設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

20170108郭博士開示【被人搵笨招貴人 】

論壇元老

我估計係咁:有人搵你做嘢,目的可能係:一,佢等人用而你有能力,二,佢欣賞你有能力但未交過手,唔知你能力去到邊。

以一般情況及用上商業上的價格談判,即使佢知道你做到嘢,但未知你有幾高能力,大多數人初頭都會以試的心態對待。即使去街市有檔嘢新開張,明知D嘢好好食,店主都可能用減價招徠,正是唔怕你精,唔怕你呆,最怕你唔來。而站在顧客方面思考,亦有風險,因為始終都未試過,有幾好食,到最後都係停留在聽人講。如果用較低成本一試,或會踏出第一步。好喇。一試過,好食,店主又有功夫又均真,假以時日,慢慢加價加上去都未遲。

而博士講佢以前整車對住差佬都會任比,無價錢,因為,當時身為差佬,疊水,又可能有不少差佬夠豪氣,見你反而任收,唔詐型,亦可能捉正差佬個心態,因為如果身為差佬又正正係果陣時個個都要型,好多時英雄地最怕比人唱,所以,明明整完車應該係收二十元,差佬都可能豪D,比夠二十五三十元。而有一次博士講,整好車時,先打電話去打聽阿Sir心情靚唔靚,整笛好架車阿Sir又happy,九成可能醒多一個幾毫。

因為所謂比人搵笨實,至少你有少少能力在某方面先,如果你無能力,人哋連搵你笨實嘅機會都無。但如果你真係好有能力,次次有難題,係搵你至掂,可能對方都唔敢睇輕你,或者刻薄你。因為去到某個位,如果你比人另類包起(即係某大公司以高薪請你),佢即時連一個可以幫到手的好伙伴都無,到最後最蝕底果個一定係搵你笨實果個。

郭博士的開示令我想起心量一定要大。我都見過好多左算右算,自作聰明,倒頭來係一場空,咩都無。正如以前打工,見過有條友外國番嚟,扮晒有質地,一食飯埋單,例唔比錢,人哋幫佢比先再夾番,佢就永遠扮失憶,踢一踢至郁一郁,哎呀係喎咁樣,扮懵扮到出神入化。之後,人人都怕左佢,唔敢搵佢食午飯。到最後,邊個損失最大?
回復

金牌會員

wwkin 發表於 2017-1-9 22:08
既然連取都無咁用乜目的係呢個世界努力,唔通用還債心態。

啊 ..... 取是空,捨是空,債是空,心態是空。

這個要 郭博士 跌 D 錢 落大家個袋至明白啦。
回復

8萬

論壇元老

感謝c9網友的空空空空,睇怕要嗒返一段日子先掂.

回復

8萬

論壇元老

erict網友,

感謝你的睇法,睇完有win win的感覺,

但要win win前.自己要主動........................跌返多少出去先.
拋磚引玉,做生意都要本錢,揾大錢都要本錢.

咁揾貴人都要本錢先掂.個本錢就係自己有料.但要都要跌多少.
回復

論壇元老

呢個問題都有少少同感。不過我就睇人。所以唔能夠講我係「被搵笨實」。更多係「賣個人情」。
「搵笨實」的標凖好難界定,要是你知道對方係「搵笨實」而不計較地被搵,咁應該屬於「賣個人情」吧。
反之,若你不知對方係「搵笨實」,咁的話係唔足以構成有無賭上良心嘎喔。因為本身自己唔知啊嘛。
所以都呢個問題都幾頭痕嘎。
善護念
回復

論壇元老

yc_ray 發表於 2017-1-10 09:40
呢個問題都有少少同感。不過我就睇人。所以唔能夠講我係「被搵笨實」。更多係「賣個人情」。
「搵笨實」的 ...

家家有求,其實到最後計條數都是誰需要誰。
  李生檔生意咁鬼大,十幾年前已經發債券,無記錯的話係年息都有成幾厘(十幾年前在信報睇到),好似仲高過好多大投資銀行債券基金......其實李生都有所求,用個牌頭引入現金。真係好睇個情況是誰需要誰。
  如果換一個方法演繹,搵笨實就係退一步海闊天空。要取決於賣$100而三日發一次市,還是$60而貨如輪轉;要求精選客戶還是不停擴大商業網絡,都好視乎你做緊邊一行。但如果純計賺口碑,例如:喂,果個erict係傻仔嚟架,出面賣一百佢賣六十,貨又一樣,去佢度買賺四十,點解唔去先?唔去佢度買我就真係傻仔喇......759就係咁樣日日做傻仔,傻到可以上市(雖然呢一兩年生意差D)。
回復

論壇元老

erict 發表於 2017-1-10 12:37
  家家有求,其實到最後計條數都是誰需要誰。
  李生檔生意咁鬼大,十幾年前已經發債券,無記錯的話 ...

我喺大陆呢邊的網友,故不知759。剛維基佐下方得知。
佢薄利多效的模式其實唔係做傻仔。
香港係點稱呼呢種模式就唔清楚,大陸呢邊叫「散貨」。
「散貨」玩資金流。表面佢傻仔。實際其獲利途徑不在賣貨利潤。而在圈錢(大陸呢邊的叫法)

呢種圈錢模式好比UBER。UBER貼錢比客人坐車。根本無想過在車費中獲利。
表面都係傻仔。貼埋錢比人打車,還要補貼司機。
但實際UBER是4天才發放工資給司機。換句話就是全世界的車費有4天在UBER手裡。
這4天的車費到金融市場轉一圈。。。就呵呵了。
善護念
回復

金牌會員

因為因緣和合所以無我所以無取所以無捨
你覺得有取是一種幻覺,根本連取都無得取。
少勞多得屌到九十九
回復

論壇元老

做人肯蝕底肯行多兩步,其實真係有著數,表面睇可能係傻仔,其實可能係天道酬勤。肯捱義氣又平靚正,又唔會諗嘢諗到仙屎位,真係唔荒無機會出頭。
回復

8萬

論壇元老

謝謝wwkin網友的分享。

明白了。

以下呢段姐妹講啲嘢,真係發人深省。
雖然佢講嘢粗俗啲,但講嘢夠真實。

回復