設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

20160905選舉結果強差人意

高級會員

Kevin 發表於 2016-9-5 13:47
鳩達, 就是鋒芒太露, 預計今晚有人"有請小鳳姐"出場, 到其辦事處慶祝

因果反射, 得罪人多, 到佢地失敗時會 ...

鋒芒太露?
大概是黃洋達自身性格誤事。

今屆九龍東地方選區,黃得票比上屆低,與其說對手分薄票源,不如先自我檢討。

自稱“傳媒大亨”,實在如丈八金剛,年齡層較高之九東選民會否接受後輩如此雷聲大卻雨點小?

其次,黃於選舉論壇上表現囂張,試問選民能否信任一位跋扈之人任代議士?

同區當選之民主黨胡志偉與公民黨譚文豪,予人態度平和、論述有理及平實謙遜印象,試問黃有否留意?

其黨友熱血公民鄭松泰(新界西)及鄭錦滿(香港島)均謙虛有風度,或許“傳媒大亨”有其大亨風範吧。

有趣、有趣!

回復

金牌會員

clothbag_arhat 發表於 2016-9-5 12:31
日久見人心。

利申:我沒投朱凱廸,我只是以他作為年青政人例子。新聞見佢激動流淚,成個藝員攞獎咁,有戲。

當我去到票站,睇下啲介紹單張,乜咁多“知青”候選人?!  我“貝”,我真係唔識佢地乜水.......
回復

金牌會員

clothbag_arhat 發表於 2016-9-5 14:26
鋒芒太露?

是的, 師兄你說得對

其實人在社會不應該囂張跋扈, 理性討論, 佢學毓民冇用, 毓民有咁上下年齡可以串得起, 鄭松泰為票王(差不多5萬票), 其實同佢謙遜有關

這課題值得研究, 選民其實知道是非黑白
回復

金牌會員

鳩達引起快必, 何志光, 馬草泥出來郁佢, 這掃黃行動算是成功,比起建制派更用力
回復

金牌會員

clothbag_arhat 發表於 2016-9-5 14:26
鋒芒太露?

其實建制同飯民d票唔計,因為票源唔同唔會投對家,只睇反對激進派

上屆 黃洋達36600 陶君行27250
今屆 黃洋達33271 譚得志31815 陳澤滔12854

今次九龍東激進派票源增長左好多,只不過估唔到戴耀廷殺出個雷動計劃,結果推快必不成搞到全軍覆沒 戴耀廷真係做乜都累全家
若見、若聞、若覺、若知他所作福,皆隨而歡喜
回復

論壇元老

FenixChan 發表於 2016-9-5 16:13
其實建制同飯民d票唔計,因為票源唔同唔會投對家,只睇反對激進派

上屆 黃洋達36600 陶君行27250

法律教棍學人搞meta data加互動式運動戰,幾撚好笑,連最基本統計及滾動式盤算都未識。係真係唔識定係咩?呢條友我大膽講係鬼。
  以孫子兵法理論講,搞佔中,公布晒所有行動,用咩方式進行,即係不斷為對手疊高籌碼。喂,你估你過年同外父打開口牌咩?有無傻到咁?
回復

金牌會員

上屆九西 反對派就得黃毓民38578票

今屆 黃毓民同游蕙禎就各自大約20000票,反對派增加2000票左右

黃毓民今次先係比人分票而死果個

回復

金牌會員

erict 發表於 2016-9-5 16:22
  法律教棍學人搞meta data加互動式運動戰,幾撚好笑,連最基本統計及滾動式盤算都未識。係真係唔識定 ...

如果戴耀廷真係鬼,咁我真心佩服佢,結論來講佢真係搞散曬反對派
回復

8萬

論壇元老

在整日中,跟各同學討論今届的選舉,

有人覺得係梁癟三,搞事,放一班唔識野的本土口靚仔口靚妹入議會.
等亂上加亂,等佢可以搏連任.

但我聽到另一個海外的同學講法,可以和大家分享,
就係話,呢次應該係呀爺洗牌,換血,幫議會換過哂啲細胞,

從好多老牌議員,退咗落二線,就有跡可尋,
另就係木土派的出現,大批進入議會,更是漂亮的一著.
因為由佢哋可以影响到議會質素以及發言,令議會從始沉悶無水準,
令到香港市民懶對待政治,從此對議會政制失去興趣.

說今佈署這盤的棋是個高手,把整個劇本寫得漂亮........................

我聽完後,也覺得好像合情合理,所以就覺天外有天,人外有人.....了
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=eaEKLuGLgng
普羅政治學苑 記者會 160905
回復