設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: nickykll1
打印 上一主題 下一主題

如果郭博士師父冇收郭博士錢,點解郭博士要收錢?

高級會員

首先, 我唔係郭先生的信徒, 又唔係參加上課堂的會員, 繼而, 我係信道家的人, 由我話你知佢點解要收你錢!

原因係: 師徒關係
大家唔夠料做佢徒弟, 只係佢見香港咁O既情況, 唔培育一下向善的種子, 香港前境會向負面發展! 本來呢D事, 未必關佢事, 但佢對香港O既情意下, 佢願意埋下呢D種子!

佢唔係你地師傅! 佢只係你地O既老師, 老師係: 你俾左學費, 佢教完講完就算, 呢個係現代人的老師和學生間的關係! 如果, 佢免費教你, 你就係佢徒弟, 但你係想做佢徒弟之前, 先問自己, 是否有能承受一切的大智慧?是否有能承受一切的福德? 不明白的話, 去看看 <<聊齋誌異>>裡陸判和朱爾旦的故事! http://big5.china.com/gate/big5/ ... 201203/9430331.html  

繼而, 個人覺得HKD3,800上個開腦班, 點醒你做人處世, 開你第一道人生真義之門, 絕對係抵俾! 九年免費教育裡, 你學到的, 只是書裡的死智識, 就算俾你讀埋大學, 你都未必會懂得如何做個真正O既人!! 如何能做到一個似樣O既人!! 上完開腦班, 你起碼會懂得, 你點解黎到呢個世界? 點解你係人? 只要博士肯教, 你一定學到你人生未必會能學到的事, 唔好咩?

如果唔係郭先生講:有宗教的人唔上得, 我都去報名! 只係佢講左呢個條件, 就足以證明, 我無緣上課! 那就隨緣~
回復

高級會員

artai 兄,說得有好。希望樓主有所領悟 .....
回復

1萬

論壇元老

jingiou 發表於 2014-1-28 08:20
未能上到堂相信不止你一個,既然緣未到,條件未有,不如由現在開始增強自身的福氣:念祝福文,設錢箱,迴向 ...

我也未有緣份上堂,只唸祝福文,所以我同意你的说法。
回復

1萬

論壇元老

artai 發表於 2014-2-6 22:21
首先, 我唔係郭先生的信徒, 又唔係參加上課堂的會員, 繼而, 我係信道家的人, 由我話你知佢點解要收你錢!

...

说得好,同意
回復

1萬

論壇元老

artai 發表於 2014-2-6 22:21

...

我們上完後,要做功課及分組,博士有跟進的.不是上完便算.$3,800是做善事不是學費.
回復

高級會員

CarmenNg 發表於 2014-2-7 14:19
我們上完後,要做功課及分組,博士有跟進的.不是上完便算.$3,800是做善事不是學費. ...

我冇得上, 我點知呢... 哈哈!
下次博士開班, 可以放寬條件, 我好樂意報名~
回復

論壇元老

樓主除此帖外,亦曾因為三千八百元學費上課出帖,看此有所耿耿於懷。

很可惜,你還是未有所領悟,其實只要你用上真心,決心和腦筋,你是可以想到郭博士課的。
回復