設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: peterau
打印 上一主題 下一主題

2016.9.5 郭博士開壇捉鬼

註冊會員

ryan5454 發表於 2016-9-6 06:38
我估劉小麗,青年新政團隊及朱凱廸。
另外,建制d票好似想要幾多有幾多。加上(好似)票箱存放在選舉主任屋 ...

我都咁話
回復

金牌會員

【政情】青年新政梁頌恆從染紅之路走進黃傘 (連結有影片)
http://news.now.com/home/local/player?newsId=159340

【now新聞台】區議會選舉結果,引發大家討論的是政治素人抬頭。主持今集《政情》的,不是大家熟悉的面孔,而是由我們兩個為大家分享一些這班政治素人的政圈耳語。

最觸目的,當然是青年新政。他們派人在黃埔區硬撼梁美芬及劉偉榮,一勝一負吸引不少傳媒注視。大家談起傘兵,幾乎就把青年新政當成代表。文字開宗名義,用雨傘革命來作引子,但就沒有任何他們參加佔領運動的相片。青年新政召集人梁頌恆就說,他們當時有到過不同佔領區。

我們向一些學聯成員打聽,他們說佔領期間,確實有人接觸他們,提出應該傘落社區,但肯定不是青年新政成員,也對他們沒有任何印象。

青年新政引起傳統泛民政黨討論,當然還包括他們提出要與公民黨在新東補選中舉行初選較勁。我們聽聞,公民黨在區議會選舉初期,與青年新政關係還算有交流,甚至曾經派人與青年新政分享選舉心得。不過,選舉還未結束,大家還在想辦法化解建制派鐵票時,公民黨竟然收到青年新政的來信,說想在新東補選中先作初選,令公民黨內不少人感到驚訝。

其實在區選之前,民主黨也嚐過青年新政的挑戰,雙方更引發罵戰。民主黨私下說青年新政是建制派B隊,青年新政否認。

從結果來看,在青年新政與民主黨在三區硬撼,兩個加起來票數都較民建聯高,但因為分薄票源而落敗。

青年新政召集人梁頌恆,原來也是學界「老鬼」。他07年任城大學生會會長。當年遴選委員會推薦郭位做新校長,梁頌恆都有接受傳媒訪問,還表示支持郭位。

我們又在北京人民大學一段07年的新聞,當中還引述梁頌恆說,期望透過這次交流團,能加強兩校學生會合作,日後更好地開展工作。 一些城大「老鬼」跟我們說,梁頌恆當年與中聯辦青年工作部處長張學理頗熟,與中聯辦有頗多的交往。

梁頌恆回覆我們時承認,當年與張學理見過三次,但不覺得自己與對方熟,返內地交流也不代表認同對方立場。究竟梁頌恆是否因為一場雨傘革命,令他加入泛民陣營?還是如民主黨所說是建制B隊?相信泛民要去車公求返枝籤。
回復

論壇元老

買親孖T三T成日斷一兩關,指出青年新政似乎真係鬼,中晒!仲有不少網台話佢哋變相為香港帶來希望,瞓醒未呢?搞港獨,入到閘,仲據聞喺中銀開到戶口,調轉你係中銀香港Number One,你夠唔夠薑比佢開到戶口?怕唔怕有一天阿爺雙規兼抄家?究竟中銀香港阿頭係咪真係傻到唔知有呢個後果?
  新界西三幾個大佬係明知輸梗定係戀棧權位?馮檢基玩開西九,為何去新界西?三幾個人加埋成十萬票,連同其他友,足以搗亂大局。
  鄭家富撈咗二三十年立法會,呢一舖同范國威拆台,盲嘅都睇到,有咩嘢令到佢來個大U-turn?
  就當港大教棍真係好天真,成事不足,敗事有餘。睇佢都成五十幾歲人,係咪真係咁天真?真係天曉得。
  老實講,要害盡無數人而上到位,呢D錢我就唔敢賺喇,好驚有Dr講嘅花報(唔知有無寫錯)。

你問我,我就唔敢講拆到個局......特別係第一點。
回復

高級會員

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]Erict 兄我同你睇法有d出入,我認為共產黨依盤棋裡面有明鬼有暗鬼,最可疑既未必一定系鬼,共產黨目的系要你泛民鬼打鬼互相攻擊同
回復

高級會員

過多一二屆時機到泛民再吾團結小心輸到趴系到,同最驚小鬼好似美國拉登甘到時小鬼變大鬼

首先我吾覺游蕙禎未必系鬼,因為我見佢真系傻下傻下吾似甘醒目做到鬼最多比人利用,但我見佢選完面相
即刻變左好多
至於肥佬黎同戴耀庭依班人甘多年黎都系做埋依d野想做民主大佬控制選舉
但問題系雷動計畫頭一星期得一萬會員到最後一星期突然有四萬,跟住朱海迪羅冠聰都甘多票我懷疑系共產黨灌落去,到下次選舉一次過抽起曬,你泛民輸凸,當然我仲未諗通條數點計

黃台仰依個人最初系光復行動靠廣粗囗罵市民同差人起家,d行為成個古惑仔甘,但上到毓民個網台同梁天崎二條友仔廣野陰聲細氣扮曬斯文,之後魚旦革命吸曬本土d支持,選舉時一同熱普城反面可以即刻得到輔仁媒體支持,唯一解諗到
黃台仰同梁頌恆系同一條缐,因為依二隻友都系渣住資金來源,梁天崎就系替死鬼,首先魚旦革命推你上神枱,頭大左就叫你去同朋友借錢,跟住dq左冇得選冇錢還,焗住支持青年新政同熱普城反面
回復

論壇元老

莊得智 發表於 2016-9-8 18:58
過多一二屆時機到泛民再吾團結小心輸到趴系到,同最驚小鬼好似美國拉登甘到時小鬼變大鬼

首先我吾覺游蕙禎 ...

一張太空卡當你五十蚊,四萬張二百萬,加埋另類IT技術......一場選舉,幾舊水你話係咩錢呢?要做到有幾難?
回復

金牌會員

不要再談捉鬼了,應該學習博士的正觀、正念、正能量,只是短短幾天時間,就從大動肝火,轉識成善用新血新氣像,而且更主動聯絡幾位新血,傳授錦囊,教授如何在獨木橋上走四年。

往後立局開會,氣氛應該比以前祥和,正所謂:
「係人?! 係鬼?! 總之做到野就係好計!」。

事實勝於一切,立局開動,看未來社會、民生如何就是。
回復