設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: moc
打印 上一主題 下一主題

香港一定要落閘,睇下今年小一派位幾癲。

論壇元老

20170517 郭博士好戲推介: 《摔跤吧! 爸爸》
http://www.farflunginfo.com/foru ... &extra=page%3D1
回復

金牌會員

Perry 發表於 2017-6-7 13:42
帶到細路來這福地,何須過分擔心讀唔讀得成?物競天擇,是龍的,對的,天臺臨時學校都成才,
是蟲的,入貴 ...

照你咁講,伊頓,哈囉同d貴族學校晨早摺。

家下唔係 97 前。一般學校,好多係中文,通識等科目洗腦。人哋讀直資,國際學校可以考 IB,GSE, SAT 直升外國大學,你考 DSE 去到外國仲要讀多兩年 foundation。

97 年前會考係同國際接軌,邊有咁差煩?

讀書仲有圈子問題。以前讀一般學校,仲有機會同d中產或者比較有家底同學做朋友,家下呢d人走曬去直資,國際學校,有錢d雙非,新移民都走晨呢類學校。出黎做野人際同圈子好緊要。好似好多高官以前係st. paul,家下都直資啦。政府攪階級化係事實。
回復

高級會員

我想,moc 還沒讀懂我意思。 真正掌握自己孩子的教育重心,不應該是放在能讀什麽那麽學校為傲,而應該最好是自家和孩子的互動學習。
學校和老師教學只作輔助之用。這樣,你跟孩子就會嘗到學習自在。我跟孩子外面跟進的方方面面比賽,地區的或國際的,屢屢有所小成。
......應該有一種看破制度和學校虛浮的名譽的心態,為孩子為自己鬆綁,體現學習“任我行”的愉快!大家的教育理念也許不同,不過能分享
一下看法也是不錯的,是吧?
回復

金牌會員

呢類話題過去10幾年已經討論過無數次,根本唔值得再討論,香港根本已到左死亡狀態,就算今日出到班神人救港,都要幾代人先可以復原

果啲成日話物競天擇弱肉強食嘅人,全部都係未進化原始人

知唔知點解人類要建立社會? 做乜要有制度保障各階層? 點解要有法律控制外來人口? 點解要有人口政策?

你班撚樣咁中意弱肉強食,不如廢除法律,廢除政府,開放邊境自出自入,物競天擇呀嘛,要個政府有乜用?

原始人就去非洲住啦你班仆街,就係有班自私自利嘅畜生,講人話佢聽唔明,香港已死冇得救
若見、若聞、若覺、若知他所作福,皆隨而歡喜
回復

論壇元老

FenixChan 發表於 2017-6-8 09:50
呢類話題過去10幾年已經討論過無數次,根本唔值得再討論,香港根本已到左死亡狀態,就算今日出到班神人救港 ...

同意。同意。同意。同意。
回復

高級會員

馬上就湧出缺乏家庭教育的反面例子,足證家庭教育對成為文明人的重要性!
回復

8萬

論壇元老

兩位:

大家都係意見交流,就算當下任何一位拗嬴。
都唔會落實執行。

所以平心靜氣,互相尊重。
最緊要意見大家交流。

當多個角度同思維睇法的途徑。
回復

論壇元老

Perry 發表於 2017-6-8 10:22
馬上就湧出缺乏家庭教育的反面例子,足證家庭教育對成為文明人的重要性!
...

同意。
回復

論壇元老

龍生龍,鳳生鳳,老鼠生的兒子會打洞。
回復

論壇元老

人蠢無藥醫。

阿媽係女人。
回復