設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 文殊之俊
打印 上一主題 下一主題

井城大災難

金牌會員

天雨無私,不潤無根之草,天災亦然

香港澳門大陸同樣受颱風吹襲,就只有澳門崩潰,原因不言而喻,怪不得人

至於想辦法幫人,不是香港人不想幫,而是沒能力幫,已經有香港物資被攔下,理由是懷疑走水貨,其實從大陸陸路送物資應該更有效率,希望偉大的黨已經出手幫助澳門

所以真係幫唔到d乜,而且傳聞又有第2個颱風,只能祝澳門好運

142038_067ccf103d807c65f01a3e79b408d486.jpg       142103_59316ba5a6b58e6879a87195c5fba818.jpg
若見、若聞、若覺、若知他所作福,皆隨而歡喜
回復

8萬

論壇元老

頭先同人傾開,

有人話解放軍出黎救災事件,佢好多意見.
明眼人會睇到好多嘢.

聽聞又有風打黎,希望唔好打得成啦.
回復

論壇元老

近日有感話D宅男腐女冇用
一秒電腦遊戲動畫, 要10萬美金
一套30集卡通片要3億日元
我做老細, 一定要班細GUARANTEE製造到一大班宅男腐女
一定用最有效傳宣令人沈迷嘅方法
專登請病假比錢買我產品去玩嘅人, 我話之佢玻璃心少少壓力跳樓死
佢地唔死我死, 10萬美金一秒

你幾時見過佢地鬧人?
你勸唔掂人冇損失, 仲可以講教精你家山發
人地搞唔掂, 秒秒燒緊好多人幾年人工
寫幾篇文叫緊張一下代
遊戲公司宣傳部寫幾篇文叫同公司宣傳左新產品
睇下會點
回復

論壇元老

要求街道再無垃圾
要求商號無水式清潔
似義舉的癡狂精神病
經已成為井青受挫唯一發洩的批判
細看留言內容
可見家教、學校教育失敗
商家們的屈辱
有幾多人敢直言以正視聽?
(出價$2000也沒有貨車可用作清理垃圾)

精明的操控人心
一拉一倒的製造無形矛盾
轉移焦點更具實際所圖
煽動井青恃義放肆批判
都係最好利用的免費棋子
一個腐朽的城市
何必以突然潔淨去粉飾蒼涼
切底將滿城垃圾事實浮現
最臭最惡劣的生活環境
才能令夢中人暫停逃避現實
苛政、暴政、腐政無諸隱藏

https://m.facebook.com/groups/14 ... id=1735975306711873
回復

論壇元老

文殊兄似見澳門目下境況痛心疾首,但事實上,我們見到出事後不少澳門人面面相觀,賴三賴四更賴港媒帶頭唱衰,而不肯正視問題......
  其實,根本見清理積水之類,好簡單,如果澳門人有心有力,更住在腳下的城市,徹夜一字長蛇式搬運積水,人人齊心,一定有效果見到。但似乎現實係,個個楝喺度,好似望天打掛咁,又的確係奇景......只是心中有一句想問:如果自己居惶的地方自己都愛理不理,而期望人哋幫你清場搞掂,會唔會搞笑咗D?
回復

論壇元老

此乃人性矣、國民教育矣
回復

論壇元老

生活中有人責罵教導
生活中有人坦白指正
係人生修來的智慧際遇
逃避事實、沉醉情緒包庇
都係自卑的窮困井性
向智者賢仕乞求指教
多虛心謙遜聆聽訓誨
才有資格賺錢保護自己

http://www.pentoy.hk/%e5%90%b3%e ... %e6%94%be%e8%bb%8d/
回復

論壇元老

同意文殊兄。好多人都未必咁諗,話你係袋錢入你袋。未必有好多人領悟當中道理,好多仲諗埋一邊,一嚟就諗仲咩話我,你好叻咩?有時,有人話你,一句話,可能令你少走三十年冤枉路。
回復

金牌會員

【收河蟹指令】澳門傳媒人爆料:風災報喜不報憂 唔服無得撈

澳門連續遭兩個颱風蹂躪,即使解放軍出動逾1,800名駐澳部隊成員,風災所造成破壞仍未完全清理,民眾生活回復正常之日亦遙遙無期。

正當民眾仍陷水深火熱中,澳門政府卻扭盡六壬「河蟹」所有負面消息。繼日前拒絕香港傳媒入境,甚至連當地傳媒也要配合政府調子。
有一名不願具名的澳門傳媒人向《蘋果》爆料,指當地傳媒收到指示,要求報道要報喜不報憂,否則不能出街。該傳媒人透露,前日收到老闆親自來電,要求新聞主調要「和諧」:「如果唔服就冇得做」。除了自己收到「最高指令」,傳媒人與其他行家交流,大家不約而同都遇上類似情況。
配合昨日駐澳部隊鳴金收兵,為了要「放大」部隊過去數天的貢獻,不僅澳門政府要求傳媒報喜不報憂,連當地建制派也瘋狂反對一切悼念活動亦是不難理解,總之要達至阿爺強調的「不要添煩添亂」為終極目標。
《蘋果》記者
若見、若聞、若覺、若知他所作福,皆隨而歡喜
回復

論壇元老

好難明白點解浸到咁,有成一百幾十人,仲未計樓上居民及商舖業主,都唔諗下辦法去積水。真係用愚公移山式去走積水,蠢辦法都即時做得到而有效,慢係慢D,但即時用人數去積水搭夠,又或者之後用電水泵,一定去到水。
  成百幾友企喺度做咩呢?等運到?

回復