設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... lgucnK3jX3ABhgGV8mf

呢個間轉移魔術,到佢轉咗果一刻。
我都未意會到咩事。心諗:咁就完?

後尾我知佢前面的前奏,係功夫所在。
魔術師用隨意飛碟揀人上台,再請兩個主持人幫手圍布。

佢都嫌唔夠,都重要攞部手機,全程跟足。
跟手畫面一黑,魔術師出現台上。

咁我知向魔術中,有咩學到了。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭博士答客問之好人好事( 如何打贏中美貿易戰 )」
https://youtu.be/4wgscqXDlBs

今集又係好足料,聽開停唔到。
先講把秤先,雖然權衡關於天文係聽過,但比郭博士將成把秤解構哂出嚟。尤其十六兩最後果三兩先緊要。果曰有人先同我講呃秤學問,向邊造手腳。誰不知醒多幾兩先最著數。

有一點肯定嘅,揸秤果位都唔知把秤有咁深學問。換句說話講,共產黨唔見褔祿壽又唔見咗方向。有啲嘢真係不能亂咁改。

講到鬼佬捧殺果段,最近一鋪chess深深體會到,唔使同你硬碰,就哂你點行。係可以趕絕你。
用呢招破你無人材,真係估佢唔到,以毒攻毒。
可以令你比人咁揾笨,重可以笑笑口。

講返開頭38分鐘,郭博士講到點樣解救呢步棋。
呢個真係好深奧學問,雖然郭博士鬧習生,其實我都好在意。在棋局上,發現自己都睇唔通,同評估唔到形勢。
郭博士單講咗一句,越南一個中文字都無,反而曰文就有。呢個真係見微知著。自問從棋盤上,未能看出對手心意,同共產黨一樣,見步行步。

聽到郭博士最後分析茅又點打,正路又點打。
真係滴汗,突然睇到種意境,點解可以咁樣變化萬千?

係棋盤以外嘅嘢,都講咗出嚟。
感覺是,一局殘局自己玩幾百次都解唔到。
突然有人好仔細同你解構形勢。講解果時,係話比你聽紅黑你都捉得贏果種感覺。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭博士答客問之好人好事( 歐美日聯手擬踢大媽國出世貿,怎麼辦? )」
https://youtu.be/UhMriLFCMDw

今集郭博士講起了,習先生下面無情報人員,香港傳媒無國際新聞。

在這個論點上,有深深體會,前日參觀一個二戰時間的炮台,在炮台上寫了,這個地方本是南太平洋上的軍事重地。幸好在情報上,佔了先機。不然讓曰軍攻入,世界歷史將要改寫。

再到和同學捉一盤chess,看到他不懂得每隻棋的走法,而且對突然奇來的走法,又莫名緊張。
就深深體會到,情報的緊要。
當下就感覺到了,自己坐上了美俄兩個國家元首的視野。
望見對手可以如此烏龍,心裏真的會笑了出來。
所以今集,對這部份真的很深刻。

聽到保護一個人,也要20個人。電單車探路探兩次。在這個方面又再長知識了。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「Amadeus Electric Quartet - Carmen  (Habanera)」
https://youtu.be/QugLFzedHzk

果曰飛機上睇咗007金手指,一睇到呢個女團的衣著服飾就有咁嘅感覺。辛康納利做的占士邦真係有味道,雖然丹尼爾,好大隻又藍眼睛。似乎辛康納利嚟多咗紳士風度同講不出的誘惑感。

講返拉呢首曲的女團,個人覺得銳氣好重,拉出嚟的音韻有種要人折服的感覺。有風情但係似要勾魂奪魂咁。

每一下拉出嚟的音色,似有種劍氣剌入心臟,個人覺得有種奪命玫瑰feel.如果可以交手。就留返比占士邦果類人就啱哂。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「Shin Lim Proves Magic Is Real With Unbelievable Card Tricks - America's Got Talent 2018」
https://youtu.be/py-8BOeKQa4

早幾曰收到一段,取巧魔術的片段,相信好多人睇完都話段片,好揾笨。當然我睇完有啟發,果啲就唔講住。

今集花絮尾,郭博士講咗話睇咗都話無破碇。我就好奇,點解郭博士會咁講。
到我睇,我都唔知個魔術點做出嚟?正所謂無毯無扇神仙難變。姓shin的魔術師,玩親都係啤牌魔術,但就係肉眼拆解唔到。

張牌係响無遮無掩之下,變多變少,變其他圖案,重要連嘉賓襟住果隻都變到。
當然魔術唔可以當法術,但做到睇的人都解晣唔到係好少可。

難怪郭博士節睇好強調呢個魔術無破碇。
回復

論壇元老

要用極高速攝影機來拍下重播, 才看得到破碇。

否則, 佢快過我們的觀感, 就連遮都不用遮了。
回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「半瓶醋自以为象棋技艺高超,和艺人大战十局,结果连输三局,败走」
https://youtu.be/K7QtU5GIxHc

在 YouTube 上觀看「郭博士答客問之好人好事( 支持習近平主席清理門戶 )」
https://youtu.be/MQ1rnb8W4ZA

話說呢盤棋局我係未睇哂,只睇到一半,但有個後感其實昨晚零晨就要寫的,因為有個哥仔講得好好。

今集好人好事,發現到郭博士講時事用咗大部份時間,答問題就好少,而且最後講埋呢個扶窮工作5年。最奇一件事,係安排最後先講,郭博士尤其講得輕描淡寫。

哥仔話,今集節目,大多數事件,雖然無點提過個棋字,但响過往睇過郭博士推介的棋局中,對應咗以小勝強,少勞多得同四兩撥千斤的功夫。

從貪曾肯認罪判至同梁振英鬥比律師信,都係以少/小勝強。智慧行先。
而農村工作方面,亦不在話下,郭博士當中提咗一句,係使成千萬都做唔出的效果。

講返上面盤棋局,就黑子只有雙卒雙象,而紅子就單炮單馬單傌同兩個兵,旁述一開局就話紅方比人將軍。

問你死未?

回復

8萬

論壇元老

今集郭博士在打水雷炮往事中,提到很多開局等等。

哥仔今曰演咗一局金鵬十八變,順手橫車破直車比我睇。
佢話當年靠呢招贏過人七次,輸果個人唔明點解佢棋力大增。
我睇完都真係大嘆,确係魅力沒法擋。
一般人絕對擋唔到咁大隻蛤蚧隨街跳。
尤其最後一步,送車比你食的 ,係無辨法唔食的。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭博士答客問之好人好事( 低端幹部成功打造雜交珍禽"股滙扑街鳥"!)」
https://youtu.be/Qc2oEYCfgik

今集聽到節目尾郭博士講到的,唔知好定唔好?令睇事又多個層次。何以點解政府收樓兩間收成二千幾萬都有唔好,留返比網友留意。

大貓小姐中間攝咗句,問同錬車靚女的下文。帶出咗風平浪靜最是要命。呢個即時回想自己平時有無鬆懈過的時候,應該可能自己都夠死成百次都未定。發現好多時自己都係搏好彩做事。希望呢句攞响腦入面。

昨天看了我不是藥神,寫過下後感。在聽到郭博士節目尾講的,搞好農業搞好醫藥就掂,唔係就無x用。又講咗鄧伯伯講過要實事求事,中國要低調。

最安慰是聽到,國家不是公司,要有啲震蕩,先至健康。希望今次的貿易戰輸的是銀紙,贏回來的是中國人的文化重新建立。

說開了棋局,棄車保帥那招,不是郭博士演繹得咁透徹,未必知道咩時候要用。回想返自己重十下十下。唔知點樣將棋術運用現實之中。
拳王仆街,棋王踎街。這兩句常唸在口中,但實際如何運用,已在不斷實踐當中。

哥仔發現了佛教metoo那段,郭博士說出了那些料,是郭博士掟給傳媒,傳媒跟進。他在這裏覺得有很特別的睇法。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭博士答客問之好人好事(祝願香港人避過,中港庸官打造的車毀人亡一劫!)」
https://youtu.be/XSDdP3-LGjI

今集多個部份都很精彩,尤其俄佬玩陰招果段,點樣响朵"總理朋友",重要死得慘啲果段。向果一刻,真係唔知點拆招。又証明自己功夫唔夠。

今集郭博士講到當年,叫京官治港之外重有一招,就係請鬼佬睇檔。鏡頭外有句走出嚟,佢哋先唔會。聽完之後,香港人嘅共業係啦。但聽到當年英國佬計到得返港島捱多年都輸,所以就比返香港中國。誰不知,呢招棄車保帥,將形勢扭轉。變咗重著數。

土瓜灣果段地段,好彩聽到郭博士已經採取應急措施。希望快快脆搬走哂當地居民。
又一次睇到郭博士轉識成智,轉危為機的功夫。如果起多個土瓜灣ATM又唔錯。

今集講到一刀刻心經,當中問到,點解要一刀過,唔係就扔得。當中應該又有深澳學問。所以點解咁難能可貴。在萬褔和同學見過家中見過一幅,當年心諗自己有幅就好,難得今天郭博士重新推出。會快手落訂多幾張送比人。

講返黃大仙差館拜黃大仙,又知道咗點解差館拜關公的歷史。到最後睇到太子差館果句,"護法滅罪永不休"。感覺唔多老泥。真係唔知邊個人諗啲咁嘅口號出嚟。

自己親身和同學的分享,話說上集風山水起神秘之夜,多咗街外人睇。這個真是可喜可賀。希望更多人收睇到呢集,令國家啲人更實事求事。

回復