設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3266|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

20170328 郭博士:英國政治見地

論壇元老

樓主

英國政治見地,是幾百年經驗累積,他們利用這些經驗,玩明暗的手法,明知你玩唔起,刻意制做民主運動比你玩,他們從中掠奪好處,仍要公開受他恥笑。

--/這些招數是他們;在棋術中悟出來,因為在國際象棋發展史,是英國人改革突破,只要兵棋到對方底線,即可變身。形成了英國老謀深算之文化特色。

中國共產黨人最缺乏是誠信,是拜馬列思想所賜,加上信奉槍干子出政權這一套,只要有利可圖,其他可以一切不顧,泛民主派人士,回歸後扮挑戰管治威信,爭出位取民眾選票,犯了大忌,徹底中了英人地雷,重係度ON九九,當自己係為公義,可算是染到無有有!間接壯大土共勢力,絕對醒目無腦!?

Dr郭泐!
28/03/2017

Peter Au: 伸延閱讀資料 - ...只要兵棋到對方底線,即可變身...
兵 (西洋棋)

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%B5_(%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E8%B1%A1%E6%A3%8B)
兵的升變(promotion)

郭兆明公開短訊發佈(第一台)
https://t.me/drkwok_ch1

WhatsApp Image 2017-03-28 at 17.09.46.jpeg (36.59 KB, 下載次數: 55)

WhatsApp Image 2017-03-28 at 17.09.46.jpeg

回復

論壇元老

沙發
請問共產黨嘅利益係乜嘢
回復

8萬

論壇元老

板凳

共產黨利益,似乎係做土皇帝。

享受權力帶來的快感。

鐘意執住果種特權,去嘆賮高人一等的心靈慰藉。
回復

論壇元老

地板
  試答共產黨的利益:只要眼前呢一刻有利,咩都可以擺低包括誠信。呢舖有利益我食咗先,食完有咩後果,有無手尾跟,關人個關,之後再諗過。亦符合唯物論,非常功利。例:如果今日我見到呢塊地值好多錢,但呢塊地係先人或者其他家族成員,不是自己的,哪怕用盡各種行政的或明或暗方法,搶過來先講。

總之,正牌係道義放兩旁,利字放中間。只要有jetso,即lam,話知你死人。不妨放眼在各層面,大致相同。例如:金毛飛或車場食Q北上扮大老闆,呃咗D大陸妹來港捱世界。大陸妹知道無咩咋拿,先迫老爺奶奶走,霸公屋,再搵第二件上,再霸過;前十年八年大陸有不少迫遷戶,亦係咁。原土地持有者變釘子戶,想上訪,比當地土豪劣紳截,再執多劑。好喇,上到訪,又比北京當地公安打,拘留等等,仲私人醒條尋釁滋事罪。

人哋西方世界立國,有根有強,亦極少犯足立國天條,即係憲法,例如法國三色旗,有晒意思;美國旗粒粒聲都有來頭;英國旗三件頭,齊晒England,Scotland,Ireland,起碼牌面係三位一體上。即係人哋打口庄,由一開始到而家,起碼仲跟遊戲規則玩,同國際級賭場一樣,你唔會玩玩吓百家樂無端端三點可以贏九點。回歸以來,不妨數一數釋法幾多次?定好規則,然後按不同時候,人物或喜好,任意改動,完全用把口講,明明九點最大,聽日六點,後日三點,大後日四點,點賭呀大哥?因為眼前利益,無晒誠信,搵阿茂信你咩?

講起國旗,旗毓民問到蔣元秋口啞啞,等於連自己代表邊間公司,同邊間公司打工個牌頭都唔知,係咪好好笑?咁就可以代表,我唔需要知道你有無料,我只知道呢一刻你會為我賣命,幾無恥你都會做,咁我就用你,咁就係共產黨的利益喇。

回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2017-3-28 19:09
共產黨利益,似乎係做土皇帝。

享受權力帶來的快感。

博士話共產黨同佛學只有一條頭絲嘅距離,點解你嘅理解會差咁遠
回復

論壇元老

共產黨最大嘅利益係將群眾集結在黨嘅領導之下,將革命進行到底
回復

註冊會員

請問何以promotion 會有rook 跟Bishop 的選擇?
因為horse 有其特定作用,但Queen 已經有上述車及傳教士的作用。這是否英國人設計的陷阱?
回復

8萬

論壇元老

alexwush 發表於 2017-3-28 20:01
博士話共產黨同佛學只有一條頭絲嘅距離,點解你嘅理解會差咁遠

謝謝alexwush網友分享,

我只係諗到頭髮絲係理念,諗唔到原來對佢哋來講係利益.
回復

8萬

論壇元老

alexwush 發表於 2017-3-28 20:05
共產黨最大嘅利益係將群眾集結在黨嘅領導之下,將革命進行到底

如果佢當呢種揾老襯的革命方式係利益,

咁真係閂埋門玩埋佢得了,出面人絕對無面比.
傻人先同佢玩呢種奴隸種姓既游戲.
回復