設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 7747|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

20170108郭博士開示【被人搵笨招貴人 】

8萬

論壇元老

樓主
《與所有群組分享、請貼上網》

【被人搵笨招貴人 v.2】

村長有貴,你問我點解咁多貴人?非常簡單,只要有人肯嚟搵你笨實,已証明你有笨實本錢,一般人揾揾下就唔好意思,就會介紹返啲人比你賺佢錢,自己會舒服啲,呢啲就係人性,所以當年我開修車廠時,凡是差佬工錢多數是任比,有時啲人三更半夜死火,都會即去攪掂,並拒絕收費用,等佢感覺欠你人情。

--/這是課室內不會教的學問,十個揾你笨實,只有一個良心發現,你想窮都幾難,我本身乜都無,所以夠胆去睹良心,不過重點是讀者文摘老闆提醒了我:上帝做的人係唔會去揾人著數,你要對人有信心,否則你會活得很辛苦!

同學:博士,你這樣說已經絕對是「開示」了!

郭博士:無野帶來呢個世界,係無得輸。連良心都唔敢睹,表示自己個心污染了,隨時會連自己都信唔過,這樣的人想有貴人相助,等如問和尙借梳!

同學:絕對正確

郭博士:你要感覺到自己良心,才會相信別人一樣有良心,一般人無良心感覺,所以不信人是正常。感召不到貴人出現亦是正常!

同學:看來這就是博士你曾經說過的「佛祖加持力量」啊

郭博士:佛祖即大宇宙本體智慧。世俗人要先取,覺悟才懂得捨,如果我連取都無,又何需要捨呢!當頭一棒喝捨個什麼!

所以在印度只有最低層的賤民才有資格點引聖火替人火化!皇帝都無資格!

Dr郭謹泐!
08/01/2017

回復

論壇元老

最近回顧了一些事,深深感覺比人搵你笨其實好著數。至少,你有一個舞台發揮先,舞台都冇,你難以顯身手,識飛都死。
  搵笨,個個定義可能唔同,但好肯定嘅係,人人學做一件事,都有過程。過程,包括金錢,時間等等。前者,即係交學費;後者,你會更能掌握某事,功多藝熟。
  玩任何一個遊戲,表面同內裡絕對係兩回事。計蓆面條數,多數冇錯,其實咁先死,一路錯落去;從另一層看,明明係蝕底,但回頭拉勻條數,竟然係正數。事關好多嘢我認為唔係純粹數字咁簡單,你賺到嘅可能係口碑,人哋介紹,撻長計。如果用公司計營業額,所謂account management,一個客或一間公司成為你嘅客,係全部有得計,但如果你撒下種子,多邊投注,中一棍可能將來係顆大樹,就唔同計法喇。
  再講,以搵食層面計,你好難單打獨鬥勝出一場又一場嘅競賽,如果用博士方法,變相有人同你賣廣告,又或者做多兩做,人哋睇呢條友育蝕底,又在過程中有交帶,說不定會入股,合作做生意,三七四六分帳等等,你自然可以有一個算係好嘅合作伙伴/拍檔/傳聲筒同你賣廣告,除笨有精呀!
回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2017-1-9 22:19
所以我哋既係無,但又係有,

既然我地都係重係有的情況下,就不能完全放棄爭取,

捨係最不負責任嘅做人態度,我問你係唔係事連人義道德都捨棄。
回復

論壇元老

視人生如夢幻,講到無得好講就講本體,係好後期嘅大乘佛學思想,並非原始佛學。博士表面推原始佛學,骨子裏係大乘
回復

8萬

論壇元老

順勢也感謝網友們的意見。

也是一種寶貴的經驗之談。
回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/U_okjP0-LPQ

短短3分鐘,郭博士說話中,已經暗藏不少玄機。教埋人點樣比人揾笨,,,,,,賣人情。

值得一聽再聽,嗒真啲。

回復

金牌會員

一般人被人揾了著數,都會忿忿不平。因為一般人被不想被人標纖做"傻仔"。
問題是要問清楚內心的所謂忿怒,是天然的義忿,還是被人為加上去的偽情緒。
正如很多香港年青人會為沒有真普選而噪怨巴閉,被D民主政棍話你比中央揾了著數,人點上街,擲石頭。

但一般民生問題,医療制度的缺陷,工程超支,露宿者被人趕盡殺絕,卻無人出來張聲!明明做晒傻仔,仍要扮晒有型,扮晒有理想。
回復

金牌會員

以上呢個姐妹要學下被人搵笨招貴人
咁現實點比人搵笨,但都要有野比人搵笨同有人搵你笨。
少勞多得屌到九十九
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/shared?ci=cHSE4mdQp1g

回復

8萬

論壇元老

謝謝wwkin網友的分享。

明白了。

以下呢段姐妹講啲嘢,真係發人深省。
雖然佢講嘢粗俗啲,但講嘢夠真實。

回復