣賞,其實性質又有咩分別?),但過後回想起,都是難以忘懷的回憶,更是別人拿不走的功夫,閱歷,獨家發售給自己。

回復

論壇元老

沙發
我都係望緊快D搞好個朵唔洗再跟人打工
同埋依家白手要靠外力開頭真係唔做得要租舖位嘅野, 係屋企開檔
回復

論壇元老

板凳
楊灝貽 發表於 2016-8-8 11:52
我都係望緊快D搞好個朵唔洗再跟人打工
同埋依家白手要靠外力開頭真係唔做得要租舖位嘅野, 係屋企開檔
...

你好。我檔嘢得唔得,我都唔敢講,唯有用心及用真誠做,加上薄利多銷,殺一浸客番嚟先。
  因為我純粹買文字及知識,好慶幸無咗舖頭寫字樓的壓力,加上有家姐幫助,一人計短,二人計長。其實,你只要留心,網上係有好多機會,當然,機會係講緊適合你與否,再加上你的才能是否可以搬到網上。更重要的是,有冇人信你,因為講到底,不論係面對面談生意或網上談,最後扑鎚用你的服務,都係講緊對方信唔信你,呢樣嘢其實真係終生學習,而關係是一點一滴累積而來。而做生意,做人,做咩我覺得都係一樣,一言既出,駟馬難追。有講有做,一下唔好應承,一應承就要做到底。對方九成九唔係傻仔,如果見你有交帶,勇於承擔,對方一定會賞識你,委以重任,而唔係果D有著數就lam,一見唔對路又或者為眼前賺多三幾千而玩小聰明,想閃身,再用一大堆說話為自己開脫,利用有利於自己的觀點企圖說服自己。連自己都說服唔到自己,試問人哋經過呢單之後,會再信你嗎?
  記憶中,好多猶太佬傾生意,銀碼係天文數字,真係坐低飲杯酒,閒話家常幾句,然後握手,deal!前提係,雙方早有深厚互信基礎。
  祝你早日自立門戶,發大財。
回復

1萬

論壇元老

地板

人無信不立。

儘管開頭只是幹著像"穿膠花"般的手作仔,但只要信譽好,出品精,價格廉,假以時日,口碑一點一滴地建立起來,自會多人賞識,繼而發展成為小商號,以至大企業;業務一飛沖天,是指日可待的事。

加油!

回復

論壇元老

erict 發表於 2016-8-8 17:02
  你好。我檔嘢得唔得,我都唔敢講,唯有用心及用真誠做,加上薄利多銷,殺一浸客番嚟先。
  因為我 ...

自立門戶都好講際遇

我轉行待業個陣以前做落D客係要搵上門
而家叫得閒搵多個錢唔好係條街四圍遊蕩, 當做副業
好嘅成品當廣告都唔想比人知, 因為冇諗過做返個行
但整整下有人傳, 搵親你次次都斟茶遞水, 又冇乜壓力, 靈就OK
好過我以前同依家打工
一比較冇得唔諗自立門戶
回復

論壇元老

楊灝貽 發表於 2016-8-9 13:10
自立門戶都好講際遇

我轉行待業個陣以前做落D客係要搵上門

或者可以以呢個為基礎, 再諗下有咩地方可以發展. 我相信一定有出路. 祝你成功.
回復