設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: bingo23
打印 上一主題 下一主題

推廣兒童百科全書的建議

論壇元老

bingo23 發表於 2016-8-25 17:05
百科全書的實體書要繼續推廣,但做事要因勢利導,才有功效。

中國幅員之大,因貧富城鄉差距,城市與鄉鎮 ...

「博士說明南傳佛學教我們不追求玄學空性,是觀察及知道眼前現象好清晰,每個現象有咩作用,有咩反射,要接受不逃避」

咁你有冇了解清楚個味患離, 有冇顧及學生嘅年齡同身體發育情況
有錢地區中學大學一人一機是常態嘅地方
唔洗勞煩郭生去食五蚊晏晝去送書
好似香港咁放上網任人免費DOWNLOAD就得

影象聲音同文字係唔同嘅媒體
當你選擇用影象/聲音, 你就唔可以傳遞要作複雜推演抽象思考嘅資訊/知識

唔同嘅媒體對人身體有唔同要求
你用聲音可以一邊行一邊聽一邊講, 你用文字就唔可以, 要身體比較安定, 要坐定企定

你再用手機向小學生推兒童百科全書
第一, 如果你想D學生成日睇, 咁佢條頸就提早收工, 好易後生累累就生骨剌, 睇西醫就準備食一世止痛藥
第二長期近距離對住強光, 對眼又係傷, 要再買D好嘅閱讀器

整打大佬同有賭博成份嘅GAME同細路推兒童百科全書
唔會有人讚成掛?
回復

金牌會員

楊灝貽 發表於 2016-8-25 17:51
「博士說明南傳佛學教我們不追求玄學空性,是觀察及知道眼前現象好清晰,每個現象有咩作用,有咩反射,要 ...

說到口嗅,人的智慧及觀察力有差別。

請細心爬文,閱讀及理解我的理據。

現只能用以下《淮南子》一句話概括回應你:

「眾人皆知利利而病病也;唯聖人知病之為利,知利之為病也。」
回復

金牌會員

百科全書目的是推廣知識和科普,志在拓闊我國下一代視野,更深層的,是將它們送到窮鄉辟襄,避免貧窮學童和世界脫軌,或與科技脫勾,“知識” 基乎是他們唯一脫貧的希望,即使未能脫貧,這套書也打開他們天窗、放開眼界,不因先天條件而淪為井底蛙。

發聲書、電話app、電腦學習遊戲可能是未來大方向,但現階段,要搞也搞些低階的好了,例如配合百科全書內容的紙牌或桌上遊戲,這會較貼近現實資源條件。
回復

金牌會員

bingo23 發表於 2016-8-26 17:02

Bingo兄,介意問您一聲,您...............是在富士康上班的嗎?
回復

金牌會員

KenFong 發表於 2016-8-26 20:43
Bingo兄,介意問您一聲,您...............是在富士康上班的嗎?

統計數據會說亮話。

[color=rgb(102, 102, 102) !important]2016年8月27日   信報簡訊
內地網民7.1億 兒童比例增
中國互聯網絡信息中心最新統計數據顯示,截至今年6月,中國網民總數已達7.1億;
19歲以下網民佔全體網民的23%,其中年齡低於10歲的超過2059萬,與2015年底相比,10歲以下兒童佔比重有所增長,互聯網在低年齡段繼續滲透。

http://www1.hkej.com/dailynews/finnews/article/1377968/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E7%B6%B2%E6%B0%917.1%E5%84%84+%E5%85%92%E7%AB%A5%E6%AF%94%E4%BE%8B%E5%A2%9E

回復

金牌會員

據中華人民共和國國家統計局人口時鐘顯示,截至2016年4月21日,中國大陸人口總數達到13億7607萬3,129人,但內地網民已有7.1億。

資料來源
http://www.stats.gov.cn/tjsj/zxfb/201602/t20160229_1323991.html
回復

金牌會員

對,數據永遠是推行計劃的重要基礎,我先不質疑這些數字的可信性,但對於開發一個電話 app / 電腦教材,當中牽涉到的資源和方法,與推行百科全書都大不同,例如誰人開發、長期維護,校園配備,教員配合等等,這些是觸動到制度根基的事兒,放大一點說,這是搞小型教育改革,可能觸動很多單位的神經。

手機普及是事實,但從實幹的角度想,推動這些apps及電腦遊戲會否比推廣百科全書複雜得多呢?當中要聯繫的人事脈絡,相關部門,審批程序等等,重要一點,這虛擬教材和系統必然由內地教育單位管理的,那我們提供的,除了是百科全書內容外,會是資源(資金)嗎?就算運作資金是由國內部門支付,誰能擔保一分一毫都用在該用的地方?

印刷版百科全書,雖然是傳統手法,但勝在變化少,出差錯的機會低,應該沒壞分子將書變賣吧?

印刷版百科全書,簡單聯繫,簡單儀式,簡單交收,簡單飯聚寒暄,拍拍羅友,坐車回港,這樣會否省時省事些呢?
回復

金牌會員

話說回頭,我相信bingo兄的創意是正面的,只不過較難大規模推行,若果以試驗形式在某些重點城市 / 鄉鎮推行,逐步改良,也許可以慢慢實施到更多地區。
回復

論壇元老

bingo23 發表於 2016-8-26 17:02

你唔好一時好大喜功害左D後人就好
回復

論壇元老

真係有機會令人爭相自發性學野同踢爆當中假知識嘅遊戲
都係遊戲性為主加插部分錯誤部分正確的知識

你睇無雙三國志個堆, 乜乜群俠傳
擺明車馬係會令人沈迷同荒廢學業嘅遊戲

調返轉以知識為主嘅遊戲推唔郁人去睇書
收場只會係冇人理

我覺得用遊戲推百科全書
用一隻openworld rpg game 有力過答問抽獎
仲要整到好靚, 玩就沈迷, 請病假都要係屋企玩