設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: alexwush
打印 上一主題 下一主題

(心歸何處)其中嘅宿命論

論壇元老

容燥兒 發表於 2018-2-11 10:38
套用博士成日講果句,啲人蠢。
就要用蠢方法就佢哋講嘢。

買對鞋唔arm著你會點做,正常人換咗對鞋就得嘞,不過有人堅持唔換,將自己隻腳削細d就對
鞋,唔係唔得不過犧牲太大。如果你堅持博士講嘅嘢無錯,問題聽眾太蠢,講得通不過係自圓其說而已
回復

論壇元老

alexwush 發表於 2018-2-11 13:45
買對鞋唔arm著你會點做,正常人換咗對鞋就得嘞,不過有人堅持唔換,將自己隻腳削細d就對
鞋,唔係唔得不過 ...

世界上有幾多人講十句說話,十句都永遠正確?

科學的知識都今年推翻前年。

至少博士唔係一個dry talk的人,佢所做的一切係有目共睹,唔係得把口。

係智慧生活講座第1(2?)集,佢已經歡迎任何人指出他的錯處︰若果係佢所學、理解有誤,有人能夠糾正他,他會向對

方叩頭答謝,因為對方令佢進步。可見佢本身已有承認錯誤的勇氣。

當然有時佢所講的,未必100%正確,但我更相信佢能攝眾、服眾,唔係因為佢的知識、論理孰真孰假,而係因為佢個份人格的力量。

申報︰我本身對博士某些言論或理論,也有不持好感、疑惑的地方,不過從佢身上,的確有學習到不少寶貴的哲學與智慧。

最後送上《 資治通鑒 》的一句話︰「匠之用木也,取其所長,棄其所短。」
回復

論壇元老

https://www.ctworld.org.tw/sutra ... 11-600/story554.htm

有一天,佛陀在舍衛國祇樹給孤獨園開示,為比丘說船筏之譬喻,告訴大眾要用心思惟,謹記在心,比丘們皆恭敬受教。

佛陀說:「如果你們在路上遇到盗賊,不要起惡念,應當心生善念,令此善心遍滿十方。我們的心猶如大地,無論清淨、骯髒,乃至臭穢不堪的屎尿皆能容受,而不起一絲一毫歡喜或厭惡之心。因此,若為惡賊所捉,當以善念取代惡念,亦如地、水、火、風,不僅能堪受於惡,亦能堪受於好,沒有增滅之心;對於一切眾生,應起慈、悲、喜、捨之心。所以,善法尚不能執著,更何況是惡法。例如有人遇到災難,希望能趕快找到一安全之所,突然看到大河對岸十分安穩平靜,卻沒有船也沒有橋可渡。於是,他想辦法收集到木材、草葉,並且做成一艘竹筏到達彼岸。這個人心想:『這個竹筏將我從恐怖之處帶到安全之所而免於厄難,所以我要將它帶在身邊。』」

佛陀問比丘:「這個人需不需要把竹筏一直帶在身邊呢?」比丘們回答:「不需要,他已如願到達彼岸,即不需要竹筏,何必帶著增加麻煩?」佛陀告訴比丘們:「所以,善法都應捨除,更何況是惡法?」比丘問佛:「為何要捨除善法,我們不都是因為善法而來學道?」佛陀說:「修行應當依於憍慢,而滅除憍慢,滅除慢慢、增上慢、自慢、邪見慢、慢中慢、增上慢,以無慢而滅除慢慢,滅除無慢、正慢,滅除邪慢、增上之慢,盡滅此四慢。我在未成道前,於菩提樹下如是思惟:『欲界之中誰最豪貴,我當去降伏!』於是次第降伏欲界之中一切憍慢豪貴之諸天及人民,進而降伏魔王波旬,震動魔界。
典故摘自《增壹阿含經‧卷三十八》

省思
《金剛經》云:「汝等比丘,知我說法,如筏喻者,法尚應捨,何況非法。」如來所說法皆是幫助我們脫離生死苦海至涅槃彼岸的方便,一旦達到目的,法門亦須放下,方得契悟實相。因為一切法皆是因緣所生,當體皆空,了不可得
回復

論壇元老

回復

金牌會員

大婆以小三名義行好人好事祝福,原理可以參考 了凡四訓,如果硬要說有個主宰的話,那個人就是您 自己!   

http://farflunginfo.com/forum.ph ... &extra=page%3D3
回復

金牌會員

alexwush 發表於 2018-2-10 22:39
依家有人問你,老公去包咗二奶可以點做,你話俾佢知認命啦前世整定,仲要同個二奶祝福。你覺得冇問題咩。
...

面對現實同認命都分不清,太陽係東升起你就想要太陽係西邊升起。
點解你覺得祝福二奶有問題,難道咒二奶就無問題?
點解你覺得男人包二奶有問題,女人唔比老公包二奶就正確無問題?
如果係男人去問博士我夫人唔比我去包二奶點好....有乜計咁有點。
少勞多得屌到九十九
回復

論壇元老

要明白因果同因緣大家可分析大埔車禍
回復

金牌會員

我覺得用買鞋唔啱size嘅嚟做比喻,應該唔係太適當,因為對鞋係買之前都考慮清楚,同埋都買咗同着咗咁耐.

我會用對鞋入咗d沙或者粒細石仔咁,感覺唔舒服.只要清走d沙或粒石仔就可以,
當然亦可以掉咗對鞋.

我覺得係最重要係當事人嘅意願係點.

而可以做嘅選擇同做法有好多:
1. 立即離開
a. 和平分開, 斗零都唔要
b. 和平分開, 搵私家偵探攞哂證據,再同佢分身家
c. 先嘈完,再分開,斗零都唔要
d. 先嘈完, 搵私家偵探攞哂證據,再同佢分身家
e.
f.
如此類推

2. 暫不作決定,先作努力,之後才考慮決定留或走
a. 當無事發生,如常生活
b. 日嘈夜嘈
c. 更加照顧老公
d. 扮有病,博取老公多些回家關心自己
e. 搵小朋友過橋,要老公多些回家
f.
g.
如此類推

3. 永遠唔會離婚(不理任何原因)
a. 當無事發生,如常生活
b. 日嘈夜嘈
c. 更加照顧老公
d. 扮有病,博取老公多些回家關心自己
e. 搵小朋友過橋,要老公多些回家
f. 接受第三者嘅存在
g.
如此類推

4.
5.
6.
如此類推

無論如何選擇和做法,最緊要係如何令自己唔好唔開心,或者憎恨對方,或者討厭和怪自己做得唔夠好.
這些負面嘅情緒思維,對自己身心健康都有唔好嘅影響.
但係呢個情況下唔產生負面情緒思真係好難.,
如果用祝福對方嘅方法由負面情緒思維轉移到正面嘅話,我諗都係一個對自己有好處嘅方法..

至於因果同因緣如何運作,我諗唔係我呢d普通人能夠明白,最多都係見到而家新聞報出嚟最表面嘅資料.

不過講開大埔車禍,同馬會有關嘅慘劇就是1918年2月26日跑馬地馬場大火.差不多剛好一百年.
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 4%E5%A4%A7%E7%81%AB
回復

高級會員

暫時看來alexwush的水平較高一籌。大部分人不明因果同因緣。這個故事確實在講因果,與因緣無關。而一旦講因果99%會陷入宿命論。就算不認為是 定命 ,認為可以改變也屬於宿命論範疇。因緣于一切時候,重點請多學十二緣起。
回復

論壇元老

anders 發表於 2018-2-13 17:35
暫時看來alexwush的水平較高一籌。大部分人不明因果同因緣。這個故事確實在講因果,與因緣無關。而一旦講因 ...

不遇一般十二因緣都係講三世兩重因果,並非佛陀原意
回復