設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: peterau
打印 上一主題 下一主題

2016.11.16 郭博士:徵求協助下一代良方

論壇元老

題外話: 我問過建造業陪訓局, 申請再陪訓(如扎鐵,水泥)等 (免學費有津貼好決人果D地盤工作), 如果有副學士或以上學歷者,不能申請, 如果申請左係刑事罪, 可以坐監! 所以話有學歷未必著數.
回復

8萬

論壇元老

我發現香港勞動人口市場,真係好缺人.

飲食業同服務真係支撐果班唔係呀豬媽就係國內黎的已婚婦人多.
香港後生中意做下啲連鎖快餐度店的.

其他工種就死哂,大部份都諗住做寫字樓,嘆冷氣,
逗個八九千蚊就過日子.

完全無向上流意欲,佢地自己都無向上流意欲,
又想自己個仔女搞嬴在起跑線,好似有少少賭大小一樣,
咁樣唔得實在囉.

我覺得响中學,補返幾科搞揾食技能比啲同學接觸下,
我係用接觸下,等佢有個認識先,
咪個個諗住做寫字樓工,邊有人做其他工種呢,

我睇住好多行業,老化到,平均年紀係五十歲了,
係七十歲呀伯呀婆都重撈緊的,哇,
香港咁搞快,霖得的了,

回復

註冊會員

香港病倒了!

兩大病灶,當用重藥:
1)重整法治及廉政之風,以習主席打虎之決心為榜樣,用雷勵風行之力,那怕高官權貴或大老虎,照落鑊!

2)在小學指定教導弟子規及中史科目,從根本處把道德的根扎好。

如能解决以上两大病灶,不用十年香港當有新景像,其它民生政策只是技術問題矣,不難處理。
回復

論壇元老

monpui 發表於 2016-11-16 16:28
香港病倒了!

兩大病灶,當用重藥:

技術問題就係最實際又難處理嘅問題
你唔好玩
回復

論壇元老

知識當然可以改變命運,但若妄想是一場翻天覆地的革命,未免令人見笑。
學問的追求若只局限在象牙塔取經,與青蛙何異?
除了書本知識,還有街頭智慧,謀生技能,處世技巧,道德修養,藝術修為呢?
回復

論壇元老

香港是一個物質富裕的地方,長期沒有戰事,能在此相對安定地方生活,其實已經非常幸福,應該每天感恩,不要老是抱怨。

大家一起努力拼命協助Dr. Kwok在校內校外及社會上推動傳播USB CARD 的印度電影,為孩子建立正確的人生觀,懂得發揮生命的意義,在面對外在衝擊時,保持心靈平安。這些是現時孩子心內十分缺乏的重要軟件。

樓價攀升不下,是政府採用高地價政策所要付出的代價,是社會收入的主要來源。如果樓價下跌,物業變成負資產,經濟受到衝擊,同樣會影響民生,這是兩難的局面。

任何一個理想的環境是可以共同創造的,青年人應該搜索週遭環境限制下可供運用之處,而不是造一個甘願受環境控制的人。

回復

註冊會員

楊灝貽 發表於 2016-11-16 16:39
技術問題就係最實際又難處理嘅問題
你唔好玩

楊兄所言甚是,但如常收聽郭博士的節目,已有很多優質之民生政策良方了。
回復

論壇元老

宗教:
從小引入宗教史(集中介紹在香港或中國盛行的宗教 如:基督教、天主教、猶太教、伊斯蘭教、道教和佛教等......的創教及發展史)。
用插圖或簡短故事引導智慧開啟,減少浪費時間和金錢在沒有前途的人和神的代言人身上。
身體:
體育課引入武術 (南拳、散打、太極或詠春等.....) 提升體能、紀律和恆心等.....
文化藝術:
音樂課用小結他UKULELE代替牧童笛,引入增廣賢文及大醫精誠等文章在課本內。

先正心、修身; 往後搵食也行正命。
回復

論壇元老

呢陣係大陸風來的,估唔到已經吹到香港。
聽老一輩講。78年大陸恢復高考之後,大學生瀰足珍貴。
尤其係國營企業工作或公務員。大學文憑係佢地紮職的敲門磚。
早十年,大陸的大學生偏低開花。仲搞埋社會大學。最近要你肯磅水,就可以做大學生。

主要問題就係政府將教育當做生意來搞。
係社會到不斷營造一種你唔係大學生你就要紮兜的風氣。
本來係傳授高等知識的學府。變成佐搵工必備的敲門磚。
變相將「大學」降級。培育出的人,必然就無可能係人才。

要解決問題,首先要整頓社會風氣。
高等學府培育的唔係一幫搵兩餐的人,而係培育可以將國家帶上一個層次的人。
「教育」唔係生意,唔係比錢就可以讀。係要甄選過,過濾過現可以入讀的。
善護念
回復

論壇元老

monpui 發表於 2016-11-16 17:52
楊兄所言甚是,但如常收聽郭博士的節目,已有很多優質之民生政策良方了。 ...

我自己睇唔明,自己身邊最好境親人,搵過百萬一年,買三百幾尺實用嘅樓覺得吃力,仲要供到退休咁制

其他較好嘅親戚都係靠做老闆搵到錢嘅父母接濟,我地父母打工嘅食自己,自己度計

大家都三十至四十歲
回復