設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

20191117郭信差之閒話家常:感其具帝王之象。 故助他得天下❗

金牌會員

不懂睡功這麼深澳, 當然有因緣學下都唔錯! 淨係明白若果一個在訓著時, 都可以保持覺知, 那是非常的勵害! 一般的常識告訴我們覺知和睡眠狀態係兩樣相反的東西. 正如你無可能做到同時閉氣, 又同時換氣! 但問題係一個人訓著左, 唔代表身體其他機能會一齊停, 他仍會繼續透氣, 繼續心跳. 而最重要的是我們會繼思想. 而睡眠中的思想就係發夢!

我諗所謂睡功, 無疑是將睡眠中的不隨意思想, 轉化為覺知. 可能那個人再沒有夢境, 因為他已經可以訓練即使在睡眠中都保持専注. 而保持專注的最有效方法, 無異於專注不論我們醒著和訓著都不會停止的機能. 可能就是透氣和心跳. 博士以前說過若睡眠的地方太過嘈吵, 可以專注血管的流動. 原來人體的活動往往比外界還要"嘈吵", 那外面即使裝修鑽地理論上也可入睡了, 當然我是沒有這種功夫.

至於為何有睡功會有知人之明,像陳博一樣.  相信是這種人可以探測到一個人的潛意識. 而這種潛意識往往是大腦中最深層的原始意識, 是完全沒有偽裝和修飾的. 人平時的胡思亂想, 和裝扮出來的儀表, 談吐, 主張相信都是屬於大腦表層的活動, 就像笑容一樣是可以假裝出來. 但大腦最深層意識是不能夠假裝的, 係咁就係咁.

當然有這種功夫可能不是好事, 知道對方深層意識險惡, 尢其是身邊的人會十分無癮, 若身邊無個好人遲早會隠居.

一切還是順其自然的好, 到劇情需你自然會有這種能力.
回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2019-11-17 20:26
建議殺校,減一留七,接管中大所有資產,學生撥入其他七所。樹立法治精神。利用事件歴史背景,發展中大山頭 ...

懷疑殺校行動已經開始.....

回復

論壇元老

陳摶道祖 唯一嘅目的是想國家人民生活安定不用受戰爭之苦,利用宗教力量一方面學習醫術濟世之外,另一方面打響旗號等待賢能明君。文章俾人感覺好似形容緊一位謀士,利用謀略面相等待上位。其實佢己從卧禪證悟 修得神通-宿命通及有心學醫術濟世,所以陳摶道祖本身就係一個超聖入凡嘅高人,有著隨緣不變,不變隨緣嘅宗旨。最後擺局俾人有好強烈嘅感覺係一個隱士先可以埋到尾。對嘅時間和空間做對嘅事,係一位人身棋局嘅高手,值得令人尊敬。
回復

註冊會員

容燥兒 發表於 2019-11-17 20:32
DR.K:陳搏道祖是從吾人先祖郭威(後周皇帝)結識宋太祖。
感其具帝王之象。
故助他得天下❗ ...

吾人先祖後周皇帝郭威 什麽!??郭威可是漢人來既哦!!!

郭先生係咪懵左啊?

總所周知,郭博士一直都强調自己係滿人,甚至吹噓祖上係鑲黃旗,暗示係康熙乾隆既後代添,甚至近排仲話自稱係旗人添!

既然郭生是金人又點會係漢人皇帝郭威的後代呢

望容燥兒代郵俾DR.K
回復

金牌會員

tottiboy 發表於 2019-11-19 21:28
吾人先祖後周皇帝郭威 什麽!??郭威可是漢人來既哦!!!

郭先生係咪懵左啊?

盲毛!
你忘記左漢滿蒙已混什不分。
你自己有蒙古基因!

回復

註冊會員

Quattro 發表於 2019-11-20 00:52
盲毛!
你忘記左漢滿蒙已混什不分。
你自己有蒙古基因!

混你老母,傻hi,有邊個漢人話自己既祖先係滿人或者蒙古人?你都搞唔捻清楚民族的概念,屌你老母,宜家講緊民族講緊祖先;邊個同你講血統? 傻hi來既

從來都話緊民族認同,唔係講血統,你係咪盲毛啊你?

再講 我有冇蒙古血統你又知,正弱智,亂捻up
回復

金牌會員

tottiboy 發表於 2019-11-20 01:14
混你老母,傻hi,有邊個漢人話自己既祖先係滿人或者蒙古人?你都搞唔捻清楚民族的概念,屌你老母,宜家講 ...

你一開聲就知道你真係盲毛X100。費事教精你!
得閒去驗下DNA。
搵個精神科醫生檢查一下。

回復

金牌會員

根據文章介紹,陳搏道祖曾經想考取功名實現政治抱負,但失敗告終而棄文修道,反而受幾朝天子尊崇,有幾個不成器的甚至高攀不起,一可見修道對人精神視野境界的提升,二是時空交錯生在亂世,不中舉反而避免與庸君做生命共同體,還踏上修道之路,順逆興衰的發展真的非一般人所能預見,與最近翻看博士推薦的《人間喜劇》作者巴爾扎克的經歷相仿---早年創作全部失敗,棄文從商又失敗而債台高築,但積累的豐富生活經驗就為他日後的創作極大鋪墊,而最後在文壇成名---古代考取功名是一般人的第一志願,現今中國大陸內追求權力和金錢也是第一志願,但在無德行才幹的君主統領下,陳搏道祖都要退避三舍恥與為伍,用慧觀靜待真命天子;現今一班幹部和大款親自參演共國興衰鬧劇,盲從短見,而博士經常提醒“走得快好世界”,“唔使識共幹大款”,歷史在重複,唯智者在握矣!
回復